Woensdag 21/08/2019

Racistische moorden Van Themsche vandaag twee jaar geleden

Beeld UNKNOWN

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat Hans Van Themsche (20) zijn dodelijke raid uitvoerde in de Antwerpse binnenstad. Het peutertje Luna Drowart (2) en haar Malinese oppas Oulematou Niangadou (25) lieten daarbij het leven. De Turkse Songul Koç (47) raakte zwaargewond. De jongeman werd door een Antwerpse assisenjury vorig jaar tot de levenslange opsluiting veroordeeld.

Wapenwet
Hans Van Themsche woonde in Wilrijk, maar liep school in Roeselare. Hij werd op 9 mei 2006 van het internaat gestuurd, omdat hij gerookt had op zijn kamer. Twee dagen later stapte hij op de trein naar Antwerpen, kocht een jachtgeweer bij een wapenhandelaar en ging op pad. In een korte tijdspanne maakte hij drie slachtoffers, voordat hij zelf werd neergeschoten door een politieman. De moorden schokten het hele land. De overheid reageerde enkele weken later met een verstrenging van de wapenwet om impulsaankopen een halt toe te roepen.

Asperger
In oktober 2007, anderhalf jaar na de feiten, verscheen hij voor het hof van assisen. Gerechtspsychiaters hadden hem toerekeningsvatbaar bevonden, maar zijn advocaten hadden daar zo hun twijfels over. Hun tegenexperts waren immers van mening dat hij aan het syndroom van Asperger leed, wat een milde stoornis uit het autismespectrum is. De verdediging pleitte dan ook dat hij niet in de gevangenis thuishoorde, maar geïnterneerd diende te worden.

Levenslang
De jury meende echter dat Van Themsche wel toerekeningsvatbaar was en vond het eveneens bewezen dat hij de feiten uit racisme gepleegd had. De jongeman werd tot de levenslange opsluiting veroordeeld. Hij tekende cassatieberoep aan, maar dat werd verworpen.

Schadevergoeding
Toch is het doek nog niet definitief gevallen over de zaak Van Themsche, want over de schadevergoedingen die de nabestaanden van de slachtoffers eisen, is nog geen beslissing gevallen. Het hof van assisen zal zich daar op 19 mei over uitspreken. (belga/bf)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden