Vrijdag 24/09/2021

Racisme

Racismeklacht tegen De Wever geseponeerd: "Ik hoop dat Lahlali nu stopt met nutteloze klachten"

Advocaat Abderrahim Lahlali. Beeld belga
Advocaat Abderrahim Lahlali.Beeld belga

Het Antwerps parket heeft de klacht van een Marokkaanse mensenrechtengroep tegen Bart De Wever geseponeerd. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag. De klacht ging over zijn uitspraken over de link tussen radicalisering en de Berbergemeenschap.

In maart vorig jaar diende advocaat Abderrahim Lahlali in naam van een Marokkaanse mensenrechtengroep een klacht in tegen Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

In het VRT-magazine Terzake had De Wever gezegd dat "80 procent van de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen bestaat uit Berbers. Dat is een gesloten groep met veel wantrouwen tegenover de overheid, een zwak georganiseerde islam en een groep die zeer vatbaar is voor het salafisme."

Racistisch, oordeelde de groep. Het Antwerpse parket heeft de klacht echter geseponeerd wegens "geen misdrijf". Dat gebeurde al in augustus vorig jaar, maar omdat het parket daarover nooit communiceerde, ging iedereen - ook De Wever zelf - er tot vandaag van uit dat de klacht nog werd onderzocht.

"Parket bevestigt dat feitelijke uitleg doen geen misdrijf is"

Bart De Wever is tevreden dat de racismeklacht tegen hem geseponeerd is. "Het parket bevestigt enkel dat een feitelijke uitleg doen geen misdrijf is", zegt De Wever, die er op wijst dat de indiener van de klacht lid is van CD&V.

De indiener van de klacht, Abderrahim Lahlali, is ook de CD&V-fractieleider in Ronse die in 2014 nog kandideerde voor een zitje in het Vlaams parlement, brengt De Wever in herinnering. "Als advocaat is hij zeer gegeerd door Syriëstrijders en moslimextremisten. Ook was hij de drijvende kracht in de zaak Blokkendoos waar hij de ongefundeerde klachten tegen juf Magalie tot een lange lijdensweg wist te rekken."

Met racismeklachten die kant noch wal raken, holt men het begrip racisme volledig uit, vindt De Wever. "Dat is alleen in het belang van wie daar politiek garen wil bij spinnen. Ik hoop dat de heer Lahlali nu stopt met nutteloze klachten die het gerecht enkel verder bezwaren in erg lastige tijden."

Lahlali: "Uithaal De Wever beneden alle peil"

De Marokkaanse mensenrechtengroep die een racismeklacht tegen Antwerps burgemeester Bart De Wever indiende, wist niet dat de klacht geseponeerd werd.

"Tot mijn grote verbazing zijn noch mijn cliënten, noch ikzelf daarvan op de hoogte gebracht", zegt advocaat Abderrahim Lahlali. Hij vindt de uithaal van De Wever, die hem in een reactie verwijt "nutteloze klachten" in te dienen, beneden alle peil.

"Ik heb die klacht niet in eigen naam ingediend, maar namens mijn cliënten. Mijnheer De Wever maakt daar geen onderscheid in en viseert mij persoonlijk door onder meer in zijn reactie te verwijzen naar het feit dat ik lid ben van CD&V en met de klacht alleen maar politiek garen wil spinnen. Dergelijke uitspraken zijn de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen onwaardig en schenden de principes van onze rechtstaat op ernstige wijze", zegt advocaat Lahlali.

Wat de seponering van de klacht betreft, merkt hij op dat het om een appreciatie van het parket gaat. "Het betreft hier geen vrijspraak of buitenvervolgingstelling door een rechter. Ik stel mij ook vragen over hoe die beslissing tot stand is gekomen. Welke onderzoeksdaden zijn er gebeurd? Mijn cliënt werd niet eens verhoord. Is Bart De Wever verhoord? Wij gaan zeker inzage vragen in het geseponeerde dossier", aldus Lahlali.

De advocaat benadrukt dat ook het VN-mensenrechtencommissariaat in Genève zich over de uitspraken van Bart De Wever buigt en dat dat onderzoek nog lopende is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234