Zondag 19/01/2020

Racismebestrijders blijven mild voor Sien Eggers

Zijn we met zijn allen niet te begripvol geweest voor de racistische uitlatingen van actrice Sien Eggers, zoals Margot Vanderstraeten donderdag hekelde in deze krant? Belangrijke stemmen in het racismedebat vinden van niet.

Het was Margot Vanderstraeten die donderdag de kat de bel aanbond in een opiniestuk in deze krant:

"Het is verwerpelijk dat bepaalde, zogenaamde progressieve stemmen uit het 'theatermilieu' het nodig achten om voor Eggers in de bres te springen. Wie dit doet, relativeert een discriminerende daad die onder geen enkel beding gerelativeerd mag worden. Racistische uitingen moeten altijd geproblematiseerd worden. Zelfs als ze door drank worden gestuurd. De ontkenning of afzwakking van racisme is op zich een racistische uitlating."

Vanderstraeten was de eerste die zich in de racismerel openlijk tegen Eggers uitsprak. Nochtans waren de uitlatingen van de actrice niet min. In een Antwerps restaurant zou zij in een dronken bui uitgevaren zijn tegen de gewezen Senegalese Miss België-finaliste Veronique Boubane. "Jullie doppen, zeker? Dit is mijn land en jullie komen hier profiteren. Ga terug naar Afrika!" Eggers excuseerde zich deze week met een kort briefje aan het slachtoffer.

"Ik wil hierbij mijn dubbele excuses aanbieden. Allereerst wil ik me verontschuldigen indien ik u of uw gezelschap gekwetst zou hebben. Het was niet mijn bedoeling om enige racistische uitlatingen te doen. Ten tweede wil ik me verontschuldigen voor de laattijdigheid van dit schrijven."

"Flauwe excuses", vindt de columniste.Hebben we Eggers' uitspraken inderdaad niet te veel met de mantel der liefde toegedekt? Meten we met twee maten en gewichten als het over racisme gaat? Kort door de bocht: als de sympathieke en grappige actrice Sien Eggers het doet, is dat omdat ze dronken is en "een personage het van haar overneemt" - om het met Bart Peeters te zeggen. Als het om 'den Nest' van de Strangers gaat, is hij meteen persona non grata.

"Het gebrek aan verontwaardiging is exemplarisch", vindt Naima Charkaoui, de directeur van het Minderhedenforum. "Of het nu om een populaire actrice gaat of niet, dagelijks racisme wordt meestal weggewuifd. Dat Sien Eggers wegkomt met een simpele 'Ik ben geen racist' - terwijl haar uitspraken duidelijk op het tegendeel wijzen - toont aan hoe zeer racisme in elke vezel van onze maatschappij zit."

Links en artistiek

Volgens Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, is er van dergelijke selectieve verontwaardiging geen sprake. "Sien Eggers heeft haar excuses aangeboden en toegegeven dat ze fout zat. Ik vind dat een krachtig signaal. Er is volgens mij ook genoeg ophef over de zaak geweest. Dat ze er makkelijk van afkomt, omdat ze uit artistieke en wellicht linkse hoek komt, lijkt me overdreven. Ik vind het belangrijker en interessanter dat de modale Belg nog steeds met een racistische blik naar minderheden kijkt, zoals onderzoek heeft uitgewezen. Het structurele probleem: daar moet onze aandacht vooral naar uitgaan."

Eenzelfde geluid is te horen bij Marius Dekeyser, de coördinator van de sociaal-culturele beweging Vaka/Hand in Hand, initiatiefnemers van onder meer de 'Zonder haat straat'. "Uiteraard kan incidenteel en alledaags racisme als de uitspraken van Sien Eggers een voedingsbodem zijn van systematisch racisme, maar wij willen ons toch vooral richten op het structurele probleem. Op racisme dat leidt tot discriminatie en uitsluiting."

Of hij daarmee niet te mild is voor Eggers? En geldt dat niet voor de hele Vlaamse linkerzijde? "Misschien denken sommigen inderdaad wel twee keer na als het om een onverdacht iemand als Sien Eggers gaat vooraleer schande te roepen. Maar ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat uitspraken als die van Eggers niet getolereerd kunnen worden. Ze heeft zich ook verontschuldigd."

Volgens professor Jef Verschueren, auteur van onder meer Antiracisme en Het Belgisch migrantendebat, klopt het ook niet dat al wie uit artistieke en links geïnspireerde hoek komt, vrijuit gaat. "Je kunt die stelling zeker niet veralgemenen. Ik denk maar aan de reacties op de racistische uitspraken van de modeontwerper John Galliano. Hij kreeg wel de hele goegemeente over zich en werd meteen buiten de deur gezet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234