Donderdag 13/05/2021

Racisme in het voetbal: vijf over twaalf

De roep om een kordaat beleid tegen racisme op onze voetbalvelden klinkt steeds luider. Ondanks tal van kleine en grotere initiatieven vanuit bonden en clubs blijft racisme om de hoek van het veld loeren. 'Een lintje dragen of een charter ondertekenen volstaan niet. Wanneer volgt er eindelijk structureel beleid?'

De noodkreet van ex-voetballer Paul Beloy in het boek Vuile zwarte - Racisme in het Belgische voetbal(DM 8/10) zal afgelopen weekend gespreksonderwerp geweest zijn op en rond menig voetbalveld. De toestand is ernstig, ondanks de inspanningen van heel wat voetbalclubs.

Rapid Deurne is zo'n vereniging die het voortouw neemt. Voorzitter Erik Thiels besloot om in een diversiteitsproject van de stad te stappen, en ziet langzaam verbetering. "Ze leerden ons om te gaan met de mix van allochtone en autochtone spelers. Zowel de allerjongsten als de ouders worden betrokken, en we voeden hen nu echt op met de boodschap dat iedereen gelijk is. Bovendien hebben we ondertussen trainers én arbiters van vreemde origine. Als men ziet dat zo'n scheids gelijk fluit voor iedereen, verloopt de match vaak zonder problemen. Het gaat dus beter, maar we zijn er nog lang niet."

Rapid Deurne is aangesloten bij de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond, met 27.000 leden in 600 clubs het kleine broertje van de KBVB. Selahattin Koçak, gewezen schepen voor sp.a in Beringen, is er diversiteitsmedewerker. Belangrijk onderdeel van hun antiracismeplan is het meldpunt.

Geen verhaal

"Elke maandagavond beluistert voorzitter Yves Raguet persoonlijk de problemen van de voorbije speeldag, en dat zijn er wel wat. Als we over een ploeg systematisch klachten krijgen, gaan we ter plaatse vorming geven. Aan bestuur, trainers én spelers", zegt Koçak, die slachtoffers van racisme op het hart drukt dat te melden bij hun bond. "Racistische incidenten raken vaak niet op het scheidsrechtersverslag, en dan heb je geen verhaal. We zien na bijna drie jaar vooruitgang, alleen zou er vanuit Vlaanderen veel meer geld naar deze initiatieven moeten gaan. Ik nodig François De Keersmaecker en zijn KBVB ook uit om onze werking te komen bekijken. In alle bescheidenheid, ze zouden er een mooi voorbeeld aan kunnen nemen."

Bondsvoorzitter De Keersmaecker pareert alvast de kritiek dat de KBVB te weinig inspanning levert. "We bestraffen niet alleen als bond wanneer nodig, maar zetten ook in op preventie. Denk maar aan de campagne 'Hang de aap niet uit' (uit 2006, TD) en andere acties om te sensibiliseren langs de zijlijn. Of een nieuw meldpunt een meerwaarde zou bieden, betwijfel ik. We hebben op dit moment voldoende mogelijkheden. Dat betekent niet dat we niet opnieuw rond de tafel willen zitten. Ook wij hebben de wijsheid niet in pacht. Ik zal het boek van Paul Beloy alvast met bijzondere aandacht lezen."

Stadionverbod

Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, vreest dat dat niet zal volstaan. "We zijn al dertig jaar aan het sensibiliseren. Belangrijk werk, maar het is toch duidelijk dat zoiets niet volstaat? Waar blijft het structureel beleid van clubs en federaties? Waar blijven de minister van Sport en de staatssecretaris voor Gelijke Kansen?", vraagt Van Bellingen, die pleit voor doortastender optreden.

"Als fans zich racistisch uitlaten, zouden clubs direct een stadionverbod moeten opleggen. Als spelers zich misdragen moet de scheidsrechter hen zonder pardon uitsluiten. Ook de bond zou veel meer inspanningen kunnen leveren. Ze kunnen wel miljoenen uitgeven aan marketing, waarom geen extra steun voor discriminatiebeleid? Weet je, voetbal is een goeie barometer voor onze maatschappij. Op dit moment staat die alvast niet gunstig. Een lintje dragen of een charter ondertekenen volstaan niet."

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) belooft alvast blijvende inspanningen. "We hebben de trainersopleidingen aangepast en voorzien meer middelen voor sportfederaties die aandacht hebben voor racismebestrijding", zegt zijn woordvoerder Thomas Pollet. "Binnenkort zitten we samen met supportersverenigingen om ook hen op dezelfde lijn te krijgen. Maar het blijft effectief een werk van lange adem."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234