Woensdag 22/03/2023

NieuwsRacisme

Racisme bij medewerkers UAntwerpen over studenten: ‘Het zijn altijd dezelfden’

De Universiteit Antwerpen. Beeld UAntwerpen.
De Universiteit Antwerpen.Beeld UAntwerpen.

Op sociale media circuleren beelden van minstens twee medewerkers van de UAntwerpen die racistische uitspraken doen over studenten met Marokkaanse roots. De Antwerpse universiteit overweegt sancties.

Samira Atillah en Bruno Struys

In een aantal filmpjes die gedeeld werden op Twitter is te horen hoe universiteitsmedewerkster I.V.D., gelieerd aan het departement biologie en onderwijsbegeleider van de Universiteit Antwerpen, in een privégesprek met medewerkers denigrerend praat over studenten met Marokkaanse roots. De beelden en uitspraken dateren van 24 mei dit jaar, na een practicumexamen binnen de opleiding farmacie.

In de filmpjes is te horen hoe de universiteitsmedewerkers het bizar vinden dat “studenten die hier vermoedelijk toch allemaal geboren zijn, toch nog hun eigen taaltje creëren”. De vrouwen vragen zich ook af hoe “die studenten” dan denken serieus genomen te worden. “Als je dat taaltje blijft spreken, dan is er toch iets fout. Dat wil toch zeggen dat je vanuit de grond van je hart niet wil integreren.”

Het relaas over taal gaat verder, en er worden zelfs vergelijkingen gemaakt met studenten die ‘de taal’ blijkbaar wél goed kunnen, ondanks hun roots. Ze menen dat het dus toch mogelijk is om “gewoon algemeen Nederlands” te spreken. Op een bepaald moment wordt er ook een vergelijking gemaakt met orthodoxe Joden. “Die leven in een gesloten gemeenschap, maar daar heb je dan ook geen last van. Die gaan naar hun eigen scholen, willen hun eigen biologieboeken waarin geen geslachtsdelen staan, enzovoort.” Vervolgens wordt meegedeeld dat het “gemakkelijker zou zijn voor iedereen” als ook de Marokkaanse gemeenschap gescheiden zou leven.

Tot slot wordt er nog verwezen naar een incident met Brusselse jongeren dat onlangs de media haalde. “Je mag er zeker van zijn dat dat mensen van Noord-Afrikaanse afkomst waren. Het zijn altijd dezelfden”, klinkt het nog. Ook in deze passage wordt er andermaal vergeleken met orthodoxe Joden, die, volgens de medewerkers, “zoiets nooit zouden doen”. Er wordt ook nog over Brazilianen gesproken, die soms “lawaaierig” kunnen zijn, maar daar hebben de medewerkers naar eigen zeggen geen problemen mee.

‘Structureel racisme’

Het is onduidelijk waarom dat gesprek werd opgenomen en hoe de beelden publiek werden. Het lijkt alsof er werd gestreamd vanuit het lokaal, zonder medeweten van de medewerkers.

Op sociale media regent het ondertussen verontwaardigde reacties. Zo schreef de antiracistische organisatie Kif Kif: “Twee medewerkers van de Universiteit Antwerpen zijn caught on tape terwijl ze racistische vooroordelen t.o.v. Marokkaanse studenten uitwisselen. De beeldfragmenten tonen geen rotte appels, maar zijn bewijs van het structureel racisme.” Een student tweet dan weer dat hij hoopt “dat dit geval van racisme heel serieus wordt genomen door de universiteit en dat het niet gewoon met een mail naar alle studenten zal worden opgelost”.

‘Totaal ontoelaatbaar’

Geconfronteerd met de uitspraken zegt een woordvoerder van de Universiteit Antwerpen in een reactie aan De Morgen dat de rector dit gedrag persoonlijk “totaal ontoelaatbaar” vindt. “Dit gedrag is beneden alle niveau”, klinkt het.

“UAntwerpen veroordeelt elke vorm van racisme”, klinkt het later in een officiële reactie. “We beschouwen de diversiteit van de samenleving als een verrijking en meerwaarde, waardoor we ook van elkaar kunnen leren, en gezamenlijk en in onderling respect kunnen werken aan samenlevingsopbouw, gefundeerd op mensenrechten.”

“Onze universiteit wil dan ook gelijke kansen en ontplooiingsmogelijkheden bieden aan iedereen”, gaat het verder. “Werken aan diversiteit vraagt een volgehouden inspanning en een opbouwende, positieve attitude. Als universiteit zullen we nog meer dan voordien inzetten op een respectvolle cultuur onder medewerkers en studenten.”

Het universiteitsbestuur zal zich nu buigen over de te nemen stappen. Mogelijk riskeren de medewerkers sancties. I.V.D. was niet bereikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234