Maandag 22/07/2019

Rachid Bahri 'Jonge boksers zien verbeteren, dat is magnifiek'

45 jaar

geboren in Marokko

halfzwaar-gewicht, 'maar tegenwoordig zwaargewicht'

'Boksen heeft mij van de straat gehouden. Het heeft me discipline gegeven. En mentale kracht. Het heeft me geleerd dat je niks voor niks krijgt. Ik ben 36 jaar geleden naar België gekomen. Toen ik een bokstraining zag, wist ik het meteen, dit zou het worden. Ik ben gaan boksen bij de Excelsior Modern Boxing Club (EMBC) in Gentbrugge. Ik kreeg trainingen van Roger Van Laere, een Gentse bokslegende. Alles wat hij me leerde, pikte ik onmiddellijk op. Stelen met de ogen. Dat zeg ik ook altijd tegen de jongens hier. Kijk naar de grote wedstrijden.

"Ik was een goede bokser. Ik ben kampioen van België geweest bij de nieuwelingen. Ik ben ook een paar keer uitgeroepen tot bokser van het jaar. In de jaren '80 kreeg ik 5.000 frank voor een wedstrijd, wat heel veel was toen. Op een bepaald moment wilde Freddy De Kerpel zich met me bezighouden. Hij wilde all the way gaan, naar het buitenland. Ik moest alles laten vallen, maar dat ging op dat ogenblik niet. In 1990 is mijn vader overleden. Ik was de oudste van zes en moest zijn rol overnemen.

"Twaalf jaar geleden ben ik hier bij de Golden Gloves begonnen als coach. Ondertussen ken ik hier alles en iedereen en is het een part- timejob geworden. Een onkostenvergoeding, meer krijg ik niet. Maar dat vind ik niet erg. Mijn werk voor de club is een engagement. Het houdt die jongens en meisjes van de straat. Op straat leren ze roken, drinken en vechten. Hier leren ze niet vechten maar boksen, om daarna naar huis te gaan, hun huiswerk te maken en te gaan slapen. Die jongens en meisjes beter zien worden, dat maakt mijn job hier zo magnifiek. Toen Mieke Moorthamer (voormalig Belgisch kampioene en advocate, JDP) hier binnenkwam, had ze nog nooit gebokst. 'Ge zijt een schoon meiske', heb ik haar gezegd, 'en ge hebt gestudeerd. Kijk hier eerst eens goed rond, voor ge beslist om u in te schrijven.' Mieke is blijven komen. Ik heb veel werk gehad, maar het resultaat was fantastisch.

"Of kijk naar Jeffrey De Clercq. Vijf jaar geleden durfde hij u niet aan te kijken. Maar na een paar weken training zag je hem helemaal openbloeien. En zie hem vandaag rondlopen... zo veel zelfvertrouwen.

"De club is een weerspiegeling van de maatschappij. Je komt hier alle soorten volk tegen. Voor mij zijn ze allemaal gelijk. Maar ze moeten respect hebben voor elkaar. Vorig jaar zei een Tsjetsjeen tegen Mieke Moorthamer dat ze beter thuis kon blijven, om te koken en te poetsen. Dat aanvaard ik niet. Hij mocht kiezen: de regels respecteren, of zijn boeltje pakken.

"Natuurlijk komen hier wel eens gasten die alleen maar willen leren vechten. Als ze niet bereid zijn om te veranderen, hebben ze hier niets te zoeken. Want boksen is techniek. Boksen is een spel, met als belangrijkste doel jezelf te verdedigen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden