Natuur
Raadselachtige infectieziekte teistert pimpelmezen
Ook de pimpelmees kampt met een gevaarlijke ziekte: in Duitsland en Nederland worden opvallend veel dode vogels gevonden. Onderzoekers roepen op om voeder- en drinkplaatsen goed schoon te houden.
De kleine pimpelmees – met de karakteristieke blauwe kuif en het zorromasker – heeft het zwaar dit broedseizoen. De Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht heeft honderd meldingen van zieke of dode pimpelmezen ontvangen. Dat terwijl vorig jaar rond deze tijd amper een melding binnenkwam.
Onderzoek in Duitsland wijst uit dat de pimpelmezen waarschijnlijk aan een longontsteking zijn gestorven, veroorzaakt door de bacterie Suttonella ornithocola. Verwekkers als het usutuvirus (waaraan afgelopen jaren veel merels stierven), het westnijlvirus en het vogelgriepvirus zijn uitgesloten.
In Nederland werd longontsteking aangetroffen bij een aantal dode pimpelmezen, en onderzoek wijst bij enkele gevallen ook in de richting van de bacterie Suttonella ornithocola. Toch is het volgens DWHC nog te vroeg voor conclusies. Het roept wel op om voeder- en drinkplekken dagelijks schoon te maken en regelmatig te ontsmetten en te verplaatsen. Gebruik van handschoenen wordt aangeraden.
Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat mensen gevaar lopen op besmetting.
In dit filmpje is te zien hoe een zieke pimpelmees eruitziet.