Zaterdag 23/10/2021

Raadkamer wil Andras Pandy niet voorlopig vrijlaten

Brussel

Belga

De Brusselse raadkamer heeft gisteren geoordeeld dat de Hongaarse godsdienstleraar Andras Pandy niet vervroegd vrijkomt. Dat gebeurde tijdens een uitzonderlijke openbare zitting die er kwam op vraag van Pandy zelf. Hij vroeg gezien de lange duur van zijn voorhechtenis de voorlopige invrijheidstelling. Pandy wordt ervan verdacht alleen of samen met zijn dochter Agnes zes familieleden vermoord te hebben.

Advocaat Hein Diependaele bepleitte de vrijlating van Andras Pandy omdat volgens hem de redelijke termijn voor de afronding van het gerechtelijk onderzoek allang verstreken is. Andras Pandy zit al drie jaar in voorhechtenis en de onderzoeksrechter heeft het dossier al vier maanden geleden aan het parket overhandigd. Onderzoeksrechter Bruno Bulthé legde zeer gedetailleerd uit waarom het onderzoek zo lang aansleept. Vooreerst is er de houding van Andras Pandy zelf. Die blijft alles ontkennen, terwijl zijn dochter Agnes al een maand na haar aanhouding tot bekentenissen overging. De verklaringen van beide verdachten moesten getoetst worden aan de elementen van het dossier.

Het verhaal van Agnes over de familiemoorden en het oplossen van het vlees van de lijken in oplosmiddel leek eerst ongeloofwaardig. Het gerecht voerde een test uit waaruit bleek dat het oplosmiddel dat in de jaren tachtig werd gebruikt perfect lichamen kon oplossen. Zo groeide de geloofwaardigheid van Agnes in de ogen van de speurders. Voorts waren er drie rogatoire commissies nodig om de levensloop en initiatieven van Andras te toetsen aan de werkelijkheid. Pandy ontkende bijvoorbeeld dat hij met wapens omging. Dat werd echter tegengesproken door een Hongaarse klusjesman, die hem leerde schieten in de kelder van het gebouw in de Nijverheidskaai in Molenbeek. Pandy stuurde brieven vanuit het buitenland om te doen geloven dat zijn familieleden nog leefden, en hij zocht vrouwen die hier de rol van familieleden moesten spelen. Een bijkomende reden waarom het onderzoek zo lang aansleept, is dat er twee jaar moest worden gewacht op de psychiatrische verslagen en dat er heel wat technische verslagen moesten worden opgesteld. Tijdens de wedersamenstelling weigerde Pandy mee te werken. Ook de procedureslag maakte dat het dossier lang niet ter beschikking was van de onderzoeksrechter en het parket. Het parket sloot zich aan bij de zienswijze van de onderzoeksrechter. De substituut liet weten dat het nog een tijdje kan duren voordat het parket de 74 kartons van het dossier heeft doorgenomen. Een karton kun je vergelijken met vier boeken. Het dossier is in volle behandeling, maar het parket kampt met een personeelstekort. Volgens de procureur werd het nodige gedaan om het dossier op korte termijn te behandelen.

Advocaat Hein Diependaele was het daar niet mee eens. Dat het dossier niet beschikbaar zou zijn, is voor de advocaat geen reden voor vertraging omdat er steeds een kopie beschikbaar is. De advocaat steunt zich voorts op het psychiatrisch verslag, dat vermeldt dat Pandy geen gelijkaardige feiten meer zal plegen omdat de 'objecten' niet meer bestaan en wegens zijn gevorderde leeftijd. Volgens het parket blijft de mogelijkheid evenwel bestaan dat de verdachte zijn familieleden zal lastigvallen.

Tot slot trok Andras Pandy de objectiviteit van het onderzoek in twijfel. In het pleidooi van de onderzoeksrechter staan volgens hem te veel verdraaiingen. Pandy noemt zich een slachtoffer van een slecht werkend gerecht. Hij verklaarde niemand te hebben gedood en betoogde dat zijn dochter ziek is. Wat ze vertelt, is volgens de beklaagde fictie.

Onderzoeksrechter Bulthé: Onderzoek sleept zo lang aan omdat Pandy weigert mee te werken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234