Vrijdag 14/05/2021

Raadkamer vindt verder onderzoek naar kasteelmoord noodzakelijk

Peter en André Gyselbrecht. Beeld BELGA
Peter en André Gyselbrecht.Beeld BELGA

In de zaak van de kasteelmoord heeft de Brugse raadkamer geoordeeld dat verder onderzoek zich opdringt. Het openbaar ministerie gaat in beroep tegen deze beslissing. De KI in Gent zal uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.

Het parket vroeg in het dossier van de kasteelmoord de verwijzing van André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Pierre Serry. Voor de 19 andere mensen die ooit in verdenking gesteld werden, vroeg het parket aan de raadkamer de buitenvervolgingstelling. Los van dat eventuele assisenproces zou de zoektocht naar de mogelijke tweede uitvoerder van de moord op Stijn Saelens verdergezet worden. Tijdens de zitting van de raadkamer liet de onderzoeksrechter verstaan dat die zoektocht aardig opschiet.

De verdediging is van oordeel dat het dossier in deze fase niet doorverwezen kan worden naar het hof van assisen. De advocaten menen immers dat verder onderzoek naar die tweede uitvoerder noodzakelijk is. De raadkamer volgde hen in die redenering, maar het parket tekent beroep aan tegen die beslissing. Dat betekent dat de Gentse KI zich over de kwestie zal moeten uitspreken.

De verdediging reageert tevreden op de beslissing van de raadkamer. "Ik denk dat dit de enige juridisch correcte beslissing is", zegt meester Vincent Vereecke. De advocaat van Peter Gyselbrecht merkt op dat er momenteel zelfs nog onderzoeksdaden à décharge hangende zijn. "Voor het overige wekt deze beslissing vertrouwen bij mijn cliënt. Het bewijst dat alles eerlijk gespeeld wordt."

Vanochtend waren de burgerlijke partijen enigszins verdeeld over het standpunt van de verdediging. "Wij hebben gevraagd om te onderzoeken hoe het staat met dat geld dat de uitvoerder plots zou gehad hebben kort voor zijn dood", aldus meester Luc Arnou, raadsman van de weduwe van Stijn Saelens. De familie Saelens vond dat het dossier wel klaar was voor doorverwijzing, al had hun raadsman Jan Leysen begrip voor de stelling van de verdediging.

undefined

De Brugse raadkamer heeft deze namiddag geoordeeld dat de zaak van de kasteelmoord niet klaar is voor doorverwijzing. Het parket is hiertegen in beroep gegaan, maar volgens de verdediging is dat helemaal niet mogelijk. De KI in Gent zal zich binnenkort over de kwestie buigen. "Volgens mij kan het parket geen hoger beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer", stelt meester Johan Platteau, raadsman van André Gyselbrecht. "Ik versta ook niet dat ze zich hiertegen verzetten. De onderzoeksrechter levert goed werk, laat die man zijn werk doen. Misschien is men bang om gezichtsverlies te lijden. Ik zal voor de KI sowieso de onontvankelijkheid van het beroep pleiten."

Ook de advocaat van Peter Gyselbrecht stelt zich vragen bij het beroep van het openbaar ministerie. "Ik vraag mij af of beroep in dit geval wel kan, want het gaat niet om een definitieve beslissing van de raadkamer", aldus meester Vincent Vereecke. "Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt en het kan op deze manier alleszins een absurde situatie worden."

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge ziet zelf geen graten in het beroep tegen de beschikking van de raadkamer. Als de Gentse KI verder onderzoek niet noodzakelijk acht, kan het de zaak bovendien onmiddellijk ook doorverwijzen naar het hof van assisen.

Het parket vroeg de verwijzing van André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Pierre Serry voor de moord op kasteelheer Stijn Saelens uit Wingene. Voor de 19 andere mensen die ooit in verdenking gesteld werden, vroeg het parket aan de raadkamer de buitenvervolgingstelling. Los van dat eventuele assisenproces zou de zoektocht naar de mogelijke tweede uitvoerder van de kasteelmoord dan verdergezet worden.

"Die vreemde démarche was van in het begin een waanzinnig idee", meent meester Platteau. "Bovendien heeft de onderzoeksrechter ook al zeer substantieel werk geleverd in de zoektocht naar de uitvoerder. Men heeft een aantal pistes die echt zeer zinvol zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234