Vrijdag 06/12/2019

Raad van State: vijf jaar lang stiekem thuisblijven is geen reden voor ontslag

De Raad van State vernietigt het ontslag van een Antwerpse ambtenaar die in 2005 aan de deur werd gezet nadat hij vijf jaar lang ongemerkt was thuisgebleven. De stad Antwerpen moet niet alleen de man opnieuw in dienst nemen, maar hem ook zijn volledige loon voor de voorbije zes jaar uitbetalen. 'Totaal van de pot gerukt', briest personeelsschepen Marc Van Peel (CD&V).

Theatertechnicus Dirk Martens werd door de stad in 1983 uitgeleend aan het Echt Antwaarps Teater. In 2000 liet Ruud De Ridder, directeur van het theater, aan de stad weten dat ze zijn diensten niet langer nodig hadden. Maar die brief kwam nooit aan op het stadhuis. Pas vijf jaar later ontdekte de personeelsdienst van de stad dat Martens al die tijd doodleuk was thuisgebleven en iedere maand zijn loon bleef ontvangen. Hij kreeg direct zijn C4 en moest zijn wedde van de periode 2000-2005 terugbetalen.

Martens ging in beroep. Hij kreeg vorig jaar al deels gelijk voor het hof van beroep, dat oordeelde dat hij de 155.000 euro die hij ontving zonder te werken niet moest terugstorten in de stadskas. De Raad van State vernietigt nu het ontslag van Martens. De stad moet hem opnieuw in dienst nemen én moet hem het volledige loon uitbetalen dat hij sinds 2005 had moeten ontvangen.

De wet geeft openbare besturen de mogelijkheid om statutaire ambtenaren te ontslaan als ze meer dan tien werkdagen onwettig afwezig zijn. Vijf jaar onwettige afwezigheid moet volstaan als motivatie, dachten ze bij de stad. Maar de Raad van State argumenteert dat ontslag na tien of meer dagen van onwettige afwezigheid alleen kan "bij het vermoeden dat de ambtenaar niet langer in dienst wenst te blijven". Volgens het hoge rechtsorgaan is dat vermoeden onvoldoende bewezen. "Hoe laakbaar ook zijn houding, de stad kon niet rechtmatig van mening zijn dat de verzoeker (Martens, JV) in 2000 uit dienst wou treden en vrijwillig ontslag nam", besluit het arrest.

Een bizarre redenering, vindt personeelsschepen Van Peel. "Ik ben compleet onthutst door het arrest van de Raad van State. Met zulke uitspraken ondergraaft ze de openbare dienst niet alleen, ze maakt hem compleet belachelijk. Als vijf jaar thuisblijven zonder te werken, en zonder dat op ook maar één moment te signaleren aan je werkgever, nog niet volstaat voor een ontslag, weet ik het ook niet meer."

Martens - die naar eigen zeggen 'altijd beschikbaar is gebleven' - meldde zich gisterochtend al aan bij zijn 'oude' werkgever, maar werd wandelen gestuurd. Het stadsbestuur wil eerst bekijken of er toch nog juridische stappen mogelijk zijn tegen de beslissing van de Raad van State. "We kunnen dit onmogelijk zomaar aanvaarden", vindt Van Peel. "De Raad van State rijft de controversiële uitspraken aan mekaar. Dit kan zo niet verder. Ons nageslacht gaat ons hier geweldig hard om uitlachen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234