Zaterdag 28/03/2020

Update

Raad van State vernietigt plan voor Limburgse noord-zuidverbinding

Beeld PHOTO_NEWS

De Raad van State heeft het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd voor de nieuwe omleidingsweg van de Limburgse noord-zuidverbinding. Milieuverengingen hadden de plannen aangevochten. De bevoegde Vlaamse ministers Hilde Crevits (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) laten het arrest onderzoeken en zullen dan bekijken welke stappen ondernomen kunnen worden.

De noordzuidverbinding is een belangrijke verkeersader in Limburg. Een nieuwe omleidingsweg met 2X2 rijstroken moet het verkeer uit de dorpskernen van Houthalen en Helchteren houden en de verkeersdoorstroming verbeteren. Omdat de weg door natuurgebied loopt, stapten enkele milieuverenigingen naar de Raad van State, waar ze hun slag thuishaalden. De werken lagen al stil omdat de Raad van State de plannen al geschorst had.

"We betreuren het arrest van de Raad van State. Aan onze raadslieden is gevraagd om een analyse te maken van het vernietigingsarrest en om een manier uit werken waarop er geremedieerd kan worden. Op basis hiervan zal dan bekeken worden welke verdere stappen er genomen kunnen worden. Voor de Vlaamse regering blijft de aanleg van de noord-zuid verbinding noodzakelijk, zowel voor de doorstroming, de leefbaarheid als de verkeersveiligheid", reageren de ministers Muyters en Crevits.

Ontgoocheld
Ook quasi heel Limburg is ontgoocheld dat de Raad van State de realisatie blokkeert. Zowel werkgevers als werknemers zeggen in een gezamenlijke reactie dat ze erg ontgoocheld zijn dat deze levensnoodzakelijke verkeersader opnieuw vertraging oploopt. De Limburgse sociale partners, waaronder de grote werkgeversorganisaties, de vakbonden en de Boerenbond, zijn het er roerend over eens dat de beslissing van de Raad van State om de ruimtelijke uitvoeringsplannen voor de noord-zuidverbinding te vernietigen, erg ongelegen komt. Net nu er een groot maatschappelijk draagvlak is over het tracé en zowel de timing als de financiering al zijn vastgelegd, vrezen de sociale partners dat het project nog maar eens grote vertragingen zal oplopen, wat vanuit economisch oogpunt een flinke streep door de rekening betekent.

"De realisatie van de noord-zuidverbinding is cruciaal voor Limburg, wat recent nog eens naar voor is gekomen in het nieuwe reconversieplan voor Limburg (SALK)", aldus de sociale partners in een verklaring. "Dit project is niet alleen een wens van de overgrote meerderheid van de Limburgse bevolking, maar ook essentieel voor de verdere economische ontwikkeling van de provincie. Zeker na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk is de aanleg van de Noord-Zuid van het grootste belang om Limburg alle kansen te bieden op een welvarende toekomst."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234