Zondag 18/04/2021

Antwerpen

Raad van State vernietigt milieuvergunning Sportpaleis Antwerpen

Het Antwerpse Sportpaleis. Beeld BELGA
Het Antwerpse Sportpaleis.Beeld BELGA

De Raad van State heeft donderdagmiddag beslist de milieuvergunning die Vlaams minister Joke Schauvliege toegekend had voor het Sportpaleis en de Lotto Arena te vernietigen. In het arrest verwijst de Raad naar de parkeerdruk op de buurt, een kwestie die al langer werd aangekaart door de Antwerpse PVDA. Het Sportpaleis kan intussen verdergaan met de geplande activiteiten.

"De uitbaters vallen nu terug op de milieuvergunning die door de provincie is toegekend in maart 2013", legt de woordvoerder van Schauvliege uit. "Dat betekent dat de beroepsprocedure die daartegen liep weer wordt opgestart. Maar die beroepsprocedure werkt niet opschortend, omdat het gaat om een beroep van omwonenden."

Die procedure houdt in dat de minister advies gaat inwinnen van verschillende instanties, waarop er een samenvattend advies op het bureau van Schauvliege terecht zal komen. Vervolgens is het aan de minister om hierover uiteindelijk weer een beslissing te nemen.

De minister kende eerder, in juli 2014, de milieuvergunning toe. De provincie Antwerpen kende in maart 2013 een milieuvergunning toe, maar daartegen werd in beroep gegaan. Tegen die Vlaamse milieuvergunning werd in september 2014 in beroep gegaan.

Parkeerbehoefte

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) legt, volgens de Raad, aan de uitbaters van het Sportpaleis "de verplichting op om bij elk evenement de parkeerbehoefte op te vangen op 'terreinen die gedurende het hele evenement uitsluitend ter beschikking staan van de exploitant'". Aan die verplichting wordt "niet op afdoende wijze" nagekomen, aldus de Raad.

De Raad van State volgde in zijn arrest trouwens niet het al eerder geformuleerde advies. "Dat is uitzonderlijk, maar is theoretisch wel mogelijk", legt persmagistraat Wilfried Van Vaerenbergh uit. "Maar het blijft uiteindelijk een advies. Er moet niets gezocht worden achter de beslissing om het advies uiteindelijk niet te volgen."

"Kafkaiaans"

De uitbater van het Sportpaleis en de Lotto Arena benadrukt dat de zalen de deuren nog niet moeten sluiten. "De Raad van State heeft het besluit van de minister vernietigd", zegt Jan Vereecke, een van de toplui van de evenementenlocaties. "Minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft nu zes maanden de tijd om tot een nieuwe beslissing te komen. Dit werkt niet schorsend, dus we moeten de duren nog niet sluiten."

Volgens Vereecke betekent het arrest dat de Sportpaleisgroep voor de milieuvergunning geen rekening meer mag houden met parkeerplaatsen op het openbaar domein. "Dat is bijna kafkaiaans. Het heet toch openbaar domein? Er zijn in de buurt heel wat parkeerplaatsen. Niemand kan bedoeld hebben dat openbare plaatsen niet mogen worden meegeteld", klinkt het.

Hij benadrukt ook dat de groep al jaren erg veel moeite doet om bezoekers met het openbaar vervoer te laten komen, en dat zal blijven doen. "We beseffen dat we een verkeersimpact hebben, maar we blijven ons inzetten om die te beperken."

De koppen worden nu bij elkaar gestoken om te zien wat er moet gebeuren. Er zijn al een aantal denkpistes, zoals het Sportpaleis en de Lotto Arena voor bepaalde evenementen niet gelijktijdig gebruiken, of dat er met een verminderde capaciteit wordt gewerkt, waardoor de parkeervraag beperkt wordt.

De uitbaters zijn wel verbaasd over het arrest, omdat het advies van de auditeur niet gevolgd werd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234