Dinsdag 07/04/2020

onverdoofd slachten

Raad van State: "Verbod op onverdoofd slachten miskent godsdienstvrijheid"

Beeld belga

Een algemeen verbod op onverdoofd slachten doet afbreuk aan de godsdienstvrijheid. Dat staat te lezen in het advies van de Raad van State op twee voorstellen daarover vanuit het Vlaams Parlement. Belga kon dat advies inkijken. De Raad van State legt de bal wel bij de decreetgever. Die zal de juiste afweging moeten maken tussen godsdienstvrijheid en het verminderen van het dierenleed.

In een reactie zegt Hermes Sanctorum (Groen), die zelf een voorstel indiende, dat het advies wel ruimte biedt "op voorwaarde dat er overleg komt met de betrokken gemeenschappen".

In het Vlaams Parlement liggen twee voorstellen op tafel die voorzien in een verbod op het onverdoofd ritueel slachten. Beide voorstellen werden voorgelegd aan de Raad van State. Dat rechtscollege oordeelt nu kritisch over de plannen voor een algemeen verbod op dat onverdoofd slachten. Net als in een eerder advies uit 2006 zegt de Raad van State nu dat zo'n verbod botst met de vrijheid van godsdienst.

Door te verplichten om dieren te verdoven voor ze ritueel geslacht worden, wordt "op een onevenredige wijze afbreuk gedaan aan de godsdienstvrijheid". "De voorgestelde maatregelen maken het immers voor een aantal gelovigen onevenredig moeilijk om vlees aan te schaffen en te consumeren dat door hen in overeenstemming met hun religieuze voorschriften wordt geacht", staat in het advies.

Er mogen volgens de Raad van State wel stappen gezet worden om het dierenleed bij rituele slachtingen te beperken, maar een algemeen verbod op onverdoofd slachten is een miskenning van de vrijheid van godsdienst.

Tijdelijke slachtvloeren

Wat voor de Raad van State wél kan, is het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Door dat verbod, in 2015 ingevoerd door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, kan er enkel nog ritueel geslacht worden in erkende slachthuizen. Maar volgens de Raad van State zijn er nog "andere maatregelen denkbaar - bijvoorbeeld inzake de toegepaste slachtmethoden en de controle erop - die het dierenleed kunnen terugdringen, zonder godsdienstvrijheid te miskennen".

"Dergelijke maatregelen kunnen het best worden uitgewerkt in dialoog, waarbij van beide kanten een openheid voor alternatieven vereist is", staat nog in het advies.

Decreetgever

Finaal legt de Raad van State de bal wel in het kamp van de decreetgever.

"Uiteindelijk zal het aan de decreetgever toekomen om het evenwicht te bepalen tussen de eerbied voor de vrijheid van godsdienst enerzijds en het streven om het dierenleed terug te dringen, anderzijds, daarbij rekening houdend met de grondwettelijke en verdragsrechtelijke bescherming van de grondrechten", staat er.

Net in dat laatste element ziet indiener Hermes Sanctorum (Groen) nog perspectief. "Het advies is veel genuanceerder dan het vorige uit 2006 en biedt wel ruimte om op verder te werken. Eigenlijk dringt de Raad van State vooral aan op overleg. We moeten er nu voor zorgen dat we voldoende inspelen op die vraag tot overleg".

Weyts "ontgoocheld", maar vastberaden

"Dit is een zeer ontgoochelend advies dat getuigt van een maatschappelijke visie van tientallen jaren geleden", zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts in een eerste reactie. Het advies staat volgens Weyts "ver van de maatschappelijke realiteit van vandaag waarin de Vlamingen, gelukkig, veel meer belang hechten aan dierenwelzijn".

De minister laat zich door het advies ook niet op andere gedachten brengen. "Ik vind het de verdomde plicht van een beschaafde samenleving om maximaal elk dierenleed dat kan worden vermeden ook effectief te vermijden. Ik laat dus de ambitie inzake een algemeen verbod op het onverdoofd slachten niet varen", klinkt het.

Weyts: "Ik zal mij laten assisteren door een begeleider om de dialoog te voeren met de geloofsgemeenschappen, maar wat mij betreft is het doel wel heel duidelijk een overgang naar een algemeen verbod op onverdoofd slachten".

Beeld belga

"Wereldvreemd"

Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, noemt het advies "wereldvreemd". "Ik aanvaard de rechtsstaat en een advies van de Raad van State kan je niet zomaar naast je neerleggen. Maar ik mag het natuurlijk wel volkomen oneens zijn met dat advies. Zij maken een inschatting die volgens mij helemaal niet klopt. En wereldvreemd is. Dierenwelzijn is wel degelijk 'een dwingende maatschappelijke behoefte."

Hij wil zich niet door het advies laten afschrikken. "Wij blijven ijveren voor een totaal verbod op onverdoofd slachten. We zullen het advies verder juridisch ontleden en bekijken hoe we verder kunnen om dat doel te bereiken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234