Dinsdag 27/07/2021

Brussel

Raad van State stuurt Brussels megaproject Neo terug naar af

null Beeld KCAP Architects&Planners.
Beeld KCAP Architects&Planners.

De Raad van State heeft het besluit van de Brusselse regering vernietigd dat het Gewestelijk Bestemmingsplan Brussel wil aanpassen. Het rechtscollege vernietigt het plan op vraag van de particulieren en de handelaars in de buurt, en enkel voor zover het de 'Neo'-plannen op de Heizelsite betreft.

Met de planwijziging wilde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering op de Heizelvlakte onder de naam 'Neo' een aantal grote projecten mogelijk maken, die volgens haar nodig waren om de internationale uitstraling van Brussel te verzekeren. Het gaat om een internationaal congrescentrum met minstens 3.500 plaatsen, een evenementenhal met 15.000 plaatsen en een winkelcentrum van 72.000 vierkante meter. Aan de andere kant van de Romeinsesteenweg, op Parking C, plant de stad Brussel bovendien een nieuwe voetbaltempel voor 61.500 toeschouwers.

Schepen van Toerisme en Financiën van de stad Brussel en voorzitter van Brussels Expo Philippe Close (PS) had vorige week nog de hoop uitgesproken dat de eerste steen van het winkelcentrum er begin 2018 zou komen. Maar die timing lijkt nu nog weinig realistisch. De Raad stelt vast dat de mobiliteitsproblematiek, die bij de opmaak van het plan werd vastgesteld, in het plan geen oplossing heeft gekregen.

De Raad oordeelde ook dat niet voldaan is aan de vereisten van de milieueffectenrapportage (MER). Zo werd niet onderzocht of er redelijke alternatieven zijn voor de Heizelsite en werd niet nagegaan hoe de milieu-aspecten zouden zijn geëvolueerd indien de Heizelsite geen nieuwe bestemming had gekregen. Tenslotte blijkt er geen MER-onderzoek te zijn gebeurd naar de afschaffing van de vroegere verplichting om een globale vergunningsaanvraag voor de gehele Heizelsite in te dienen.

null Beeld KCAP Architects&Planners
Beeld KCAP Architects&Planners

Ondernemersorganisatie NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) is tevreden met de beslissing van de Raad van State. Volgens het NSZ zijn grote projecten als Neo nefast voor de kleinhandel.

"Bovendien zijn er met Neo, Docks en Uplace drie buitensporige shoppingcenters gepland die op nog geen 10 kilometer van elkaar liggen", stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een persbericht. "En dat bovenop de bestaande shoppingcenters in Woluwe, Anderlecht en Brussel stad."

"Het lijkt haast wel of de Brusselse en de Vlaamse regering een gezamenlijk plan hebben beraamd om de kleinhandel in Brussel en de Vlaamse rand een ferme oplawaai te verkopen", aldus Mattheeuws. "Want voorbeelden uit eigen land en uit het buitenland tonen duidelijk aan dat zulke grootschalige shopping centers altijd ten koste van de kleinhandel en hun werknemers zijn."

Uit eerder onderzoek van de ondernemersorganisatie bleek dat driekwart van de Vlaams-Brabantse en Brusselse zelfstandigen tegen Uplace, Neo en Docks gekant is.

"Te verwachten, maar dit zet project niet op de helling"

Philippe Close (PS), naast schepen van Toerisme en Financiën van de Stad Brussel ook voorzitter van Brussels Expo dat Neo ontwikkelt, zegt dat hij de beslissing had verwacht na het negatief advies van de auditeur. "Begin 2016 komt minister-president Vervoort met een aangepast voorstel", klinkt het. "Het gaat om een probleem van motivering, dat ons project niet op de helling zet. Er lopen verschillende beroepsprocedures in deze zaak en we wisten dat dit er zat aan te komen."

Close verduidelijkt dat de beslissing niet betekent dat ze het hele proces moeten herbeginnen en de aanbesteding opnieuw lanceren. Volgens hem komt de timing van het project niet in gedrang en staat investeerder Unibail nog steeds achter het project. "De diensten van minister-president Vervoort zijn hier al mee bezig. Tegen begin 2016 komt er een aangepast voorstel", klinkt het.

N-VA: "Eerst verkeersproblemen aanpassen"

Cieltje Van Achter, die voor N-VA in het Brussels parlement zetelt, hoopt dat de beslissing de Brusselse regering zal aanzetten om de mobiliteitsproblemen rond de grote projecten serieus te bestuderen.

"Ik hoop dat de regering deze vernietiging serieus neemt", zegt Cieltje Van Achter. "Bij een gelijkaardige beslissing voor winkelcentrum Dockx heeft men gewoon een nieuwe, licht gewijzigde vergunning afgeleverd, zonder de mobiliteitsproblematiek eerst ten gronde aan te pakken."

Van Achter wijst ook op het verschil met Vlaanderen, waar men geen vergunning kan afleveren voor zekerheid te hebben over de mobiliteit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234