Donderdag 22/04/2021

Update

Raad van State schorst toewijzing mega-order van De Lijn aan Spaanse CAF

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De grootste levering ooit voor de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn ligt op zijn gat. De Raad van State heeft beslist om de toewijzing van de levering aan het Spaanse CAF te schorsen. Dat staat op de website van de RvS.

Eind oktober raakte bekend dat Bombardier naast de gunning had gegrepen om 146 lagevloertrams te leveren aan De Lijn. Het gaat om de grootste bestelling ooit van trams door De Lijn.

Het totale prijskaartje voor de hele bestelling, inclusief strategische wisselstukken, komt neer op 320 miljoen euro. De toestellen moeten de oude vloot deels vervangen, maar er komen ook extra trams bij. Ze zullen worden ingezet aan de kust, in Antwerpen en in Gent.

Maar Bombardier pikte de afwijzing niet en trok naar de Raad van State. Het bijzonder adviesorgaan heeft nu geoordeeld dat Bombardier en CAF niet gelijk behandeld werden door de vervoersmaatschappij.

Het struikelblok zou de berekening van het preventieve onderhoud zijn. De RvS oordeelt dat De Lijn "niet heeft nagegaan in hoeverre de door de inschrijvers (De Lijn en Bombardier, nvdr.) aangeboden preventieve onderhoudsprogramma's uitgaan van een realistische inschatting ervan, hoewel deze mede bepalend lijken te zijn voor het berekenen van de kostprijs voor preventief onderhoud", luidt het oordeel.

Persmagistraat Eric Brewaeys verduidelijkt dat het om een uitspraak in kortgeding gaat. "De beslissing ten gronde volgt binnen enkele maanden." In beroep gaan tegen een uitspraak van de Raad van State is niet mogelijk.

Als gevolg van deze voorlopige "richtinggevende" beslissing is de aanbestedingsprocedure stopgezet, aldus nog Brewaeys.

Bombardier reageert tevreden

Trein- en trambouwer Bombardier in Brugge reageert tevreden op de uitspraak van de Raad van State. "Een voet tussen de deur", zeggen zowel Bombardier als de vakbonden.

"We zijn zeer opgelucht met de beslissing van de Raad van State", aldus Mieke Delarivière van Bombardier. "We waren overtuigd dat we een sterke zaak hadden. We hebben het beste product in handen, met de beste kwaliteit, het beste onderhoud en uitstekend qua veiligheid. Het blijft afwachten uiteraard. De Lijn is nu terug aan zet."

De vakbonden vielen uit de lucht. "Gisteren kregen we nog te horen dat we ongelijk hadden gekregen en dan krijgen we vandaag dit binnen. We begrijpen het niet, maar we zijn natuurlijk tevreden", aldus Henk Deprez van het ABVV. "Let wel, deze uitspraak betekent niet dat het order nu binnen is, maar we hebben een voet tussen de deur. Laat dit alstublieft goed aflopen voor de mensen hier. We doen opnieuw een oproep aan de Vlaamse regering om dit soort bestellingen te plaatsen in eigen land", aldus Deprez.

Bij ACV Metea waren ze nog niet op de hoogte van de uitspraak en willen ze eerste alles van naderbij bekijken.

Het gaat om een order van 146 lagevloerstrams, goed voor een waarde van 320 miljoen euro. Die bestelling zou gaan naar het Spaanse CAF, maar de Raad van State struikelde over de kosten van het preventieve onderhoud.

De Lijn neem akte van beslissing

Bij De Lijn heeft men akte genomen van de beslissing van de Raad van State maar wenst men liever geen commentaar te geven op de inhoud van het arrest. "We gaan het arrest eerst grondig bestuderen. We laten de zaak aan onze advocaat en de Raad van State", zegt woordvoerster Astrid Hulhoven.

Wat de gevolgen van deze schorsing zijn op de timing van de gunning is niet geweten. Maar indien de RvS De Lijn had gevolgd, dan waren de nieuwe trams vanaf eind 2019 in het straatbeeld te zien, geeft Hulhoven nog mee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234