Zondag 18/04/2021

Raad van Europa geeft Vlaamse regering over de hele lijn ongelijk in zaak van drie randburgemeesters

undefined

Keulen loopt blauwtje in Straatsburg

De Vlaamse regering maakt geen schijn van kans bij de Raad van Europa in de discussie over de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters uit Linkebeek, Kraainem en Wezenbeek-Oppem. Met dank aan de socialistische senior Jean-Claude Van Cauwenberghe.

Door Tine Peeters

Straatsburg l Alleen het decor verschilde, voor de rest was er geen enkel onderscheid in de discussie over de burgemeesters tussen de Vlamingen en Franstaligen. Voor de Franstaligen is dit een politiek dossier par excellence, voor de Vlamingen moet het drietal naar de Raad van State. Dat aanbod sloegen ze in Straatsburg in de wind.

Keulen stuurde zijn kat, of beter gezegd: ex-fractieleider Fons Borginon, naar Straatsburg om zijn belangen te verdedigen. Vervanger Borginon hield een lang betoog waarin hij alle juridische argumenten tegen de benoeming op een rij zette en de burgemeesters nogmaals aanspoorde om naar de Raad van State te stappen. Borginon probeerde de leden van het Congres van de Lokale en Regionale Besturen van de Raad van Europa ook te paaien door erop te wijzen dat Keulen - net als zij - een hevig voorstander is van de rechtstreekse burgemeestersverkiezingen, maar zich aan de wet te houden heeft zolang die rechtstreekse verkiezingen een verre droom blijven.

"Door de aanbeveling te stemmen dat minister Keulen de drie burgemeesters moet benoemen, zou u hem verplichten zelf onwettelijk te handelen", zei Borginon. Hij raadde hen ook aan om uit de buurt van het Belgische communautaire wespennest te blijven. "U moet goed beseffen dat sommige politici u gebruiken om binnen het aartsmoeilijke communautaire debat punten te scoren. Laat uzelf niet in een positie brengen die u - mocht het over uw land gaan - zelf als een onrechtvaardige inmenging zou beschouwen."

Jef Gabriels, de voorzitter van de VVSG, deed nog een poging om met een kaartje van België de leden van het Congres een snelcurusus in staatshervormingen en taalwetten te geven, maar het mocht niet baten. "Net zoals men bij een kaartenhuisje niet zomaar één enkele kaart kan wegtrekken, kan men de fairheid van de taalwetgeving niet beoordelen op een geïsoleerd detail", probeerde Borginon nog.

De leden van het Congres hadden geen oor naar die argumenten en oordeelden dat de burgemeesters benoemd moeten worden, dat de sanctie voor de drie buiten proportie is en dat de taalwetten dringend moeten herbekeken worden.

Big in Straatsburg

Dat de conclusies positief zouden uitdraaien voor de burgemeesters, was al duidelijk nog voor de leden van het Congres, die bijna allemaal een burgemeestersjerp bezitten, hun stem uitbrachten. Het drietal liep de hele dag glunderend door de gangen van het Congres en Damien Thierry, de burgemeester van Linkebeek, kreeg openlijk bijval toen hij zijn zaak bij de schaarse aanwezigen verdedigde. Thierry verwees naar de 13 burgemeesters uit Brussel-Halle-Vilvoorde die weigerden om de lokale verkiezingen te organiseren in 2006, maar daarvoor geen enkele reprimande ontvingen. "Zij werden zonder discussie benoemd", kloeg hij.

Ook snapt hij niet waarom de Franstaligen in zijn gemeente hun belastingsbrief in het Frans mogen ontvangen, maar niet hun kiesbrief. Thierry sloot in Straatsburg ook uit dat ze naar de Raad van State stappen. "Het duurt vier tot vijf jaar om tot een uitspraak te komen. Ons mandaat loopt maar tot 2012."

Het volgende open doekje ging naar Jean-Claude Van Cauwenberge. Hij stelde voor om de Bretoense rapporteur Michel Guégan het ereburgerschap van België toe te kennen en zei dat dit dossier "allesbehalve juridisch" is. "Dit is een essentieel probleem voor België", zei Van Cau senior. "De Vlaamse regering doet aan variabele geometrie, de wetten worden ongelijk toegepast. Vlaanderen slaat een belabberd figuur op de internationale scène."

Uiteindelijk besliste het Congres ook dat ons land zal gemonitord worden over het Charter van de Lokale autonomie, zowat het handvest van het Congres. "Wij willen jullie alleen maar helpen," besloot Guégan. "We hopen echt dat jullie een oplossing vinden voor jullie problemen."

Jean-claude van cauwenberge:

Vlaanderen slaat een belabberd figuur op de internationale scène

n De drie burgemeesters (vnlr) Arnold d'Oreye (Kraainem), François van Hoobrouck (Wezenbeek-Oppem) en Damien Thiery (Linkebeek) kregen in Straatsburg het gelijk aan hun kant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234