Zondag 17/10/2021

VRT

Raad van bestuur VRT vraagt "nodige terughoudendheid" van Bracke

Siegfried Bracke. Beeld BELGA
Siegfried Bracke.Beeld BELGA

De raad van bestuur van de VRT vindt dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke "de nodige terughoudendheid" aan de dag moet leggen wanneer hij uitspraken doet over de openbare omroep. Dat blijkt uit een brief van de raad van bestuur aan de vakbonden van de VRT, die Belga kon inkijken. Bracke zegt in een reactie dat hij "van geen kanten" van plan is om zich terughoudender op te stellen. En ook bij het N-VA-bestuurlid van de VRT, Eric Defoort, heerst er boosheid.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke verwees in een recent interview met Knack naar een lijst met personeelsleden die "creatief een beetje uitgeblust zijn" en waarvan de vakbond zelf het bestaan zou hebben toegegeven. "En de vakbond vindt dat blijkbaar oké. Dat is terug naar vroeger: de ziekte van voor 1996 is in alle frisheid terug. Er moet bespaard worden en het eerste wat de VRT doet, is beknibbelen op het aanbod."

De vakbonden bij de VRT ontkenden het bestaan van lijst met uitgebluste medewerkers. De bonden namen aanstoot aan de uitspraken van Bracke en drongen er bij de raad van bestuur op aan in te grijpen. Bracke is immers met politiek verlof, maar officieel nog altijd in dienst van de VRT. "De heer Bracke slaagt erin in één beweging de VRT én het personeel én de vakbonden in een slecht daglicht te zetten", stellen de bonden in een brief aan de voorzitter. In die brief spraken de bonden ook van een "operatie beschadiging" tegen de VRT.

In een antwoord aan de vakbonden stelt de raad van bestuur nu dat de brief van de vakbonden ter sprake is gekomen op een vergadering van 18 mei. De conclusie is dubbel. Bracke heeft als volksvertegenwoordiger wel de vrijheid om zijn mening te ventileren, maar zou hij toch best wat "terughoudendheid" aan de dag leggen.

In de brief staat letterlijk: "Waar de heer Bracke, als personeelslid van de VRT, geniet van politiek verlof, dienen wij dit recht te respecteren en heeft hij de vrijheid als volksvertegenwoordiger om zijn mening naar buiten te brengen. De Raad is niettemin unaniem (dus ook de N-VA-leden in die raad, red.) van oordeel dat, gegeven zijn bijzondere positie, het gepast is dat de heer Bracke ter zake de nodige terughoudendheid zou aan de dag leggen".

Bracke zelf is dat echter niet van plan. Hij was nog niet op de hoogte van de brief, maar merkte in een korte reactie nog fijntjes op dat het "een historisch feit zou zijn als de openbare omroep een volksvertegenwoordiger zou vragen om te zwijgen".

"Nog nooit meegemaakt"

Eric Defoort, die door de N-VA voorgedragen werd als lid van de raad van bestuur van de VRT, ontkent op zijn beurt formeel dat er 'unanimiteit' heerst over de inhoud van de brief. Hij bevestigt wel dat de brief van de vakbonden - waarin de vakbonden de raad van bestuur vroegen om in te grijpen na de uitspraken van Bracke in Knack over de VRT - ter sprake is gekomen tijdens de vergadering van 18 mei, hoewel het punt niet geagendeerd stond. "Er vond een gedachtewisseling plaats over de brief, waarin we het unaniem eens waren dat Bracke als volksvertegenwoordiger de vrijheid heeft om zijn mening te uiten, zoals in de brief van de voorzitter aan de vakbonden staat", aldus een naar eigen zeggen boze Defoort.

Er werd vervolgens nog gepraat over de vraag of Siegfried Bracke zich als VRT-medewerker met politiek verlof terughoudend zou moeten opstellen over de openbare omroep. "Maar die discussie werd nooit afgesloten", benadrukt Defoort. "Ikzelf noch de drie andere bestuurders die door de N-VA werden aangeduid hebben nooit gezegd dat Siegfried Bracke zich terughoudend moest opstellen. Van unanimiteit binnen de raad van bestuur is dus in tegenstelling tot wat Luc Van den Brande in zijn brief schrijft geen sprake", aldus nog Defoort, die zegt dat hij iets dergelijks in de lange jaren dat hij deel uitmaakt van de raad van bestuur van de openbare omroep nooit heeft meegemaakt.

Vakbonden: "Uitspraken kunnen niet door de beugel"

De vakbonden van de VRT nemen nota van de brief van de raad van bestuur. Ze benadrukken wel dat ze nu vooral energie willen steken in belangrijke zaken, zoals de toekomst van de openbare omroep.

Brigitte Parisis van de liberale vakbonden VSOA herhaalt wel dat Bracke als personeelslid van de VRT zich aan de regels van de deontologie moet houden. "Zijn uitspraken kunnen niet door de beugel en zijn ongehoord. Hij heeft zijn collega's geschoffeerd."

Voor Parisis is de brief van de raad van bestuur niet voldoende, maar ze wil de polemiek niet verder opdrijven en haar energie nu vooral in positieve zaken steken. "We hebben momenteel wel andere zaken aan te pakken, zoals de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst. We willen constructief meewerken aan de toekomst van de VRT." Het ontslag van Bracke is voor haar niet meer aan de orde.

Luk Vandenhoeck van de socialistische vakbond ACOD vindt het belangrijk dat Bracke persoonlijk op de hoogte wordt gesteld van de brief van de raad van bestuur. Ook hij wil zijn energie nu vooral steken in de toekomst van de openbare omroep. "We blijven een langdurige strijd voeren voor een sterke en grote openbare omroep", aldus Vandenhoeck.

De vakbonden voegen er nog aan toe dat ze klacht hebben ingediend bij de integriteitscommissie van de VRT. De klacht, die volgens de bonden al ontvankelijk werd verklaard, moet nog verder onderzocht worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234