Dinsdag 28/09/2021

Conflict VRT

Raad van bestuur van de VRT stelt bemiddelaar aan om aanslepend intern conflict op te lossen

Peter Claes, de nummer twee aan de Reyerslaan. Beeld © VRT Phile Deprez
Peter Claes, de nummer twee aan de Reyerslaan.Beeld © VRT Phile Deprez

Tijdens een inderhaast ­bijeengeroepen vergadering heeft de raad van bestuur van de VRT maandag beslist een bemiddelaar aan te stellen. Eerder had de voltallige directie aangestuurd op het ontslag van directeur media en productie Peter Claes. Dat gebeurt niet, omdat de raad denkt dat er onvoldoende pogingen tot verzoening zijn geweest.

De vergadering duurde uiteindelijk bijna drie uur, maar dat was niet genoeg om tot een eensgezinde conclusie te komen. In plaats van te beslissen over het lot van Claes, heeft de raad van bestuur een externe bemiddelaar aangeduid. “Hem wordt gevraagd om in gesprek te treden met alle betrokkenen teneinde het vertrouwen onder hen te herstellen, dit alles in het belang van de VRT”, klinkt het in een mededeling van Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur en van CD&V-signatuur.

Die bemiddelaar is Fabiaan Van Vrekhem, partner bij executive management consultancy-organisatie Accord Group Belgium en ook de headhunter bij de aanstelling van VRT-topman Paul Lembrechts. Van Vrekhem schoof toen Lembrechts naar voren, ten nadele van de topkandidaat, de nu gewraakte Peter Claes. Hij heeft de opdracht aanvaard, maar over de draagwijdte en het tijdsperspectief is nog niet gesproken. Het is dus niet duidelijk of de raad van bestuur op korte termijn een oplossing of voorstel van Van Vrekhem wil ontvangen. Nochtans is die tijd schaars.

Op 20 januari komt de huidige raad immers nog één keer samen. Vanaf februari is het dan aan een nieuwe raad, samengesteld door de Vlaamse regering, rekening houdend met een evenredige vertegenwoordiging van de politieke fracties in het Vlaams Parlement. En daar staan wel wat veranderingen op til. Zo zullen zes van de twaalf zitjes ingenomen worden door het rechterkamp, vier mensen van N-VA en twee van Vlaams Belang. Wie in de running is, is nog niet duidelijk. De kandidaturen zijn nog niet ingediend.

Het zou logisch zijn dat de raad van bestuur aan Van Vrekhem zal vragen om zo snel mogelijk tot een antwoord te komen. Tenslotte is de situatie aan de VRT-top zodanig penibel dat het onwenselijk is ze nog lang te laten aanslepen. Maar als Van Vrekhem langer tijd krijgt dan 20 januari, wordt de hete aardappel doorgeschoven naar de nieuwe raad van bestuur.

Fabiaan Van Vrekhem. Beeld rv
Fabiaan Van Vrekhem.Beeld rv

Claes wordt gezien als de ‘nummer 2’ in de hiërarchie aan de Reyerslaan. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor de contracten met de productiehuizen en de schermgezichten. Maar twee weken geleden ging de machtsstrijd aan de top van de VRT naar een hoogtepunt. Zowel CEO Paul Lembrechts als de voltallige directie noemden Claes oncollegiaal en deloyaal, en vroegen aan de raad van bestuur om hem te ontslaan. Bovendien verdenkt het kamp-Lembrechts Claes ervan dat hij uit is op de stoel van de CEO. Daarvoor zou hij steun zoeken bij de N-VA.

Toch, als de beslissing wordt uitgesteld tot er een nieuwe raad van bestuur is, wil dat niet zeggen dat het bedje van Claes gespreid is en Lembrechts naar de exit wordt geleid, denkt Wilfried Vandaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement. “De werkelijkheid is veel genuanceerder. Herinner je: toen Lembrechts aangesteld werd, was dat zogezegd een N-VA-benoeming. Maar het is wel een slecht moment om vechtend over straat te rollen, er zijn andere katjes te geselen. Dit is een interne zaak van de VRT, het is aan de raad van bestuur om hier een uitweg uit te zoeken.”

En die raad vraagt aan Lembrechts en alle leden van het directiecollege “om hun verantwoordelijkheid op te nemen teneinde het goed functioneren van de VRT te waarborgen” en “zich te onthouden van elk mogelijke externe communicatie”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234