Vrijdag 15/01/2021

Raad van bestuur stemt conservator en voorzitter weg

Flor Bex moet alweer opstappen bij nieuw Limburgs museum

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

'Flor Bex is niet langer conservator van het Museum de Moffarts. Ook de voorzitter van de bestuursraad, prins Amaury de Merode, is vervangen.' Dat zegt de nieuwe voorzitter van de Limburgse privé-stichting, historicus Paul Janssens, in een gesprek met De Morgen. Met het dubbelontslag worden de ambitieuze plannen voor een prestigieus hedendaags kunstcentrum in Limburg afgeschoten door het eigen bestuur, amper twee maanden na de lancering ervan.

Januari 2005. Persconferentie in kasteel het Hamel in Lummen. Flor Bex, oud-directeur van het Antwerps Museum van Hedendaagse Kunst (Muhka), wordt er voorgesteld als de nieuwe conservator van het Museum Moffarts, een stichting die genoemd is naar baron-geldschieter André de Moffarts (1925-2004). Bex ontvouwt die dag zijn toekomstplannen. Dat er op het 21 hectare grote kasteeldomein een prestigieus museum voor actuele kunst komt; dat hij daartoe een kunstcollectie mag opbouwen en op grote schaal wil verbouwen en uitbreiden. En ook, dat KUB- en Ehsal-professor Paul Janssens, tevens voorzitter van de Belgische Raad van Adel, er een archiefcentrum voor familiegeschiedenis mag uitbouwen. De baron verzamelde immers alles wat met wapenschilden te maken had. Hij liet een bibliotheek met 30.000 boeken na over genealogie, heraldiek en de geschiedenis van Europese adel.

"Ons werkingsbudget bedraagt jaarlijks een miljoen euro", verklaart Bex in januari. "Dat is een stukje van de opbrengst uit rente." In 2007 zou het bronsgroene Middelheim opengaan. Amper twee maanden later is de kaart compleet hertekend. Paul Janssens: "De voorzitter en de conservator zijn weg bij het Mofa. De herroepingsprocedure is al achter de rug." De reden voor het ontslag van Amaury de Merode en Flor Bex? "Prins de Mérode heeft zijn beleidsbeslissingen niet voorgelegd aan de raad van bestuur. Sommige leden moesten de plannen via de kranten vernemen. Met het vertrek van de Merode stond ook de samenwerking met de heer Bex ter discussie", aldus professor Janssens, die van ondervoorzitter tot voorzitter is gepromoveerd.

Flor Bex heeft effectief bericht gekregen. "Men wil met mij praten over mijn toekomst en die van het museum. Wat mij betreft staat de deur dus nog op een kier." Bex stelt zich vragen over de rechtsgeldigheid van het procedure: "De Merode was bij testament aangesteld tot voorzitter. Ik vermoed dat hij het hierbij niet zal laten." De Merode was gisteren niet bereikbaar. Janssens laat er geen twijfel over bestaan: "Met Bex zal gepraat worden over hoe we dit hoofdstuk op een correcte manier kunnen afsluiten. Alles is juridisch correct verlopen."

Janssens wil nog geen nieuwe marsrichting aangeven voor het Museum Moffarts. "De stichting zal gewijd zijn aan zowel kunst als geschiedenis, zoals de baron bij testament heeft vastgelegd. Geef ons enkele maanden tijd om een mission statement uit te werken."

De stichting Museum Moffarts is in 1999 opgericht om "initiatieven te ontplooien om kunst en geschiedenis te bevorderen". Of André de Moffarts geïnteresseerd was is actuele kunst is zeer de vraag (DM 22/1). Een koe uit de Art on Cows-tentoonstelling is zowat het meest hedendaagse kunstwerk uit zijn nalatenschap. Er zouden ook financiële vragen zijn gerezen bij het programma-Bex, dat als te duur werd omschreven in verhouding met het beschikbare kapitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234