Zaterdag 10/06/2023

NieuwsBuitenland

‘QAnon-sjamaan’ veroordeeld tot 41 maanden cel voor Capitoolbestorming

Jacob Chansley op 6 januari binnen in het Capitool. Beeld AP
Jacob Chansley op 6 januari binnen in het Capitool.Beeld AP

De Amerikaan Jacob Chansley, die met hoorns op zijn hoofd, bontmuts en ontbloot bovenlijf in januari het parlementsgebouw Capitool in Washington bestormde, is veroordeeld tot 41 maanden cel. Dat is tien maanden minder dan de aanklagers hadden geëist. Met zijn opvallende verschijning werd Chansley een bekend symbool van de beruchte ‘aanval op de democratie’, melden Amerikaanse media.

Hessel von Piekartz

Een menigte boze aanhangers van toenmalig president Donald Trump drong op 6 januari 2021 het parlementsgebouw binnen om te voorkomen dat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden de verkiezing van verkozen president Joe Biden zouden bekrachtigen.

De straf valt lager uit dan de eis van de openbaar aanklager. Die had gevraagd om een celstraf van 51 maanden, om een voorbeeld te stellen en omdat Chansley in de maanden voor de bestorming online al tot geweld had opgeroepen.

De beelden van de ‘QAnon-sjamaan’ die met Amerikaanse vlag in de Senaatszaal staat, gingen de wereld over. Hij speelde als een van de eerste dertig bestormers een voortrekkersrol en liet bovendien een briefje voor vicepresident Mike Pence achter met de bedreigende tekst: “Het is een kwestie van tijd. Er zal gerechtigheid komen.”

null Beeld AP
Beeld AP

Excuses

Chansley, die sinds zijn arrestatie in januari vastzit, bekende al eerder schuld en bood excuses aan voor zijn daden. Inmiddels zegt hij ook niet langer aanhanger te zijn van de zogenoemde QAnon-beweging. Aanhangers van die uiterst rechtse beweging geloven in ongefundeerde complottheorieën over een internationaal satanistisch pedofielennetwerk van politici en andere leden van de elite. De groep was ervan overtuigd dat Donald Trump dat vermeende elitenetwerk omver zou werpen.

De beklaagde deed er alles aan om niet in de gevangenis te blijven; zo vroeg hij voormalig president Trump om gratie. Voorafgaand aan de uitspraak probeerde Chansley de rechter nog te bewegen hem een milde straf te geven. In een opvallend betoog haalde hij onder meer Jezus en Ghandi aan en verwees hij naar de beroemde gevangenisfilm ‘The Shawshank Redemption’. Hij beloofde ook nooit meer in de fout te gaan.

Maar hoewel de rechter het betoog van Chansley “het opmerkelijkste wat ik in 34 jaar heb gehoord” noemde, kon hij geen lichtere straf dan die 41 maanden geven. De rechter noemde de daden van de man “afschuwelijk”.

Andere bestormers werden eerder al veroordeeld tot forse celstraffen. Een man kreeg vorige week eveneens 41 maanden wegens mishandeling van een agent. De rechterlijke uitspraken zijn belangrijk, omdat ze tot de eerste van een lange reeks behoren. Er staan de komende maanden nog meer dan tweehonderd zaken op de rol. Het is waarschijnlijk dat de rechters voor hun oordeel naar de uitspraak tegen Chansley kijken.

null Beeld AP
Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234