Zondag 22/05/2022

Q*bert

Playstation, verdeler Hasbro Interactive, richtprijs 2.100 frank (52,06 euro)

In de prehistorie van het gamestijdperk zowat 20 jaar geleden had PacMan eigenlijk maar één rivaal. Het was een eivormig ruimtewezen dat een beetje 3D was opgeblazen en als voornaamste kenmerk een mond had in de vorm van een toeter. Uit die bek kwamen enkel rudimentaire vloeken, in striptaal, zoals het bekende @#$%!. Het verhaaltje ging dat Q*bert zijn vriendinnetje was ontvoerd door een purperen slang. Om haar te bevrijden moest het ruimtewezen al springend op alle stenen, tal van piramides bedwingen, terwijl de slang en ander gespuis hem belaagden. Een typisch spel uit die tijd, waarbij de spankracht van games grotendeels bestond uit het testen van de reflexen en een minimum aan inzicht.

Q*bert is dus net als PacMan uit zijn winterslaap ontwaakt en heeft een volledige cd te zijner beschikking gekregen. Daarop prijkt het klassieke Q*bert en een uitdagingsspel, waarbij twee spelers de klassieke Q*bert tegen elkaar spelen. Bovendien, net als PacMan trouwens, is er een avonturenspel uitgebouwd rond de lotgevallen, waarin Q*bert in vier werelden en zes niveaus, allerlei kubuspuzzels moet oplossen om zijn Q*dina te bevrijden. Vooral de klassieke Q*bert zorgt voor de nodige nostalgie, al blijft hij een ondergeschikte van PacMan.

Het 3D-avonturenspel kan er wel mee door maar getuigt niet echt van een grote innovatiekracht. Niet verwonderlijk trouwens voor een figuurtje dat zijn kracht haalde uit het snel van hot naar her springen, op een eindeloze rij repetitieve piramides.

HHHHH

Ace Combat 3 Electrosphere

Playstation, verdeler Namco, richtprijs 2.299 frank (57 euro)

Lang geleden was Namco één van de koningen van de lunaparken, met onder andere de familie PacMan. Ondertussen is de spelletjesontwikkelaar een heel eigen welomlijnd gebied gaan inpalmen: alles wat met zuivere snelheid te maken heeft. Zo heeft de firma het patent op het betere racespel door de fraai geëvolueerde Ridge Racer-wedstrijden en is ze heer en meester in het luchtruim van het arcadespel, dankzij de familie Ace Combat. Namco brengt nooit zomaar een vervolg uit, geen kladjes wegens groot succes dus, maar wel geëvolueerde games, met fiks verbeterde spelmogelijkheden, betere graphics en de nodige nieuwe invalshoeken. Namco laat games groeien, volop gebruikmakend van de toenemende technische mogelijkheden. Dat was al duidelijk te merken op Ace Combat 2 waarbij de gevechtsvliegtuigen erg stabiel uitgebalanceerd het zwerk kozen om hun missies af te werken. Een hele verbetering was dat met de oorspronkelijk Ace Combat, die voor die tijd al een fraai frame van een voor iedereen bereikbaar gevechtsspel had afgeleverd. Voor de opvolger had Namco gekozen om de technische middelen te investeren in de spankracht van het game en de verfijning van de decors, met als gevolg dat de missies een behoorlijke moeilijkheidsgraad hadden en het spel door de spanningsfactor hoge toppen scheerde.

Met Electrosphere schakelt Ace Combat naar Mach 3. Hoewel het uitgangspunt hetzelfde blijft - missies uitvoeren tegen de vijand met supertechnologische gevechtsvliegtuigen - neemt het eigenlijke spel toch een nieuwe wending. Er wordt namelijk minder oorlog gemaakt en meer gevlogen. Ace Combat 3 zet een stap weg van de actie en wendt zich meer naar de steeds populairder wordende simulatiegenre. Ace Combat zwenkt uit met stijl, het is alleen de vraag of er wel een publiek te vinden zal zijn voor dit soort games dat eigenlijk een beetje tussen twee stoelen in valt. De actiefreaks zullen een beetje ontgoocheld zijn omdat de spankracht van de missies tegenover numero 2, is afgezwakt. Tegelijkertijd is het twijfelachtig of de sim-vliegers interesse zullen hebben voor een naar hun normen flauw afkooksel van een echte superingewikkelde virtuele vliegmachine.

Een beetje van alle-walletjes-etend was het vlieggenot op onze tv toch nog behoorlijk groot. Het neemt niet weg dat door de veranderde besturing - meer knopjes bepotelen met de vingers voor het subtiele vliegwerk wil dat zeggen - soms behoorlijk enerverend kan zijn. Aangezien het luchtruim sim-gewijs is uitgebreid kan de minste verkeerde zwenking je mijlenver van je vijanden brengen. Het bruusk aan de stuurknuppel trekken om de koers snel te corrigeren is er niet meer bij wat de missies soms - weliswaar door eigen onkunde - langdradig maken. Hoewel Ace Combat 3 een te verwachten stap in de evolutie - inclusief beter en uitgebreider camerawerk, realistischer vliegplezier en grafische uitwerking - van deze format heeft gezet, is het spel toch niet helemaal een hoogvlieger. Daarvoor is er naar onze smaak net iets te veel van de actie opgeofferd voor de simulatie. Als numero vier nu een geupdate kruising is tussen 2 en 3, wordt dat een absolute Top Gun.

HHHHH

Babe and friends

Gameboy Color, verdeler Crave Entertainment, richtprijs 1.399 frank (34,68 euro)

Sinds kort is onze favoriete compaan op trein, tram en bus, een varken. Geen gewoon varken, maar Babe, het schaapdrijvend knorretje bekend van film en tv. De beste formats voor GameBoy zijn nu eenmaal de puzzelspelletjes en Babe is daar een puik exemplaar van. Wanneer boer Hoggett ziek wordt moet Babe met de schapen de hort op: op straat, in hotel, in de riolen, het ziekenhuis of de luchthaven, Babe moet met zijn knorbevelen de schapen in de juiste richting drijven. Maar de schapen lopen rechtdoor na elke knor tot ze niet meer verder kunnen. Dus moet Babe met dozen, balen hooi, trampolines, houtblokken de schapen de nodige barrières opzetten en ze behoeden voor putten, waterpartijen en allerlei bewegend tuig. Onnozel maar reuzeleuk.

HHHHH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234