Donderdag 29/07/2021

Pygmeeën zijn wachten op Belgisch geld beu

De Kameroense pygmeeën die vorig jaar het Waalse dorp Yvoir aandeden, zijn boos. Na hun mislukte actie om geld in te zamelen voor hun dorp had staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) hen destijds steun toegezegd. Maar na een jaar hebben de Baka daar nog geen cent van gezien. De Baka vrezen dat ze naar het geld kunnen fluiten, Boutmans stelt evenwel dat de hulp er zeker komt.

Yvoir

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Het Baka-stamhoofd Jean Bibé komt volgende week naar België om zijn beklag te doen over uitblijvende steun. Na het bezoek van de Kameroense pygmeeën aan het dierenpark Domaine Champalle vorige zomer, had toenmalig staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) hen steun toegezegd. Een jaar later hebben de Baka daar nog geen cent van ontvangen.

Voor de pygmeeën is de financiële steun evenwel essentieel. Ze leven in moeilijke omstandigheden en zijn zelf niet in staat daar verandering in te brengen. De Baka leefden altijd in het bos, maar dat is stilaan vernietigd door andere Kameroeners, de regering en buitenlandse houtkapbedrijven. Daardoor raken de pygmeeën hun vlees, bouwgrond en medicinale planten kwijt.

Om ziekenhuizen, scholen en waterputten te kunnen bouwen, waren acht Baka vorige zomer naar Yvoir gekomen. Ze hoopten geld in te zamelen door bezoekers van het park te tonen hoe het pygmeeënvolk in Kameroen leeft. Maar al snel kwam er kritiek van enkele ontwikkelingsorganisaties. Die vonden dat de Baka tentoongesteld werden als beesten in een dierentuin. Zelf zagen de Kameroeners dat niet zo. De aanhoudende negativiteit leidde er evenwel toe dat ze eerder dan voorzien weer op het vliegtuig stapten richting Afrika.

Door het mislopen van hun actie haalden de Baka ook minder geld op. Ze hadden zowat 30.000 euro nodig, maar keerden met iets minder dan 7.500 euro huiswaarts. Met dat geld zijn er voornamelijk aankopen gedaan voor gereedschap en machines. Er is een begin gemaakt met de bouw van de waterputten, er werd bouwland aangelegd en er zijn granen gekocht. Voorts zijn er mensen betaald om gebouwen te maken. Baka kunnen namelijk wel hutten bouwen, maar geen huizen.

Toch is er meer nodig om het leven van de Baka te verlichten. "Het leven is er nog slechter dan vroeger", vindt Louis Raets, de man achter de pygmeeëntentoonstelling. In maart heeft hij nog een bezoek gebracht aan de Baka. "Hun drinkwater is rood. Nadat ik het gedronken had, was ik er drie weken ziek van." Ook de lucht is niet om in te ademen. Doordat deze Baka langs wegen wonen, stijgt er voortdurend stof op als er wagens passeren. "Binnen gaan zitten is geen oplossing, want de hutten van de Baka zijn open. Anno 2003 moeten zij nog steeds zo leven."

Staatssecretaris Boutmans kreeg na het vervroegde vertrek van de Baka vorig jaar de vraag om toch iets te doen voor hen. Hoewel Kameroen geen partnerland van België is inzake ontwikkelingssamenwerking, heeft hij toch laten onderzoeken of er steun geboden kon worden. Besloten werd om 10.000 euro ter beschikking te stellen voor de watervoorziening.

De Baka stellen nu dat die steun er nooit gekomen is. Raets hoopt dan ook dat de pygmeeën een ontmoeting kunnen krijgen met de nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking Marc Verwilghen (VLD). "Die ander (Boutmans, TS) spreekt voor een microfoon en zegt dat hij enkele tienduizenden euro geeft. Dat is gemakkelijk gezegd, maar de Baka hebben niks gekregen", vertelt Raets. "Zeg dan niets. Boutmans was immers tot niks verplicht."

Volgens Eddy Boutmans is het niet ongewoon dat ontwikkelingshulp enige tijd op zich laat wachten. "Er moet onderzoek gedaan worden en er moeten producten besteld worden uit de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan. Dat is inmiddels de meest tumultueuze plek ter wereld. Maar het project wordt zeker uitgevoerd. Verwilghen zal daar te zijner tijd ook een verslag van ontvangen."

Boutmans wil niet zo ver gaan door te stellen dat hij stank voor dank krijgt, terwijl hij eigenlijk zijn nek heeft uitgestoken. "Het is wel zo dat ik een extra inspanning heb gedaan die ik niet hoefde en eigenlijk ook niet mocht doen."

Baka-stamhoofd Jean Bibé komt volgende week naar België om zijn geld op te eisen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234