Vrijdag 26/02/2021

faq antwerpen

PVDA wil aantal sociale woningen verdubbelen

Antwerps PVDA-lijsttrekker Peter Mertens stelde op onze mobiele redactie op de Dageraadplaats dat het aantal sociale woningen in Antwerpen moet worden verdubbeld.  Beeld BAS BOGAERTS
Antwerps PVDA-lijsttrekker Peter Mertens stelde op onze mobiele redactie op de Dageraadplaats dat het aantal sociale woningen in Antwerpen moet worden verdubbeld.Beeld BAS BOGAERTS

PVDA wil in Antwerpen het aantal sociale woningen verdubbelen naar Weens model, zo zei lijsttrekker Peter Mertens op onze mobiele redactie op de Dageraadplaats. "Het is de enige manier om het woonprobleem efficiënt aan te pakken", beaamt woonspecialiste Sien Winters (HIVA).

PVDA wil Antwerpen spiegelen aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, die een traditie heeft in openbare huisvesting. Daarom moet het aantal sociale woningen in Antwerpen verdubbelen, zo stelde lijsttrekker Peter Mertens vanmiddag op de Dageraadplaats. Hij pleit voor 'modulaire woningen', die aangepast kunnen worden naargelang de gezinssituatie. 

Sien Winters, onderzoeksleider wonen aan het HIVA, vindt dit de juiste strategie. "Alle onderzoeken geven aan dat er in Antwerpen een grote kloof is tussen de huurprijzen op de markt en wat de mensen kunnen betalen", zegt ze. "Om dat aan te pakken zijn er twee mogelijkheden: ofwel trek je de inkomens van de mensen op, ofwel kom je als overheid tussen, via sociale huisvesting of huursubsidies." 

Volgens haar is sociale huisvesting dan de enige efficiënte manier om mensen aan een woonst te helpen. "Anders ben je de facto enkel privé-eigenaars aan het subsidiëren." Ook stadssociolioog Stijn Oosterlynck (UAntwerpen) verwees eerder naar sociale woningbouw als het "meest krachtige instrument" om wonen betaalbaar te houden in Antwerpen.

Kostprijs

Maar meer sociale woningen vergt een grote financiële inspanning van de overheid. Op zich hoeft dat niet problematisch te zijn, vindt Winters. Je kan het ook als een vorm van sparen beschouwen, net zoals sommige privéverhuurders dat doen. "Het huis en de grond blijven in handen van de sociale huisvestingmaatschappij. Op termijn zal de waarde toenemen, dus je bouwt als stad kapitaal op."

PVDA-topman Mertens wil ook dat niet enkel de allerarmsten toegang hebben tot sociale huisvesting. Is dat realistisch? De wachtlijsten voor sociale woningen zijn nu al erg lang. Bovendien ligt het maximum van wat je mag verdienen niet noodzakelijk laag. "Bijna de helft van de private huurders zit nu al onder de grens", zegt Winters. 

Mertens pleitte ook nog om een maximumhuurprijs in het leven te roepen. In plaats van de markt te laten spelen, legt de overheid zelf limieten op. Van dat idee is Winters veel minder overtuigd. "Eigenaars zijn veel minder zeker van hun opbrengst. Daardoor is het risico groot dat ze niet langer gaan investeren in de kwaliteit van het huis of appartement. Ze stoppen hun geld dan liever in beleggingen die meer opbrengen." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234