NieuwsSpoorwegen
PVDA start proces tegen NMBS: ‘Sluiting van loketten is discriminatie’
De NMBS sluit mensen uit door de loketten van stations te sluiten. Dat vindt oppositiepartij PVDA, die hiervoor een rechtszaak aanspant tegen de spoormaatschappij.
De NMBS is volop bezig met de aangekondigde sluiting van de loketten in 44 stations. Ongeveer de helft is al dicht. In deze stations moeten reizigers zich behelpen met automaten of digitale tickets. Maar dat is voor een deel van de bevolking geen optie, klinkt het bij de radicaal-linkse partij PVDA. “Ouderen, laaggeletterden, mensen met een lichamelijke of mentale beperking: voor hen is de menselijke aanwezigheid in een station onontbeerlijk. Anders kunnen of durven zij de trein niet nemen”, zegt Kamerlid Maria Vindevoghel.
Volgens PVDA worden deze mensen dan ook gediscrimineerd. Ze baseert zich hiervoor op de antidiscriminatiewet uit 2007. In samenwerking met het progressieve advocatennetwerk Progress Lawyers Network (PLN) roept de partij mensen en verenigingen op om zich aan te sluiten bij hun juridische procedure. De klachten worden dan gebundeld. “De potentiële groep is groot, want 10 procent van de bevolking kan nog altijd niet overweg met digitale toepassingen”, zegt Vindevoghel.
Een aantal mensen heeft zich al aangesloten bij de actie, onder wie Jackie Taine, een gepensioneerde uit Jette met een PVDA-lidkaart. “Aanvankelijk zei de NMBS dat we geholpen zouden worden om de automaten te leren gebruiken, maar ik heb nog nooit uitleg gekregen”, klinkt het. De partij wil ook buiten de eigen rangen werven.
De sluiting van de loketten maakte eerder dit jaar veel reacties los. Het gaat om kleinere stations waar volgens de NMBS te weinig mensen opstappen. De 44 stations in kwestie zijn samen goed voor amper 5 procent van de totale ticketverkoop. Bovendien stappen steeds meer reizigers over op digitale vervoersbewijzen. Maar er rezen vragen over de inclusiviteit en de veiligheid op het spoor.
“Wij doen ons uiterste best om de digitale kloof te dichten”, reageert Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. “Via elke automaat in de stations kan je naar een hulplijn bellen. Ook sturen we soms mobiele teams ter plaatse.” In het station van Liedekerke loopt er intussen ook een proefproject waar het loket van Bpost helpt bij het invullen van formulieren om een abonnement of verminderingskaart aan te vragen.