Vrijdag 01/07/2022

PvdA brengt Nederlands-Turkse in stelling tegen Geert Wilders

De Nederlands-Turkse Nebahat Albayrak wordt bij de parlementsverkiezingen van 9 juni opnieuw uitgespeeld als nummer twee van de Nederlandse sociaaldemocraten. Met de oud-staatssecretaris voor Justitie neemt PvdA-leider Job Cohen stelling in tegen de xenofobe PVV van Geert Wilders. ‘Alleen al door er te zijn bewijs ik zijn ongelijk’, zei Albayrak onlangs over Wilders.

Job Cohen kiest oud-staatssecretaris voor Justitie Nebahat Albayrak als running mate bij verkiezingen

Als staatssecretaris voor Justitie voerde Nebahat Albayrak een no-nonsensebeleid, waarmee ze haar mannetje kan staan tegen Wilders. Onder haar bewind werden criminele vreemdelingen sneller uitgewezen.

“Dit ís Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat wij met dit team het verschil kunnen maken. Samen gaan we werken aan een beter Nederland. Met een nieuwe politiek, die problemen benoemt om ze op te lossen, een politiek die verschillen aan de orde stelt om ze te overbruggen.” Met deze woorden presenteerde PvdA-leider Job Cohen gisteren de kandidatenlijst waarmee zijn sociaaldemocraten op 9 juni naar de verkiezingen trekken. De lijst moet komende zondag nog worden goedgekeurd op het partijcongres, maar dat wordt een formaliteit.

Met oud-staatssecretaris voor Justitie (2007-2010) Nebahat Albayrak (41) als running mate speelt Cohen verschillende troeven uit. Om te beginnen is ze een stemmenkanon, die ook al in 2006 achter Wouter Bos op de tweede plaats van de nationale kieslijst prijkte. Albayrak heeft ook de dubbele Nederlands-Turkse nationaliteit en woont in Rotterdam. Vooral in die stad heeft de PvdA een grote allochtone achterban. Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar hoopt de partij ook voor de parlementsverkiezingen van 9 juni op veel steun van hen te kunnen rekenen.

Maar met de tandem Cohen-Albayrak kiest de PvdA vooral resoluut voor de confrontatie met de xenofobe PVV van Geert Wilders, die het in de opiniepeilingen goed doet met een populistisch verkiezingsprogramma rond thema’s als een migratiestop en een harde aanpak van onveiligheid.

Albayrak, sinds 1998 als parlementslid actief in de nationale politiek, heeft weinig woorden nodig om komaf te maken met Wilders, die door haar dubbele nationaliteit ooit nog een motie van wantrouwen indiende tegen de kersverse regering-Balkenende IV. “Alleen al door er te zijn bewijs ik zijn ongelijk”, zei ze afgelopen maart nog, in een interview met de Volkskrant. “Dat legt op mij, in zo’n zichtbare positie in de samenleving, een extra verantwoordelijkheid. We staan op een punt waarop er geen flauwe bochten meer zijn, alleen scherpe afslagen.”

Albayrak kwam als tweejarige met haar ouders uit Turkije naar Nederland, waar ze als dochter van een steigerbouwer opgroeide in Hoogvliet en Rotterdam-Zuid met zes broers en zussen. Haar moeder droeg een hoofddoek, en ook daar wil ze met Wilders wel een boompje over opzetten. “Toen ik tijdens de gemeenteraadscampagne hoorde van zijn hoofddoekjesverbod, dacht ik: verdikkeme, wie is hier nu de opperonderdrukker van de islamitische vrouw? Wilders zelf toch? Als mijn moeder niet met haar hoofddoek om had mogen werken, was ik nooit geworden wie ik ben. Het emancipatieproces in ons gezin danken wij aan een moeder in de vleesverwerkende industrie die contact had met de buitenwereld en die haar eigen geld verdiende.”

In de campagne oogst Albayrak naar eigen zeggen vooral onder de jongere generatie veel bijval, wat haar optimistisch stemt. “In collegezalen, met veel studenten van niet-Nederlandse komaf, zag ik dat er generaties opgroeien voor wie een staatssecretaris met mijn achtergrond een feit is. Dat dat vanzelfsprekend is, dat ze er positief over zijn en je voorbeeld willen volgen. Ik ben kennelijk een rolmodel, en daarvoor hoef ik niet veel meer te doen dan mezelf zijn en mijn werk doen.”

Als staatssecretaris voor Justitie was Albayrak verantwoordelijk voor het asiel- en strafuitvoeringsbeleid, twee thema’s waarvoor ze de no-nonsenseaanpak van haar beleid tegen Wilders in stelling kan brengen. In 2007 begeleidde ze met succes een amnestie voor uitgeprocedeerde asielzoekers die nog onder het regime van de vorige vreemdelingenwet asiel hadden gevraagd.

Tegelijk zorgde ze voor een sneller terugkeerbeleid van nieuwe, afgewezen, asielzoekers. Vorig jaar pakte ze uit met een strengere aanpak van vreemdelingen die voor criminaliteit of overlast zorgen, waarbij de verblijfsvergunning eerder wordt ingetrokken van veelplegers en plegers van ernstige delicten, zoals huiselijk geweld, mensenhandel, drugs- en wapenhandel.

Inzake strafuitvoering zorgde ze ervoor dat misdadigers die verplichte psychiatrische begeleiding moeten volgen in een kliniek eerst hun celstraf volledig moeten uitzitten.

In de huidige campagne bepleit ze een nieuw asielbeleid dat kandidaat-Nederlanders responsabiliseert. “Hoe zouden we het asielbeleid vormgeven als we met een blanco A4 beginnen? De grootste kosten zitten in de opvang van mensen die hun dagen in ledigheid doorbrengen op rekening van de overheid. Kunnen we asielzoekers niet in staat stellen te werken, zodat ze kunnen betalen voor kost en inwoning?”

Dat haar PvdA na het vertrek van Wouter Bos koos voor Job Cohen als lijsttrekker is volgens haar de beste bestuurskeuze. “Het speelveld is veranderd. Ik geloof wel dat Wouter voor veel Nederlanders onderdeel was van het politieke systeem waartegen zij hun middelvinger opsteken. Ik merk in kroegen in de buurt dat mensen de klassieke proteststem willen uitbrengen. Het paradoxale is dat ze ook wel weten dat Wilders de oplossing niet gaat bieden en dat ze tegelijkertijd toegeven dat Wouter de financiële crisis goed heeft aangepakt. Als Job erin slaagt het vertrouwen te wekken dat behoorlijk bestuur bij hem in goede handen is, dan hoop ik dat hij de nieuwe norm wordt voor politici.” De keuze tussen een soft en een hard samenlevingsmodel, zoals Wilders de verkiezingen voorstelt, vindt ze onder haar lijsttrekker een ‘vals’ debat. “Job is absoluut van de uitgestoken hand. Tot je hem niet aanpakt. Dan komt de harde hand.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234