Vrijdag 03/04/2020

puzzelen

Je kan Cathérine Moerkerke haar agenda moeilijk overzichtelijk noemen. Het laatste jaar heeft ze drie reportagereeksen op haar naam gezet, letterlijk, en nu is er een vierde in de maak. Daarvoor doorkruist Cathérine steeds het hele land. "Niet alleen om te filmen, ook om alles voor te bereiden. Een aflevering lijkt niet lang te duren, maar soms hebben we werkdagen van 16 uur. Best zwaar, zeker omdat lang niet alles loopt zoals je het had gepland." Maar je hoort haar niet klagen. Sinds ze haar eigen reportages mag maken, loopt de journaliste op wolkjes.

e woont in Merelbeke, maar werkt al je hele leven in de Medialaan in Vilvoorde. Heb je nooit met het idee gespeeld om richting Brussel te verhuizen?

"Natuurlijk vloek ik weleens serieus op de files, maar neen, ik zou het hier niet kunnen missen. Hoewel ik in Menen ben geboren, voel ik me een echte Oost-Vlaamse. Ik ben opgegroeid in Merelbeke, ik heb hier veel vrienden wonen. Het lag voor de hand dat ik in Gent zou gaan studeren en nadien ben ik gewoon teruggekeerd naar de rand."

Je hebt inderdaad in Gent gestudeerd, maar geen journalistiek. Je eerste keuze was criminologie.

"Mijn toenmalig vriendje zat bij de politie, dus ik dacht: waarom niet? (lacht) Eerlijk gezegd wist ik toen absoluut niet wat ik wou doen met mijn leven. Het enige wat ik wist, was dat ik geen 9-to-5 job wou. Verder had ik geen flauw idee. Ik merkte wel snel dat ik niet echt de roeping had om inspecteur te worden, dus uiteindelijk ben ik afgestudeerd als vertaler-tolk en ging ik aan de slag als redacteur bij de radio."

Om niet veel later de job van nieuwsanker in de wacht te slepen. Niet slecht, voor iemand die daar nooit de ambitie voor had.

"Ik droomde er misschien niet van, maar ik ben wel een echte streber. Ik wil uitblinken in alles wat ik doe. Ambitie zit dus wel in mij. Toen er een screentest werd georganiseerd voor die functie kwam het niet bij me op om me op te geven. Maar toen Danny Verstraeten tegen me zei: 'Zeg, zou je daar ook niet aan meedoen?', was ik wel meteen vastberaden om er helemaal voor te gaan. Je moet een beetje chance hebben in het leven, ik had geluk dat ze iemand zochten. Maar ik geloof dat het even belangrijk is om de kansen die je krijgt met beide handen te grijpen. Als je iets héél graag wil en je doet echt je best om het te bereiken, dan zal het lukken, daar ben ik van overtuigd. Dat geldt voor alles. Behalve misschien als je een man zoekt. In dat geval kan je niet zeggen: 'Nu ga ik eens heel hard mijn best doen en dan kom ik de ware tegen', zulke dingen kan je niét forceren. Maar dat is vast het enige."

Jij bent jouw ware, Wim, al lang geleden tegen het lijf gelopen. Maar jullie zijn niet getrouwd, is dat een bewuste keuze?

"Dat zou ik niet zeggen, het is gewoon zo gelopen. Maar ik heb nooit gedroomd van een sprookjesachtige trouw. Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling, dus zo'n groot feest in functie van mij, dat zou ik niet graag hebben. Ik ga liever naar andere mensen hun trouwfeest. In een groep zal ik niet degene zijn die het woord neemt om te vertellen over mijn dag."

Is dat niet wat tegenstrijdig, voor iemand die alle woonkamers binnendringt via het tv-scherm?

"Op televisie gaat het niet over mij. Ik vertel andere mensen hun verhaal, dat veel interessanter is dan dat van mij. Ik vind dat ik zelf een heel saai leven heb. Als ik niet werk, ben ik graag thuis voor wat qualitytime met het gezin. Dan ga ik samen met de kinderen fietsen of wandelen, wat bijpraten, en 's avonds kruipen we op tijd in bed. Of we trekken er allemaal samen op uit, op vakantie. Mijn privéleven is hetzelfde als dat van ieder ander. Het enige wat mijn leven een tikkeltje meer bijzonder maakt, is dat ik zo veel interessante mensen kan ontmoeten dankzij mijn werk."

Wat is jouw ultieme tip om een drukke job te combineren met een gezin?

"Zorg dat je altijd iets leuks hebt om naar uit te kijken. Anders flip je. Als er een ontspannende activiteit op de agenda staat, kan je er naartoe leven, en de kinderen ook. Als ze zeggen dat ze je missen, kan je daarnaar verwijzen. Ik heb gemerkt dat dat ons allemaal goed doet. Want ja, het is echt wel puzzelen. Ik wou niet wachten tot na mijn carrière om kinderen te krijgen. Ik wou ze hebben voor mijn 35ste, dat was een soort deadline die ik mezelf had opgelegd. Toen ik voor het eerst mama werd was ik dertig, wat dus ideaal was. Toen werkte ik nog voor Het Nieuws en dat was best handig, want ik kon er even tussenuit en iemand kwam me vervangen. Met de reportages die we nu maken, zou dat niet gaan. Mijn dagen waren toen ook gestructureerder. Toch zou ik niet meer terug willen, want nieuws maken wordt na een tijdje heel frustrerend. Je steekt er al dat werk in, je brengt het, en dan is iedereen het weer vergeten. Als je iemand aan het woord laat in de studio, kan die persoon zijn verhaal amper doen want er is geen tijd. Daarom ben ik zo blij dat ik eerst de overstap kon maken naar Telefacts en dan naar mijn programma's."

Eerst maakte je Moerkerke en de mannen, daarna Moerkerke de vrouwen. Is er echt zo veel verschil tussen de twee genders?

"Ik vind van wel. Bepaalde eigenschappen zijn typisch mannelijk en andere typisch vrouwelijk. Het is natuurlijk niet zwart-wit, iedereen heeft ook iets van het andere geslacht. Maar ik vind dat de gesprekken die ik had met de vrouwen een stuk openhartiger waren. Dat komt omdat vrouwen opener zijn over hun emoties. Al speelt de chemie van vrouwen onder elkaar natuurlijk ook een rol."

Kan een vrouw niet net meer gedaan krijgen van een man?

"Misschien, maar tussen een man en een vrouw is er altijd een soort spanning, waardoor de andere partij zich niet helemaal toont zoals hij of zij is. Er is een reden waarom er vaak gezegd wordt dat mannen en vrouwen nooit 'gewoon' vrienden kunnen zijn. Ik vind dat daar een kern van waarheid in schuilt. Je kan natuurlijk een vriendschap opbouwen met iemand van het andere geslacht, maar dat vraagt tijd. En ik vind dat persoonlijk toch vrij moeilijk, ik durf al eens te twijfelen over de ware bedoeling van mannen."

Dus als jouw partner zou afkomen met een nieuwe beste vriendin...

"Dan zou ik wel durven denken dat daar meer achter zit, ja." (lacht)

Je hebt zelf een zoon en een dochter, merk je dat de genderverschillen er al van kinds af in zitten?

"Ik weet het niet, ik probeer mijn kinderen alleszins zo veel mogelijk op dezelfde manier op te voeden. Ik heb mijn meisjesbaby nooit veel roze kleertjes willen aandoen, en mijn jongensbaby blauwe. Maar als je kijkt naar het aanbod, verval je toch al snel in die stereotypes. Hetzelfde geldt voor hobby's. Je neemt je voor om daar niet te cliché in te gaan, maar de kinderen worden toch meegetrokken door vriendjes en vriendinnetjes. Dus ik denk dat er geen ontsnappen is aan de verschillen tussen man en vrouw. Al moet ik wel zeggen dat mijn dochter geen meisje-meisje is. Ze is geen poppemie, ze is zelfs helemaal niet met haar uiterlijk bezig. Ze draagt graag broeken, ravot graag, maakt zich graag vuil. Ik ben ook altijd zo geweest. Ik weet nog dat ik soms onder mijn voeten kreeg van mijn papa omdat ik nooit een rokje wou dragen."

Menselijk mooi

Ben je nu bewuster bezig met je uiterlijk? In de mediawereld moet je er tenslotte goed uitzien.

"Die tijden zijn volgens mij aan het veranderen. Tien jaar geleden moest je er als vrouw inderdaad mooi uitzien. Nu moet je vooral menselijk zijn, echt. Mensen moeten zich met jou kunnen identificeren. Ik kijk zelf ook liever naar een sympathieke presentatrice dan naar een hele knappe, want daar krijg je alleen maar complexen van. Natuurlijk wil ik er verzorgd bijlopen en vind ik het wel eens leuk om mij helemaal op te tutten. Maar zeker niet elke dag, dat is niets voor mij."

Shoppen zal dan waarschijnlijk niet jouw grootste hobby zijn?

"Het is eigenlijk écht lang geleden dat ik dat heb gedaan, nu je het zegt. Nu het zo druk is geweest met de opnames, was het gewoon geen prioriteit. Ik heb trouwens helemaal niet zo veel kleren in mijn kast hangen, ik grijp vaak terug naar hetzelfde. Of je er goed uitziet, hangt volgens mij ook helemaal niet af van wat je aan hebt. Al draagt een aap een gouden ring..."

Als je dan toch eens gaat shoppen, kan je dan veel geld uitgeven aan een bepaald stuk?

"Als ik iets héél mooi vind, durf ik er wel in te investeren, ja. Ik heb een paar laarzen die 700 euro hebben gekost. Maar ik heb ze dan ook al tien jaar en ik geloof niet dat ik ze ooit ga weggooien. Het zijn stoere, zwarte, lederen laarzen, die supercomfortabel zitten. Ideaal om te combineren met een kleedje of een jeans, vind ik. Ik ben er niet speciaal naar op zoek gegaan, ik kwam ze toevallig tegen en een week later zaten ze nog steeds in mijn hoofd. Dan mag dat wel eens."

"Dichter bij het werk wonen?

Nee, ik kan Gent niet missen"

Heeft een vriend en twee kinderen, Eliott (5) en Mona-Marie (9).

Ken je van haar reportage-

programma's Moerkerke en de

vrouwen, Cathérine en Moerkerke en

de mannen. Presenteerde voordien Telefacts en het vtm-nieuws.

Mag je altijd wakker maken voor een

zachtgekookt eitje.

Droomt er stiekem van om te leren

drummen.

Maakt zich druk over de verkeers-

situatie in België.

"Origineel is het niet, maar recreatiegebied De Blaarmeersen blijft een van mijn favoriete plekken in Gent. Ook al zit het er in de zomer bomvol, als het mooi weer is trekken we er vaak naartoe. Het is zalig om er met de kinderen aan het water te zitten of om een toertje te gaan wandelen."

De Blaarmeersen, Zandlaan 24, Gent.

stad.gent/blaarmeersen.

Goesting in natuur

"Als ik ga joggen of fietsen trek ik het liefst naar de Scheldevallei in Merelbeke. Het is er heel mooi, groen, lekker rustig en 't is dicht bij de deur."

Goesting in Shoppen

"Ik vermeld graag 'Babs Boetiek', het winkeltje van mijn jeugdvriendin Barbara Bastiaens in Merelbeke. Nog zo'n favoriet van mij is het Oost-Vlaamse juwelenmerk Nilu van Wendy en Patrick Degroote, een heerlijk koppel!"

Babs Boetiek, Bergstraat 47, Merelbeke. www.babsboetiek.be.

www.nilujewelry.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234