Zaterdag 29/02/2020

'Puur antisemitisch, onvervalst racistisch, mensonterend en schokkend'

Maximumstraf gevorderd tegen holocaustontkenners

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Openbaar aanklager Björn Backx vorderde gisteren de maximumstraf van een jaar gevangenis tegen de broers Siegfried en Herbert Verbeke. Beide extreem-rechtse activisten houden zich al decennialang in Antwerpen bezig met het verspreiden van negationistische literatuur die de volkerenmoord op de joden door de Duitse nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog minimaliseert, ontkent of goedkeurt.

Het proces voor de correctionele rechtbank, dat herhaaldelijk werd uitgesteld, is het gevolg van een klacht die zes jaar geleden werd ingediend door het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding tegen de zogenaamde werkgroep Vrij Historisch Onderzoek (VHO). De broers Verbeke waren in 1985 de oprichters van VHO. Beiden zijn afkomstig uit de inmiddels verboden extreem-rechtse knokploeg Vlaamse Militanten Orde (VMO), waren lid van het Vlaams Blok en behoren tot de vriendenkring van Blok-parlementsleden Xavier Buisseret en Roeland Raes.

Bij huiszoekingen op de adressen van het VHO nam het gerecht meer dan twintig ton pamfletten en boeken in beslag, waarvan vele teksten volgens de procureur "strijdig zijn met de wet op het negationisme en de wet op het racisme". De revisionistische literatuur werd gedrukt door de Antwerpse firma Quickprint van Siegfried Verbeke en wordt tot op de dag van vandaag via de VHO-website, via anonieme postbusadressen, te koop aangeboden en verspreid over heel Europa.

De inhoud van de producten van VHO omschreef de openbare aanklager als "mensonterend, getuigend van een totaal misprijzen voor de slachtoffers van de holocaust, puur antisemitisch, pseudo-wetenschappelijk en hallucinant gegoochel met cijfers in een poging om de minderwaardigheid van personen van het joodse ras te bewijzen en het bestaan van de gaskamers te ontkennen, onvervalst racistisch en schokkend voor de publieke opinie". Om zijn stelling kracht bij te zetten, citeerde hij een reeks gruwelijke fragmenten. "De verdachten zijn onverbeterlijk", besloot Backx, "vandaar dat de maximumstraf van toepassing is."

Onbewogen en schijnbaar niet onder de indruk beluisterde Siegfried Verbeke (63) het requisitoor. Hij zat als enige op het beklaagdenbankje. Herbert is officieel spoorloos. In de wandelgangen van het justitiepaleis vertelde Siegfried dat zijn broer wegens geestesziekte werd gecolloqueerd, maar uit een instelling ontsnapte en momenteel in Parijs verblijft. In Nederland liep Verbeke al in 1992 een veroordeling op wegens inbreuken op de racismewetgeving. In eigen land staat hij hiervoor voor het eerst voor de rechter. Onrechtstreeks werd Verbeke na een klacht van de stad Antwerpen wel veroordeeld wegens plagiaat, omdat hij het logo van de stad misbruikte in een negationistische brochure.

De verdediging van Verbeke acht de beschuldigingen niet bewezen en stuurt aan op een procedureslag. Zijn advocaten, Frank Scheerlinck en Piet Noë, vragen de nietigheid van de procedure omdat de rechten van de verdediging zouden zijn geschonden. Zo zou de raadkamer de beklaagde niet rechtsgeldig hebben opgeroepen toen ze het dossier behandelde. Ze pleiten ook de onbevoegdheid van de correctionele rechtbank omdat het volgens hen om een persmisdrijf gaat, dat bijgevolg voor het assisenhof moet worden behandeld. De wetgever heeft echter een uitzondering gemaakt voor racistische persmisdrijven, die naar de correctionele rechtbank verwezen worden. Het argument van de verdediging dat de redelijke termijn is overschreden, houdt volgens de aanklager evenmin stand omdat de laatste feiten werden gepleegd in 2001 en er sprake is van eenheid van opzet.

Veel aandacht besteedden de advocaten aan de vermeende partijdigheid van historicus Gie Van den Berghe, die door de onderzoeksrechter werd ingeschakeld als gerechtsexpert. De historicus maakte een selectie van vijftien boeken en kwam tot de conclusie dat drie ervan duidelijk racistisch waren. Van den Berghe is onder meer de auteur van een boek waarin de onwetenschappelijke werkwijze van de negationisten wordt ontmaskerd. Volgens Noë is het verslag van de historicus "diens ultieme afrekening met mijn cliënt". Procureur Backx gaf toe dat de inschakeling van een gerechtelijk expert "een beetje ongelukkig" en eigenlijk overbodig was. "Ik kan zelf wel lezen", zei hij. De voorzitter van de rechtbank beloofde een uitspraak op 24 juni.

Siegfried Verbeke is 'onverbeterlijk', zijn broer Herbert is op de loop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234