Zaterdag 04/02/2023

Pussygrabber wordt Gods beste vriend

Een optreden voor evangelische christenen in Washington, een interview met televisiedominee Pat Robertson en een spontane gebedsdienst in de Oval Office. Te midden van de politieke stormen over Rusland en de verkiezingscampagne is president Trump druk bezig de banden met zijn christelijke achterban aan te halen.

"Wat een eer om in het Oval Office te bidden met de president en de vicepresident", tweette Johnnie Moore, die in het bestuur van de diep christelijke Liberty University zit, eerder deze week na de gebedsdienst in het Witte Huis. Hij voegde er een foto bij waarop Trump in gebed verzonken is, terwijl de evangelische voormannen de opperbevelhebber hun hand opleggen om de bescherming van de Heilige Geest over hem af te roepen.

Het was het spirituele hoogtepunt van een bijeenkomst waarop Trump met leiders van de conservatief christelijke gemeenschap overlegde over het Israëlbeleid, abortus, het Hooggerechtshof en andere zaken die de evangelicals bezighouden. Voorganger in het gebed was Rodney Howard-Browne, een dominee die bekend staat om de 'heilige lachbuien' waaraan zijn volgelingen zich overgeven.

Ook voor Obama hebben de evangelische leiders ooit gebeden, maar met Trump was het volgens Moore toch een andere ervaring. "Als we bidden voor Trump, bidden we in het kader van een echte relatie, een ware vriendschap", legde Moore achteraf uit.

Apocalyptische visioenen

Sommige twitteraars reageerden honend op Trumps vertoon van vroomheid. "We zijn allemaal zondaars, maar kom nou, heeft evangelisch rechts deze man gekozen om hun 'spirituele ontwaken' te leiden?", vroeg een van hen.

Maar ook al lijkt Trump met zijn soms vulgaire opmerkingen over vrouwen, zijn haperende huwelijkstrouw, zijn spaarzame kerkbezoek, zijn neiging tot grootspraak en zijn geldzucht nauwelijks een voorbeeld voor conservatieve christenen, toch heeft een groot deel van de (blanke) evangelische christenen op hem gestemd.

Al die tekortkomingen worden hem nu helemaal vergeven omdat hij zijn belofte heeft waargemaakt een oerconservatieve rechter in het Hooggerechtshof te benoemen: Neil Gorsuch. De evangelicals kijken al reikhalzend uit naar het moment dat de bejaarde Anthony Kennedy, een conservatieve rechter die steeds meer naar het midden is opgeschoven, zijn plaats opgeeft. Dan komt het Hof misschien wel voor decennia in conservatieve handen.

Daarbij komt Trumps steun voor het Heilige Land, Israël, en de verdrukte christelijke minderheden in het Midden-Oosten. Ook zijn apocalyptische visioenen, ingegeven door zijn ultrarechtse politieke adviseur Steve Bannon, over de bedreigde joods-christelijke beschaving, vindt in die kringen veel weerklank.

Jezus mag dan volgens de Bijbel de tollenaars uit de tempel hebben verdreven, voor sommige evangelische christenen is Trumps rijkdom juist een bewijs dat God van hem houdt en hem gunstig gezind is. Dat is de boodschap van Paula White, een televisiedominee die het prosperity gospel predikt, het evangelie van de welvaart. Zij sloot zich als een van de eerste bekende evangelisten aan bij Trump, toen die zich in de race om het Witte Huis stortte.

Ook Trumps bezuinigingsplannen spreken dit deel van het christelijke electoraat aan. Uitkeringen en sociale voorzieningen ondermijnen de wil en het talent van de Amerikanen om een succes van hun leven te maken, gelooft men hier.

'Wij worden bedreigd'

Nu Trump in zwaar weer verkeert, wendt hij zich meer en meer tot zijn diepchristelijke achterban. Kennelijk is hij ervan overtuigd dat hij via die kanalen zijn trouwste aanhangers kan mobiliseren tegen de aanvallen van wat hij de 'nepmedia' noemt. Na het nieuws dat zijn zoon Donald zich had vergaloppeerd door tijdens de campagne gretig in te gaan op een aanbod van de Russen om Hillary Clinton zwart te maken, liet de president zich door Robertson interviewen voor diens programma The 700 Club, een veilige omgeving.

Eerder deze maand maakte Trump zijn opwachting op een conferentie van de Faith and Freedom Coalition, een beweging die ruim een miljoen leden telt. Trump beloofde de evangelische christenen dat hij altijd zal opkomen voor hun recht om te leven zoals hun geloof hen leert. "Wij worden bedreigd, dat weten jullie. Maar we zullen er groter, beter en sterker uitkomen dan ooit", hield hij het juichende publiek voor.

Een enkele keer valt Trump nog uit zijn vrome rol. Zo vroeg hij de deelnemers aan het National Prayer Breakfast - een jaarlijkse bijeenkomst waar president Clinton ooit nog vergiffenis vroeg voor zijn relatie met Monica Lewinsky -te bidden voor de kijkcijfers van Arnold Schwarzenegger, volgens hem een "totale ramp". Maar ook die uitglijder werd hem graag vergeven door de evangelische leiders.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234