Zondag 25/10/2020

Puriteinenkermis

Vanmorgen liep ik 'de triomftocht van het allerheiligste sacrament' tegen het corpus. Zestigers in scoutsuniformen die net iets te driftig op trommels roffelden met vendelzwaaiers in hun zog. Daarachter een priester met een kruis omringd door vier maagden. Niet dat ze met hun ongeschonden vliezen te koop liepen. Neen, ze droegen zo'n misslint over hun vaalblauwe soepjurken waar in gouden letters Virgina en nog iets op stond. Er waren ook nietsvermoedende kleuters in veel te warme engelenpakjes gehesen die tot ongenoegen van de begeleidende non te kwistig bloempjes strooiden. Taferelen die deden denken aan de nonnenschoolverhalen van mijn moeder.

Net toen ik meende te hallucineren van te veel zon op mijn rood haar, stapt er zo'n norse matrone op mocassins naar me toe. "Als de diaken voorbijkomt met de heilige hostie in het tabernakel, moet je knielen. Alles staat op het briefje." Gedwee pak ik het aan. H. Sacramentsprocessie... blablabla...ter ere van de moeizame kruistocht die uiteindelijk de ketterse katharen en albigenzen had bedwongen. Gaan we daarvoor knielen? Ik wou haar nog zeggen dat ik dacht dat we anno 2005 aannemen dat de katharen slachtoffers van een regelrechte genocide waren. Maar de overjaarse akela trok alweer op kruistocht en marcheerde met haar folders tussen de auto's die ze met opgestoken hand tot stilstand had gebracht. Ik kon alleen maar denken: ze zijn terug. De heksenjagers, de oostfronters, de moralisten en puriteinen die in niets dan de vunzige zondigheid van de mens geloven. Zeg maar dat ik het me inbeeld. Dat ik overdrijf. Dat het normaal is dat Nederlands onderwijsminister Maria van der Hoeven in de Volkskrant het scheppingsverhaal in ere wil herstellen. Ja, in dat zogenaamd progressieve Nederland. Nu ben ik zelf ook niet echt opgetogen met de aapachtige voorouders waarmee Darwin ons opzadelde. Elk plan B is welkom. Maar weer die erfzonde van Eva moeten torsen, lijkt mij als vrouw helemaal geen godsgeschenk.

Straks zijn we weer voor een paar honderd jaar onnozele kinderen die door mannen beschermd moeten worden tegen onze natuurlijke drang naar zondigheid. Natuurlijk loop ik te hard van stapel. Die Zweedse premier Persson meent het immers goed als hij ten strijde trekt tegen bloot en seks in de media. Schaars geklede vrouwen zijn toch onterend of niet soms? Hij verpakt zijn jacht op vrouwelijk naakt zo gewiekst in een vergiftigde feuilletine van gelijkekansennonsens dat we het straks allemaal nog geloven ook. Ons vrome Vlamingen hoefde hij zelfs niet meer te overtuigen, dat had Inge Vervotte al gedaan toen ze zich kuis distantieerde van de voorbije soa-campagne. En dat is dan onze jongste, vrouwelijke minister. Een meisje dat eigenlijk in bikini op een roze scooter van de ene Club Med naar de andere hoort te scheuren.

Maar het lijkt wel of ons collectieve geheugen heimwee krijgt naar Victoriaanse tijden. Dat we uit angst voor complexiteit geen andere uitweg zien dan terugvallen op de preutse deugdelijkheid van weleer. Of is het omdat de islam ons gestaag met de neus op onze verloederde normen drukt, op de hoerigheid van westerse vrouwen, dat we zo onze eer trachten te herstellen? Is dat de oplossing: ons verschuilen in de ranzige oksel van die conservatieve Ratzinger? Als het aan de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging lag wel. In zijn recent boek Geografie van goed en kwaad bestempelt hij de geest van achtenzestig als een zure oprisping van de romantiek en de verlichting. Hij out zich op zijn 43ste als een bekeerling die na het dwepen met elk vrijheidsideaal fanatiek de terugkeer 'ad fontes!' predikt.

Waarom lees ik zo'n boek als een thriller? Waarom huiver ik van processies als deze? God, wat ben ik bang voor verstikking, voor de smurrie die je kweekt wanneer je een potje zedig toedekt en van alle daglicht verstoken houdt. Geloof me, er is niks puur aan puriteinen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234