Zondag 28/11/2021

Punch neemt kern Xeikon over

'Drukpersenmaker moet in 2003 winst maken'

Een dag nadat hij failliet verklaard werd is de digitale-drukpersenmaker Xeikon dan toch gedeeltelijk overgenomen door Punch International. Punch betaalt daar bijna 25 miljoen euro voor.

Brussel

Jan Scheidtweiler

De verkoop slaat alleen op de kern van Xeikon. Zo verwerft Punch de assemblage-activiteiten van DCP- en CSP-kleurenpersen in Mortsel en koopt het een fabriek die toner (inkt) maakt in Heultje, bij Westerlo. Daarnaast neemt de Oost-Vlaamse elektrogroep ook patenten over en de grond in Lier waarop Xeikon een nieuw hoofdkwartier gebouwd heeft. Met Fortis moet het nog onderhandelen over de overname van het leasingcontract op dat gebouw. Alles samen zal de overname zo'n 25 miljoen euro kosten, schat Guido Dumarey, de gedelegeerd bestuurder van Punch International.

Volgende week maandag kunnen 235 ex-personeelsleden van Xeikon een nieuwe arbeidsovereenkomst ondertekenen. De arbeiders zouden daarbij niet moeten inleveren, de hogere bedienden wel, zegt Bert De Vos, de woordvoerder van Punch. Eind vorig jaar stonden bij Xeikon in Mortsel nog 423 mensen op de loonlijst. Sommige Xeikon-werknemers die tot 2000 nog voor een afdeling van Agfa-Gevaert werkten, zouden sinds de problemen bij het bedrijf wel teruggekeerd zijn naar Agfa.

Punch wil de Belgische activiteiten van Xeikon in een afdeling onderbrengen met zijn dochter Strobbe, een West-Vlaams drukvoorbereidingsbedrijf. Strobbe is wereldleider op de computer-to-plate-markt voor krantendrukkerijen. Beide bedrijven zouden wel hun naam behouden, een eigen management hebben en een aparte boekhouding voeren, zegt Dumarey. "Er is samenwerking mogelijk, maar het blijven aparte bedrijven."

Het voormalige management van Xeikon wordt deels opzijgezet. Zo verdwijnen gedelegeerd bestuurder Fons Buts en voorzitter Gino Despeghel. In hun plaats komt Jan Van Daele aan het hoofd van de digitale-drukpersenmaker te staan. Van Daele is een ex-Agfa-werknemer die bij Xeikon jarenlang de onderzoeksafdeling geleid heeft. "Ik zie niemand die het nu beter zou kunnen doen dan hij", zegt Lucien De Schamphelaere, de ingenieur die in 1988 Xeikon oprichtte. De Schamphelaere bracht Van Daele mee van Agfa-Gevaert om Xeikon te starten.

Volgens Dumarey kan het 'nieuwe' Xeikon volgend jaar al weer winst maken. Dit jaar moet het winst noch verlies halen. "Deze overname gaat niet op onze cijfers wegen."

De volgende weken wil Dumarey nog bekijken of het ook interessant is een bod te doen op Xeikon Inc., de Amerikaanse verkoopafdeling van Xeikon. Daarnaast praat hij ook met de Duitse drukpersenverdeler Man Roland, een van de medekandidaten voor de overname van Xeikon. Dumarey hoopt opnieuw digitale kleurenpersen in Europa te verkopen via Man Roland. "Maar ik zou dat onder de Xeikon-naam willen doen, niet onder hun naam."

In de andere activiteiten van Xeikon is Punch niet geïnteresseerd - zo wil het geen bod doen op Xeikon France, de vennootschap die de zwart-witpersen maakt. Ook in Xeikon Japan is Punch niet erg geïnteresseerd. "Daar willen we alleen een kleine basis houden, een punt om toner en onderdelen te verschepen."

Met de overname van de Xeikon-activiteiten heeft Dumarey, na lange en moeizame onderhandelingen, eindelijk de buit binnen. Hij staat in een klap ook dichter bij zijn belofte om tegen 2003 de helft van de omzet van Punch te halen uit afgewerkte producten. Daarmee zal de Oost-Vlaamse groep in een paar jaar tijd omgebouwd zijn van een leverancier van onderdelen en plastic behuizingen voor elektroproducenten als Sony, Philips en Panasonic tot een maker van eindproducten. Punch boekte vorig jaar een omzet van bijna 110 miljoen euro en heeft fabrieken in 9 landen, van België tot Slowakije. Daar werken samen 2.000 mensen.

Dat Dumarey er bij Xeikon een beetje een pokerspel van gemaakt heeft, was te verwachten, zegt Danny Decupere, een analist van Fortis Bank. "Het is zijn typische manier van doen. Hij is een opportunist, maar wel een met een strategie."

Dat Punch in België niet erg bekend is, heeft te maken met de erg beperkte productieactiviteit die het bedrijf er hier nog op na houdt. Zo sloot het in 2001 de afdeling plaatwerkerij in zijn fabriek in Evergem omdat die verlies maakte. In de fabriek blijft alleen een spuitgieterij over, waar 74 mensen werken.

Om de productiekosten te drukken is Punch de voorbije jaren uitgezwermd naar Oost-Europa. Zo investeert het nu 16,5 miljoen euro in Slowakije. Ook in Hongarije bouwde Punch een fabriek, al verkocht het die twee jaar later weer. "Typisch Dumarey", zegt Decupere. "Als hij voor een goede prijs iets de deur uitkrijgt, zal hij niet aarzelen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234