Zondag 25/09/2022

Puigdemont in Brussel

Puigdemont: "Ik ben hier niet om politiek asiel aan te vragen"

Carles Puigdemont tijdens de persconferentie. Beeld REUTERS
Carles Puigdemont tijdens de persconferentie.Beeld REUTERS

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is niet in ons land om hier politiek asiel aan te vragen. Dat heeft hij vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie in de Press Club, in het hart van de Europese wijk in Brussel.

JC

Vooraf gonsde het van de geruchten dat Puigdemont een regering in ballingschap in Brussel wou installeren, of dat hij asiel zou aanvragen in ons land. Dat bleek niet het geval. Puigdemont, die de verzamelde pers in het Catalaans, het Spaans en het Frans toesprak, is naar eigen zeggen naar Brussel gekomen om "de Catalaanse problemen duidelijk te maken aan de wereld vanuit het institutionele hart van Europa".

Hoelang de gewezen Catalaanse leider - en een deel van zijn regering - nog in ons land blijven, is niet duidelijk. "We hebben garanties nodig dat we een eerlijk proces krijgen. Zolang dat nodig is, werken we van hieruit voort."

De afgezette minister-president herhaalde tijdens de persconferentie dat zijn regering altijd naar een vreedzame oplossing gestreefd heeft, maar dat Spanje een dialoog onmogelijk maakte. "En wij zijn ver gegaan", aldus Puigdemont. "Wij hebben zelfs de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië opgeschort om een dialoog mogelijk te maken."

Carles Puigdemont bij aankomst aan de Press Club. Beeld REUTERS
Carles Puigdemont bij aankomst aan de Press Club.Beeld REUTERS

Onafhankelijkheid

Het onwettige referendum en de onafhankelijkheidsverklaring van de Catalaanse regering resulteerden in een klacht van de openbare aanklager, onder andere tegen Puigdemont, wegens rebellie. Hij riskeert dertig jaar cel. De klacht getuigt volgens de Catalaanse politicus van "een extreme agressie van de Spaanse regering tegen de Catalaanse regering en het parlement". Hij betreurt dat "de Spaanse regering geen misdrijven wil aanklagen maar ideeën en personen". "Er is een zwaar deficit in de Spaanse Staat. Het Catalaanse volk en wijzelf blijven vastbesloten om zelfbeschikking na te streven via dialoog en een pact."

Puigdemont geeft zijn streven naar een onafhankelijk Catalonië niet op, en zegt dat hij samen met zijn regering een plan heeft gemaakt. Enkele regeringsleden zullen in Catalonië het werk verderzetten "binnen het kader van onze non-confrontatiestrategie".

Daarnaast wordt er gewerkt aan initiatieven om te voorkomen dat de toepassing van artikel 155 van de grondwet, dat het centrale bestuur toelaat de macht in Catalonië over te nemen, in de praktijk werkt. Puigdemont riep daarom onder andere de ambtenaren op "al het mogelijke te doen om te voorkomen dat de Catalaanse instellingen ontmanteld worden".

De aangekondigde verkiezingen, die op 21 december zullen plaatsvinden, zal Puigdemont aangrijpen als een uitdaging, zo zei hij nog. "We zullen de handschoen opnemen en de hele Spaanse gemeenschap tonen dat we problemen kunnen oplossen. Niet met geweld, maar in de stembus."

Het resultaat van de verkiezingen zal hij respecteren, "zoals we dat steeds gedaan hebben, ongeacht het resultaat". Hij dringt erop aan dat de Spaanse regering hetzelfde doet. "Als ze dat niet doet, wordt het heel duidelijk dat er twee soorten stemmen bestaan in Catalonië. De stem van de burgers van de eerste klasse, en die van de burgers van de tweede klasse."

Geen contact met N-VA

Op de vraag of Puigdemont contacten heeft gehad met politici van de N-VA, gaf hij tot slot nog mee dat hij met geen enkele Belgische politicus contact had. "Ik wil op het Europese vlak aan politiek doen. Er is geen band tussen ons en een bepaalde Belgische politieke familie. Er is wel sympathie, maar wat wij hier komen doen heeft niets te maken met de Belgische nationale politiek."

Carles Puigdemont. Beeld EPA
Carles Puigdemont.Beeld EPA

Résidence Palace

Over de locatie van de persconferentie bestond lange tijd onduidelijkheid. Die zou eerst plaatsvinden in het Europese gebouwencomplex Résidence Palace, maar dat werd geweigerd. "We hebben een vraag gekregen, maar hebben die geweigerd", vernam Belga uit goede bron. Het Résidence Palace wees de aanvraag naar verluidt af omdat het gebouw onder de kanselarij van premier Michel valt en dat te gevoelig zou liggen.

Puigdemont week dus uit naar de Brusselse Press Club.

Machtsovername

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft intussen aan Spaanse media laten weten dat het zich "geen zorgen maakt" om Puigdemonts reis naar ons land. Het belangrijkste zou zijn dat hij niet in zijn regeringspaleis was verschenen. Volgens de Spaanse krant El País waren de Spaanse ministers van plan maandag te bellen met de Catalaanse departementen die ze vanaf nu onder hun hoede hebben.

Aan de nummers twee of drie van die departementen, de hoogsten in rang na de ontslagronde door de Spaanse regering, gaven ze opdracht de normale werkzaamheden voort te zetten. Het is niet de bedoeling dat leden van het Spaanse kabinet afreizen naar Catalonië.

Een enkele Catalaanse ex-minister dook gisteren kort op bij zijn departement, maar ging niet daadwerkelijk aan het werk. Het parlement leek zich erbij neer te leggen dat het ontbonden is. De machtsovername door de Spaanse regering lijkt daarmee veel rustiger te verlopen dan velen hadden verwacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234