Maandag 20/01/2020

Catalonië

Puigdemont en Torra halen uit naar Europees Parlement: “Democratie Europa staat op het spel”

Carles Puigdemont (L) en Quim Torra (R) zijn niet te spreken over de beslissing van Europees parlementsvoorzitter Tajani, die omwille van “veiligheidsredenen” hun conferentie verbood. Beeld EPA

De Catalaanse minister-president Quim Torra en voormalig minister-president Carles Puigdemont hebben maandagavond in het Brusselse Steinberger Hotel hard uitgehaald naar het Europees parlement en haar voorzitter Antonio Tajani, nadat die een conferentie van beide politici had geweigerd. De democratie van Europa staat op het spel, vinden de Catalaanse leiders.

Een staande ovatie, een luid applaus en “visca Catalunya” weerklonken zowel bij aankomst als vertrek van Puigdemont en Torra. De conferentie, die georganiseerd werd door Europarlementsleden Ralph Packet (N-VA/ECR) en Ivo Vajgl (ALDE), was een moment van reflectie voor de Catalanen, maar bovenal een moment om de democratische waarden van het Europees parlement in twijfel te trekken. Ze pikken het niet dat Tajani hun conferentie in het Europees parlement heeft verboden omwille van veiligheidsredenen.

“Europa schendt de vrije meningsuiting van twee verkozen Catalaanse vertegenwoordigers die hun visie willen geven op het verloop van de rechtszaak in Madrid. Ze schenden het artikel 11 van het Europees recht en dat is de vrijheid van meningsuiting”, zei Torra.

“Het Europees parlement moet het huis zijn van alle Europeanen die hun mening willen uiten. Tajani heeft een ideologische en politieke beslissing genomen terwijl hij voorzitter moet zijn van alle Europeanen en niet alleen de radicale rechtse vleugel. Dat deed hij uit angst voor onze mening en uit angst om stemmen te verliezen bij zijn Spaanse vrienden”, aldus Torra.

Puigdemont sloot aan bij het idee dat voorzitter Tajani de eigen waarden van het Europees parlement zomaar naast zich neerlegt en zo haar geloofwaardigheid volledig verliest. “Het Europees parlement kan geen institutie blijven die ver staat van de realiteit van haar tijd. Ze moet capabel zijn om politieke oplossingen te vinden na een aanval op de waardigheid van duizenden en miljoenen mensen zoals dat in Catalonië is gebeurd”, zei de voormalige Catalaanse minister-president.

“Mijn land is altijd diep Europees geweest en daarom willen we onze onafhankelijkheid uitoefenen om dat ten volle te tonen aan onze partners. We willen geen grenzen in Europa, we willen ze net wegwerken. Het is tijd dat de Europese unie zelfbeschikking in haar voordeel uitspeelt en beseft dat grenzen niet eeuwig zijn”, verduidelijkte Puigdemont.

De Catalanen kwamen ook nog terug op de reden die voorzitter Tajani aanhaalde voor het weigeren van hun conferentie in het Europees parlement. Die beslissing omwille van veiligheidsredenen stuitte op veel onbegrip. Terwijl Europa de Catalanen nooit beschermd heeft in hun ogen. “Het is raar dat hij onze veiligheid niet kan verzekeren terwijl we vele andere parlementen hebben bezocht in Europa en dat zonder een enkel probleem”, stelde Torra.

Zijn mede-separatist Puigdemont vervolgde dat “de meerderheid van de Catalanen, als Europese burgers, de stilte van de Europese commissie niet begrijpen. Het geweld van de politie dat tijdens het referendum plaatsvond moet aangeklaagd worden. Er was geen rebellie. De Catalanen hebben geen geweld uitgelokt.”

Minister-president Torra roept de Europeanen en hun leiders op om hen te steunen in hun strijd voor democratie en de onterechte rechtsvervolging van de twaalf Catalaanse politieke leiders. “Alle Europeanen die geloven in de dialoog, de mensenrechten en de democratie roepen we op om ons te steunen. We hebben jullie nu nodig. Laat van jullie horen voor het te laat is”, vroeg Torra.

“We voelen de noodzaak om nu te handelen en dat zullen we doen met al onze krachten en de mogelijke gevolgen. We zullen repressie bestrijden met meer democratie, meer gevangenschappen met een grotere drang naar vrijheid en hogere straffen met meer zelfbeschikking”, besloot de Catalaanse minister-president. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234