Zaterdag 23/01/2021

Publiekstheater voor breder publiek

cultuurspreiding

publiekstheater en dienst kunsten stad gent doen toeleidingsproject

Gent

Van onze medewerker

Wouter Hillaert

Voor Het gezin van Paemel organiseert het Publiekstheater een voordeelactie voor mensen uit de sociaal kwetsbare wijken van Gent. Ze kunnen de voorstelling bijwonen voor drie euro. Het doel van dit toeleidingsproject is volgens Yvonne Peiren, medewerkster van het Publiekstheater, niet enkel publieksvergroting. "Het is vooral een antwoord op de vraag hoe we het contact met die buurten inhoudelijker en dieper kunnen maken. We voorzien in een informele inleiding en een nagesprek, waarin de mensen hun reacties en hun visie op ons theater kwijt kunnen. Daarnaast nodigen we ze op zaterdag 22 februari allemaal uit voor een kijkje achter de schermen. Hopelijk krijgen ze een gevoel van 'hier horen wij ook thuis'."

Een hoofdreden voor het feit dat het wijkpubliek maar weinig bij het Publiekstheater over de vloer komt, is volgens Peiren promotioneel. "Het is geen publiek dat culturele folders meeneemt. Die liggen ook niet bij de bakker om de hoek of bij een vriendin op tafel. Ze zijn niet vertrouwd met onze programmering." Daarom werd voor dit initiatief een blaadje verspreid in de negentiende-eeuwse gordel. Publiek-naar-het-theater bevat getuigenissen van buurtmensen die Bloedbruiloft bijwoonden en anderen uitnodigen om ook eens te gaan kijken.

Het is de Dienst Kunsten van Stad Gent die de inschrijvingen regelt. De dienst richt zich op cultuurpromotie in Gent, met nadruk op de volkswijken, en werkte voor zijn toeleidingsprojecten eerder samen met onder meer het Nieuwpoorttheater, het SMAK en het Festival van Vlaanderen. Dominique Puype: "Cultuur in Gent moet voor alle Gentenaars zijn. Om ook de maatschappelijk kwetsbaarste doelgroepen te bereiken werken we via bemiddelaars als OCMW's, tehuizen, buurtcentra en vierdewereldorganisaties. Twintig procent van de vijfhonderd beschikbare plaatsen is voor hun achterban geblokkeerd. Maar we wilden ons ook op hele wijken richten. Meer dan 80 procent van de Vlamingen gaat immers nooit naar theater. Tegelijk stigmatiseer je niet die deelgroep die een gewoon theaterbezoek niet kan betalen. Die valkuil hebben we echt willen vermijden."

Alle kaartjes waren snel de deur uit. Zijn ze naar het beoogde publiek gegaan? "Slechts twintig procent van de bellers was al eens in het Publiekstheater geweest. Vijftig procent zou de normale prijs kunnen betalen", aldus Puype. Ze is zich ervan bewust dat het effect van de actie eenmalig blijft als er in de toekomst niet op wordt voortgewerkt. "We hebben nu vele nieuwe adressen en moeten de mensen op de hoogte houden van try-outs en andere drempelverlagende initiatieven."

Het Publiekstheater zelf heeft nog geen concrete plannen. Het wil de vraag hoe de contacten verder uitgebouwd kunnen worden, voorleggen aan de mensen zelf. Een mogelijkheid is met hen theater gaan maken. In elk geval zal het huis hen de komende twee jaar informatie over het Publiekstheater blijven toesturen.

'Het is geen publiek dat culturele folders meeneemt. Die liggen ook niet bij de bakker om de hoek'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234