Woensdag 20/10/2021

Welzijn

Psycholoog per telefoon? “Dit kan echte begeleiding niet vervangen”

null Beeld iStock
Beeld iStock

Het ziekenfonds Partena biedt klanten met vragen rond burn-out vijf gratis telefonische sessies met een psycholoog aan. “Dit is wel heel kort door de bocht”, vindt burn-outcoach Luk Dewulf.

De Partena Luisterlijn voor psychologische hulp wordt bemand door erkende psychologen. Klanten van het ziekenfonds kunnen zo sinds begin dit jaar gratis een psycholoog contacteren, op jaarbasis hebben ze recht op vijf gratis gesprekken van 45 minuten tot een uur. De nood is hoog, meldt het ziekenfonds. Een op de twee Vlaamse werknemers denkt de komende vijf jaar te maken te krijgen met een burn-out. Maar is een telefoongesprek de aangewezen methode? Luk Dewulf, pedagoog, talent- en burn-outcoach, heeft zo zijn bedenkingen bij dit project.

U gelooft niet in dergelijke telefonische psychologische sessies?

Luk Dewulf: “Ik denk inderdaad dat telefonische ondersteuning niet in de plaats kan komen van een echte begeleiding en ondersteuning door psychologen of coaches.”

Kan je aan de hand van telefoongesprekken opmaken of iemand een behandeling nodig heeft?

“Het lijkt me eerder een laagdrempelige aanpak naar een volwaardige opstap voor professionele begeleiding. Maar als iemand denkt dat die vijf telefoontjes gezien kunnen worden als een effectief begeleidingstraject voor mensen met een burn-out, dan is dat wel heel erg kort door de bocht. Overigens, ook de diagnose van burn-out kan enkel door de arts worden gemaakt, niet aan de hand van een telefoongesprek.”

Heeft deze Luisterlijn voor u dan geen nut?

“Dat zeg ik niet. Zo’n telefoongesprek kan voor een persoon bijvoorbeeld een opstapje zijn om eventueel alsnog contact op te nemen met zijn of haar behandelende huisarts. Zodat die de persoon kan onderzoeken en eventueel verder doorverwijzen als daar nood aan is. Ook kunnen dergelijke telefonische gesprekken er misschien toe leiden dat iemand zich wel degelijk laat begeleiden voor een oplossingsgerichte aanpak.”

Een gesprek duurt 45 minuten tot één uur en is volgens Partena vergelijkbaar met een volwaardig gesprek bij een psycholoog.

“Een sessie doe ik altijd face to face. De mensen weten dat ze me ook telefonisch kunnen bereiken, maar een telefonische sessie, neen. Ik heb telkens gesprekken van zowat anderhalf uur. Burn-out is relationeel van aard. Een werkrelatie zit niet goed, problemen met een overste of collega’s. Dat is een heuse knoop die je moet kunnen ontwarren. Ik benader burn-out vanuit een talentenonderzoek en daarop ga ik nog verder door naar de fundamenten.”

Hoeveel behandelingstijd heeft iemand met een burn-out eigenlijk nodig?

“Dat hangt echt af van het individu. Ik heb mensen die ik slechts vier keer zie, anderen hebben meer tijd nodig. Een burn-out gaat over inzichten. Inzichten in welke dynamiek er meespeelt, welke werkvelden. Je moet tot die kern geraken. Een keer je tot die inzichten komt, kan het snel gaan. Maar het vergt wel enkele weken hard werken.”

Is het de taak van een ziekenfonds om dit aan te bieden?

“Iemand die geen enkele ervaring heeft met de diagnose of problematiek van een burn-out zal vooral via zijn huisarts geholpen kunnen worden. Die beschikt over een netwerk van mensen die geschikt zijn in het begeleiden van die personen. Als leek is het een heus oerwoud daarbuiten, voor wie op eigen houtje naar hulp op zoek gaat. Door de relatie met je ziekenfonds lijkt het me vanzelfsprekend om enig vertrouwen te hebben in hun netwerk. Daarvoor zie ik het wel als een toegangspoort. Om iets te duiden, of te verkennen. Maar als middel om een heus behandelplan op te stellen? Neen, dat moet fysiek.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234