Maandag 16/12/2019

Psychologie

‘Psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma verpatst aan misdaadauteur Toni Coppers’: ex-patiënte dient klacht in

'Het Vergeten Meisje' van Toni Coppers. Beeld Standaard Boekhandel

Een ex-patiënte heeft bij de deontologische commissie van psychologen een klacht ingediend tegen haar traumapsycholoog, nadat ze afgelopen zomer Het vergeten meisje van misdaadauteur Toni Coppers had gelezen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. ‘De psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma’s verpatst aan een misdaadauteur.’ De auteur, zijn uitgeverij en de psycholoog ontkennen dat het boek gebaseerd is op een bestaand dossier.

De ex-patiënte bevestigt aan de krant dat een klacht is ingediend, maar wil anoniem blijven. Met stijgende verbazing las de vrouw afgelopen zomer het boek van de bekende Vlaamse misdaadauteur, want het verhaal leek een doorslag van haar eigen leven. Nog groter werd haar verbazing toen de auteur uitvoerig de psycholoog bedankte met wie hij nauw had samengewerkt - haar traumapsycholoog.

“Wat ik heb meegemaakt, is heel gevoelig”, vertelt het slachtoffer. “Het gaat over het verlies van een kind, over een aanranding op jeugdige leeftijd en over incidenten op het werk. Alles is destijds in alle vertrouwen besproken met de psycholoog. Zo iemand is opgeleid om je te helpen, en dat met een heel strikte deontologie. Je mag er van uit gaan dat hij jouw problemen niet doorvertelt aan iedereen die het horen wil. Laat staan dat hij jouw ‘strafste anekdotes’ doorgeeft aan een misdaadauteur. Sinds deze zomer staan de moeilijkste momenten uit mijn leven in de boeken top 10.”

Letterlijk

“Ik heb mijn dagboek naast het boek van Toni Coppers gelegd”, zegt ze. “Hele fragmenten zijn letterlijk overgenomen. Zelfs de namen van mijn familie en vrienden staan erin. De schrijver deed niet eens de moeite om eigen namen te verzinnen. Niet hij, maar ik ben de auteur van dit verhaal. Vrienden en familie die mijn verleden kennen, herlazen net als ik een donkere periode die we hadden meegemaakt. En ze spelen er nog zelf in mee ook.”

“Mijn doodgeboren zoontje? Hij staat met naam en toenaam in een boek dat als fictie verkocht wordt. En neen, ik ben niet de enige. Meer patiënten zijn er het hart van in. Heel hun verleden en al hun vertrouwelijke gesprekken zijn plots weergegeven in een misdaadboek.”

Auteur en uitgeverij ontkennen

Standaard Uitgeverij en misdaadauteur Toni Coppers ontkennen dat zijn jongste boek Het vergeten meisje gebaseerd zou zijn op bestaande dossiers van traumapsycholoog Erik De Soir. Ook de psycholoog zelf ontkent dat hij over zaken uit patiëntendossiers heeft gesproken.

Zowel auteur Coppers als zijn uitgeverij ontkennen met klem dat Erik De Soir ook maar één persoonlijk dossier zou hebben doorgegeven als onderzoeksmateriaal voor de voorbereiding van het boek. “Op geen enkele manier, rechtstreeks of onrechtstreeks, is Het vergeten meisje een weerslag van wat er in het leven van mevrouw is gebeurd”, zegt de uitgeverij.

De auteur bevestigt wel dat hij begin dit jaar contact opnam met de bekende traumapsycholoog, waarna één uitvoerig gesprek volgde in zijn praktijk. “Daar heb ik hem gevraagd om me stap voor stap door een klassiek hypnoseproces te leiden. Zijn beschrijving heb ik samengevoegd met mijn andere research over het onderwerp (...) Tijdens dat lange gesprek is er op geen enkel ogenblik een naam van een patiënt gevallen, noch is er over een specifieke case van een van zijn patiënten gepraat.”

‘Enkel over hypnose gepraat’

De psycholoog in kwestie, Erik De Soir, reageert onthutst op de klacht. “Ik viel vanmorgen uit de lucht toen ik vernam dat er een klacht was ingediend tegen mij. Ik wil hier nu niet dieper op ingaan, maar ga wel met mijn advocaat bekijken welke verdere stappen we gaan nemen. Want ik kan niet aanvaarden dat mijn reputatie schade berokkend wordt.” 

“Ik wil nog wel meegeven dat ik inderdaad een gesprek heb gevoerd met Toni Coppers”, zegt De Soir. “Hij heeft me aangeschreven met de vraag of ik hem meer uitleg wilde geven in verband met het gebruik van hypnose. Dat heb ik ook gedaan. Maar ik heb met Toni Coppers alléén gesproken over hypnose, nooit over zaken uit patiëntendossiers.”

Het boek van misdaadauteur Toni Coppers gaat over een vrolijke jonge wijkagente. Als ze bij de routinecontrole van een woning een bloedbad aantreft, slaagt ze er niet in haar collega’s te alarmeren: ze gaat volledig in shock. Haar therapeut stelt hypnose voor om het trauma te helpen verwerken. Maar als tijdens de hypnose de deur van haar kindertijd opent, belandt ze in een nog grotere nachtmerrie. Precies wat de vrouw die nu een klacht indient ook heeft meegemaakt.

Toni Coppers en Erik De Soir tijdens de boekvoorstelling bij ‘De Madammen’ op Radio 2. Beeld Radio 2
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234