Dinsdag 24/11/2020

Psychologie

Psychologen vragen meer geld: “Patiënten betalen te veel, wij verdienen te weinig”

Beeld Getty Images/Maskot

De tarieven voor therapiesessies blijven te hoog voor de patiënt, terwijl een psycholoog er nauwelijks van rondkomt. In een open brief vragen hoogleraren psychologie om de tarifering en het inkomen van een psycholoog te herbekijken.

Een sessie bij een zelfstandig psycholoog kost een patiënt vandaag 55 tot 74 euro. Dat blijft een barrière voor veel mensen, zeker omdat die sessies maar beperkt terugbetaald worden.  Driekwart van de patiënten zoekt daarom nog altijd eerst psychologische hulp bij de huisarts. Dat is goedkoper, maar niet op de lange termijn, menen vijf hoogleraren in een open brief aan deze krant. “Het is veel efficiënter om in psychologische hulp te investeren, want zo voorkom je veel andere medische aandoeningen”, zegt hoogleraar in de psychologie Patrick Luyten (KU Leuven), die de brief mee ondertekent. 

Ook uit een studie van de Wereldgezond­heidsorganisatie uit 2011 blijkt dat elke euro die je investeert in psychologische behandelingen 2 tot 43 euro oplevert aan de maatschappij, afhankelijk van de problematiek waar het over gaat. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat minder mensen antidepressiva nemen. Het voorbije jaar kreeg meer dan een miljoen Belgen minstens één voorschrift voor een antidepressivum. “De kostprijs daarvan is gigantisch, de effectiviteit ervan erg beperkt”, schrijven de hoogleraren. Ook de kosten van onder meer werkonbekwaamheid, spoedopnames en psychiatrische dagopnames zouden zo verminderd kunnen worden.

Lees hier de open brief van de psychologen: Psychologen verdienen beter

Maar de hoge kost voor de cliënt betekent niet dat de psychologen een goede verloning hebben. 55 euro per sessie is voor veel psychologen weinig om mee rond te komen. “Aan die tarieven moet iemand het hele jaar door zes à zeven cliënten per dag ontvangen om een volwaardig loon te krijgen”, zegt Luyten. De Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) schaart zich achter de bezorgdheid. “Het inkomen van psychologen is te laag in verhouding tot hun verantwoordelijkheid”, zegt gedelegeerd bestuurder Koen Lowet. Het VVKP wil liever een forfaitaire vergoeding voor psychologen invoeren per patiënt die hij of zij opvolgt. En wie zich bijschoolt of actief is in lokale overlegkringen, zou aanvullende prestatievergoedingen moeten krijgen.

Laagdrempelige zorg

Minister van Volksgezond­heid Maggie De Block (Open Vld) voorzag dit jaar voor het eerst in terugbetalingen voor psychologische hulp, maar hierdoor worden de consultatietarieven voor psychologen verlaagd naar 45 euro per sessie. Minister De Block blijft achter haar keuze staan. “Met het huidige budget kunnen we al zowat 120.000 mensen helpen. Ik heb gezocht naar een evenwicht tussen een goede financiële tussenkomst voor de verstrekker enerzijds en het patiëntenbereik anderzijds. De volgende regering zal extra budget moeten vrijmaken om laagdrempelige psychologische zorg te kunnen terugbetalen aan álle Belgen die daar nood aan hebben.”

Veel patiënten trekken ondertussen naar het internet waar ze gratis psychologische hulp kunnen vinden op therapiesites. Dat vindt Luyten op zich positief. “Zelfhulpsites kunnen heel wat mensen helpen en hen tijdig doorverwijzen naar een therapeut.” Al geldt dat niet zomaar voor iedereen, benadrukt hij. “Vooral patiënten die sowieso al erg zelfredzaam zijn, hebben er baat bij, en meestal enkel als ze aan milde klachten lijden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234