Maandag 17/02/2020

Gezondheidszorg

Psychologen slaken noodkreet: "Doe iets tegen de charlatans van de burn-out"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat weten dat 'de kwaliteit van zorgverlening essentieel is'.Beeld Illias Teirlinck

De roep om meer begeleiding voor mensen die met een burn-out kampen klinkt steeds luider, maar lokt volgens Vlaamse psychologen steeds meer zelfverklaarde specialisten die brood zien in kwakzalverij. Ze roepen de overheid op om de wildgroei aan 'burn-outcoaches' aan banden te leggen.

Zin om als 'burn-outcoach' aan de slag te gaan? Hang een bordje aan de deur, zet het in het telefoonboek of maak een website en klaar is Kees. En wanneer u mensen kunt overtuigen met enige kennis ter zake of niet door de mand valt wanneer u onzin verkoopt, dan kan de kassa aardig beginnen te rinkelen. Net als therapeut is burn-outcoach geen beschermd of erkend beroep. En dat blijft niet zonder gevolgen in tijden waarin burn-outs schering en inslag zijn, zeggen enkele Vlaamse psychologen.

In een open brief aan Vlaams minister van Volkgsgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) en zijn federale collega Maggie De Block (Open Vld) kaarten ze de wildgroei aan van 'experts' die mensen met een burn-out helpen, en vragen ze een beschermd statuut.

< Lees hier de open brief tegen zelfverklaarde burn-outcoaches

'Spirituele nonsens'

"Vaak gaat het om mensen zonder enige achtergrond in de zorg, geneeskunde of psychologie", zegt neuropsycholoog Michael Portzky van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge. "Wat ze te bieden hebben, is meestal niet in verhouding tot de sommen die ze vragen. Van ontgoochelde klanten die de stap zetten naar medische hulpverlening horen we sommen tot 175 euro per bezoek aan zo'n 'expert'.

"Het probleem begint met een juiste diagnose. Werknemers die bijvoorbeeld gestrest zijn door een autismestoornis, zijn niets met de lulkoek van een burn-outcoach die het heeft over hoogsensitiviteit. Er zijn gevallen bekend waarbij kwakzalvers mensen aanraden om te stoppen met hun antidepressiva, of hen zo in de verkeerde richting sturen dat ze een wanhoopsdaad plegen.

"Eén expert heb ik zelf horen vertellen dat maag- en darmklachten bij stress komen omdat onze ziel op een leeftijd van vier jaar langzaamaan begint aan zijn weg van kop naar tenen. En dat kan op latere leeftijd klachten met zich meebrengen. Met dat soort spirituele nonsens begeleiden ze zieke mensen. En dat brengt goed op, dus iemand doorverwijzen naar een echte arts doen ze liever niet."

Google-opleiding

Hoeveel burn-outcoaches er in ons land actief zijn, is niet geweten. Maar op het internet wemelt het van de experts die werknemers op weg willen helpen. Portzky: "In het beste geval zijn dat beginnende psychologen of artsen, maar zelfs dan hebben ze wellicht nog niet voldoende bagage om iemand met een burn-out goed te helpen. Ze zijn zeker niet allemaal van slechte wil, maar als het misloopt, is er geen enkele controle. Na de zelfmoord van haar zoon wilde een moeder een klacht indienen tegen de coach die hem had behandeld, maar gezien er geen enkele autoriteit of medische orde hier toezicht op houdt, is dat vrijwel onmogelijk.

"Volgens de overheid moet er bij monde van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dringend ingezet worden op meer begeleiding van burn-outs, maar dan vragen we wel dat wie zich 'expert' of 'coach' noemt ook een degelijke opleiding heeft gekregen, met een officiële en door de overheid bewaakte erkenning. Het kan niet dat iemand verhaaltjes begint te vertellen, aangevuld met wat hij of zij op Google vindt en in een paar boeken heeft gelezen."

Bij het kabinet-Peeters (CD&V) benadrukt men dat de minister zijn voorstel voor meer burn-outpreventie doet in samenspraak met Revida, een gespecialiseerd ziekenhuis in Bornem. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat weten dat ze erg benieuwd is naar de brief van de psychologen, en dat "de kwaliteit van zorgverlening inderdaad essentieel is, zeker en vast binnen de geestelijke gezondheidszorg".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234