Dinsdag 21/01/2020

Psychiatrische Afdeling Mariaziekenhuis, Overpelt

BDD caption Beeld Arne Depuydt

Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrische Afdeling Mariaziekenhuis, Overpelt

Rapport van Psychiatrische Afdeling Mariaziekenhuis

 • Jaar: 2008
 • Maand: januari
 • Aantal bedden: 38
 • Specialisaties: Nee
 • Forensisch aanbod: Nee
 • Aanbod voor kinderen: Nee
 • Wachttijd: ?
 • Gemiddelde ligduur: ?
 • Uitsluiting: ?

Legende

 • Geen opmerkingen
 • Tekortkomingen
 • Non-conformiteiten
 • ?Onduidelijk / Niet onderzocht
 • Ja
 • Nee

ZORG

Behandeling

Wetenschappelijke aanpak
Electro Convulsie Therapie (ECT)
Euthanasie bij psychisch lijden?
Binnen het ziekenhuis werd nog geen formele visie, procedure of stappenplan ontwikkeld m.b.t. euthanasie. Er is wel een advies van de ethische commissie, dit volgt het VVI- advies. In gesprekken en in verschillende circulerende teksten (oa in het voorstel procedure behandeling euthanasievraag) geeft men aan dat euthanasie in het ziekenhuis niet mag worden toegepast ("Ook is het uitgangspunt dat euthanasie in onze instelling niet wordt uitgevoerd, euthanasie behoort niet tot de wettelijke opdracht van een ziekenhuis en mag dus geweigerd worden."). Tot op heden werden aldus twee patiënten die bleven aandringen op euthanasie naar een ander ziekenhuis doorverwezen.
Zorg voor psychiatrische patiënten op andere afdelingen

Medicatie

Voorschrijfgedrag
Medicatiebedeling

Personeel

Probleem met bestaffing?

Sterke punten

Er is een uitgebreid therapeutisch programma, dat bestaat uit individuele therapie en groepstherapie. Er zijn meerdere therapiegroepen. Recent is het medisch team uitgebreid tot drie psychiaters. Deze derde arts is gerontopsychiater en is aangesteld als liaisonpsychiater in het ziekenhuis. Op deze manier slaagt men er in om enerzijds de liaisonpsychiatrie beter te structureren wat tot een duidelijke toename van de aanvragen heeft geleid. Er wordt gewerkt met een systeem van periodieke geplande opnames van risicopatiënten (1 week om de 3 maanden). Op die manier slaagt men erin langdurige opnames van chronische patiënten te vermijden, wat tot een efficiënter gebruik van de opnamecapaciteit heeft geleid.

PATIËNT

Wordt het effect gemeten van de behandelingen?
Welk effect hadden de behandelingen?
Geen informatie

Patiëntenrechten respecteren
De ombudsman is tevens kwaliteitscoördinator. Deze functie is een rechtstreekse staffunctie van de algemeen directeur, en de kwaliteitscoördinator is verder ook volwaardig lid van het directiecomité. De ombudspersoon-kwaliteitscoördinator kan wel uitgenodigd worden op het directiecomité wanneer hiervoor redenen zijn (bv. adviezen rond patiëntentevredenheid, bespreking van een structurele oplossing voor een probleem waarover vaak klachten worden geuit...), maar met het oog op een strikte neutraliteit en onpartijdigheid, is de functie van ombudspersoon onverenigbaar met een volwaardige plaats binnen het directiecomité.

Peilen naar patiëntentevredenheid
Het globaal beleidsplan werd het voorbije jaar verder aangevuld met een aantal prioritaire verbeterpunten op basis van de resultaten van patiëntentevredenheids- en medewerkerstevredenheidsenquêtes.
Betrekken van patiënt
Betrekken van familie

ISOLATIE EN DWANG

Algemeen

Aantal isolaties en fixaties
We bevelen aan naast een afdelingsbeleidsplan ook te voorzien in een jaarverslag en om hierin de gegevens m.b.t. de isolaties ook te verwerken.
Aantal agressie-incidenten
Geen informatie

Infrastructuur

Afzonderingskamer
De twee isolatiekamers liggen in het midden van de afdeling waardoor ze niet kunnen beschikken over natuurlijke verlichting. De deuren van de isolatiekamer zijn te smal en draaien naar binnen.

Beleid

Beoordeling isolatie- en fixatiebeleid

Sterke punten

Geen

SUÏCIDEPREVENTIE

Aantal zelfdodingen
Geen informatie

Beoordeling suïcidepreventiebeleid
We bevelen aan de veiligheid van de dienst technisch te evalueren m.b.t. het suïciderisico (douchestangen, kapstokken, klinken, bedden).

Sterke punten
Geen

INFRASTRUCTUUR

Comfort
Alhoewel men beschikt over een grote tuin met een verhard gedeelte wordt deze onderbenut. Dit komt doordat aan de kant van het gebouw, waar een niveauverschil bestaat, geen omheining voorzien werd en er een risico bestaat dat verwarde patiënten van de helling vallen. Men heeft dan maar, om financiële redenen, ervoor gekozen dit deel van het terrein af te sluiten en enkel onder begeleiding te gebruiken. Bovendien waait het zo hard rond de gebouwen, dat dit de patiënten binnenhoudt. Het verder inrichten en openstellen van de tuin, met aandacht voor voldoende windwerende maatregelen, alsook het voorzien van meer sportaccommodatie, biedt nochtans belangrijke therapeutische mogelijkheden. Psychiatrische patiënten vertonen immers vaak een ongezonde leefstijl met een tekort aan beweging.

Privacy

Het volledige inspectieverslag vindt u hier.

De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.

Reactie ziekenhuis

De Morgen baseert zich voor het psychiatrierapport in het geval van onze PAAZ-dienst op een inspectierapport dat dateert van 2008, negen jaar geleden. De PAAZ is op de dag van vandaag een totaal andere afdeling geworden t.o.v. toen. Het therapeutisch aanbod is uitgebreid, aangepast naar een aanbod in functie van de gouden standaard en wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt individueel en in groep gewerkt. Dit aangepast aan de motivatie en aan de hulpvraag van de patiënt: ZORG OP MAAT, laagdrempelig, samenwerkingsgericht en gebaseerd op empowerment (werken o.b.v. de sterktes van de patiënt). Op deze manier zijn de patiëntengroepen ingedeeld (niet pathologie-specifiek). Het aanbod residentiële zorg is verhoogd van 30 naar 45 bedden om het gat in de residentiële zorg in Noord-Limburg te dichten. Daartoe werd in 2014 een nieuwbouw gerealiseerd. Dit heeft niet enkel het comfort van de patiënt verhoogd, maar bood ook de mogelijkheid om een gesloten en een open gedeelte te creëren waarbij de afdeling bijna dubbel zo groot is geworden. Sindsdien is het aantal isolaties met meer dan 50 procent gedaald. Het artsenkader is uitgebreid en op één arts na volledig vernieuwd. Vrijwel alle tekortkomingen en non-conformiteiten die tijdens de inspectie van 2008 werden vastgesteld, zijn weggewerkt: de ombudsfunctie verloopt sinds 2012 volledig gescheiden van de functie van kwaliteitscoördinator; samen met de verbouwingen werden een aantal maatregelen genomen om het risico op suïcide te verlagen. Ook werden twee grote omheinde tuinen met sportmogelijkheden in gebruik genomen; er is een isolatiekamer mét fixatie en één isolatiekamer zonder fixatie. Die laatste wordt in 2017 omgebouwd tot een prikkelarme kamer. Dit kadert in het therapeutisch alternatief om zo weinig mogelijk gebruik te moeten maken van isolatie. Verder is er een heroriëntering geweest in onze rol binnen het netwerk Reling volgens artikel 107 Op www.mariaziekenhuis.be/diensten-en-centra/paaz kunt u terecht voor actuele informatie over de werking van onze PAAZ, en u vindt er ook het rapport dat dateert van 2008 met toelichting over de vernieuwingen die er de afgelopen jaren gebeurd zijn.

Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234