Donderdag 17/10/2019

Psychiatrisch Verzorgingstehuis Sint-Jan-Baptist, De Warande, Wachtebeke

BDD caption Beeld Arne Depuydt

Bijna nergens ter wereld belanden zoveel psychiatrische patiënten in een ziekenhuisbed. De Morgen onderzocht meer dan 100 psychiatrische instellingen. Hoe worden patiënten daar geholpen? Worden ze beter van zo'n opname? Zijn ze zelf tevreden over de behandeling die ze kregen? Wat loopt goed, wat gaat fout? Het rapport van Psychiatrisch Verzorgingstehuis Sint-Jan-Baptist, De Warande, Wachtebeke

Rapport van Psychiatrisch Verzorgingstehuis Sint-Jan-Baptist

 • Jaar: 2014
 • Maand: juli
 • Aantal bedden: 51
 • Specialisaties: Nee
 • Forensisch aanbod: Nee
 • Wachttijd: Ja
  Het PVT maakt gebruik van een wachtlijst. Momenteel staan er een 17-tal personen op de AV wachtlijst (vanuit het PVT De Stek van Beernem)
 • Gemiddelde verblijfsduur:
  ?
 • Leeftijd:
  Op datum van inspectie bedroeg de gemiddelde leeftijd van de bewoners 68,24 jaar. De oudste bewoners is 87 jaar. De jongste bewoner is 49 jaar.
 • Overbezetting: Nee
  Het PVT beschikt over 51 erkende bedden. Er zijn 49 bewoners opgenomen.
 • Uitsluiting: ?

Legende

 • Geen opmerkingen
 • Tekortkomingen
 • Non-conformiteiten
 • ?Onduidelijk / Niet onderzocht
 • Ja
 • Nee

ZORG

Behandeling

Wetenschappelijke aanpak
Euthanasie bij psychisch lijden?

Medicatie

Voorschrijfgedrag
Medicatiebedeling
Bij het klaarzetten van medicatie wordt gebruik gemaakt van medicatiepotjes. Deze bevatten steeds de naam en de voornaam en de geboortedatum van de bewoner. De vervaldata en de identificatie van de medicatie is niet steeds controleerbaar tot net voor toediening.

Personeel

Probleem met bestaffing?
Het PVT beschikt over 49 psychiatrisch zorgbehoevenden. Ht PVT dient te beschikken over 2 hoofdverpleegkundigen. Het PVT beschikt slechts over 1 Hoofdverpleegkundige.

Sterke punten

Er is binnen het PVT een specifieke benadering voor bewoners met mentale handicap. Het behoud van zelfstandigheid is een vast thema binnen de begeleiding en de teamvergaderingen. Aankleden, wassen en koken zijn vaste activiteiten. Verder wordt sterk ingespeeld op de individuele noden en interesses van de bewoners zelf. Zo zijn alle begeleiders 4 uur/week vrijgesteld om individuele activiteiten te doen met hun vaste bewoner. Zo is het mogelijk voor een creatieve bewoner, die eveneens les volgt in de kunstacademie, om een bezoek te brengen aan het SMAK. Van alle individuele activiteiten wordt een lijst bijgehouden.

PATIËNT

Wordt het effect van de behandelingen gemeten?
Welk effect hadden de behandelingen?
Geen informatie

Peilen naar patiënttevredenheid

Patiëntenrechten respecteren
Het PVT beschikt over een externe klachtenprocedure. De interne ombudspersoon heeft een neutrale positie (kwaliteitscoördinator).

Betrekken patiënt
Er wordt actief gewerkt aan activering en zelfredzaamheid. Er is een voldoende uitgebreid aanbod.

Betrekken van familie
Een verslag van de bewonersvergadering op maat van de bewoners (en/of voor de familie) is nog niet uitgewerkt.

ISOLATIE EN DWANG

Algemeen

Aantal isolaties en fixaties
Er wordt niet geïsoleerd binnen het PVT
Aantal agressie-incidenten
Geen informatie

Infrastructuur

Afzonderingskamers
Het PVT beschikt over een isolatiekamer. Deze isolatiekamer was reeds aanwezig bij ingebruikname van het gebouw, maar wordt niet gebruikt als isolatiekamer.

Beleid

Beoordeling isolatie- en fixatiebeleid
Niet van toepassing

Sterke punten

Geen

SUÏCIDE

Aantal zelfdodingen
Voorbije vijf jaar geen enkele suïcide.

Beoordeling suïcidepreventiebeleid
Er is onvoldoende aandacht voor suïcidepreventie binnen het PVT: Er is onvoldoende aandacht voor de infrastructuur: De veiligheid van de dienst is technisch niet geëvalueerd m.b.t. suïciderisico (klinken, leuningen, douchestangen, kapstokken, ramen). Er is geen / onvoldoende aandacht voor vorming over suïcidepreventie: Geen enkel personeelslid is opgeleid rond suïcide (alertheid detectie, aanpak verhoogd toezicht, afname screeningsinstrument) Er zijn geen richtlijnen en/of afspraken over het thema suïcide. (preventie, verhoogd toezicht, opvang na poging, ...)
Sterke punten
Geen

INFRASTRUCTUUR

Comfort
Niet alle twee persoonskamers beschikken over 2 lavabo’s. (norm 1 wastafel/bewoner) Er zijn binnen het PVT wel in totaal 52 lavabo’s voor 50 bewoners, zodat iedere bewoner kan beschikken over een lavabo. Hierbij dienen sommige bewoners wel naar een badkamer te gaan, verder gelegen in de gang.

Privacy
De privacy, zowel auditief als visueel, wordt voldoende gegarandeerd in het gesprekslokaal AV (als aparte gesprekslokalen worden de burelen of de bewonerskamers gebruikt). Het PVT beschikt over twee overdekte rokersruimten. De privacy van de bewoners is voldoende gegarandeerd. Er is geen inkijk van buitenaf mogelijk in de kamers en de gemeenschappelijke lokalen van de afdeling. Het terras en de tuin zijn afgeschermd van nieuwsgierige blikken.

Het volledige inspectieverslag vindt u hier.

De Morgen maakte per instelling een rapport. Onze werkwijze vindt u hier.

Reactie ziekenhuis

We zijn actief aan de slag gegaan met de bemerkingen van de Zorginspectie.

Deze online productie kwam mee tot stand met de hulp van Sien Wevers, Elisa Schanzer, Jolien Roobrouck, Lieven Miguel Kandolo, Mari Goossen, Goele Vandenberghe, Dylan Meert en Emily Van Campenhout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234