Zondag 28/11/2021

Pssst. Jij daar...

‘Het begon met een artikel over Monty Roberts”, legt Gigi Sage (51) uit. Deze Texaanse moeder van vijf gaf toen al een paar jaar bedrijfstrainingen en had een nogal dynamische relatie met haar echtgenoot én zakenpartner. “Als we goed samenwerkten, dan was het inspirerend, maar het botste ook heel vaak. Toen las ik dus over Roberts, die bange, agressieve en gekwetste paarden op een warme, open en liefdevolle manier benadert. Hij slaagt erin ze te coachen omdat hij hun manier van denken en hun lichaamstaal begrijpt. “Als vrouwen dat nu ook eens met mannen zouden kunnen, dacht ik. En dat er naast horse lingo ook zoiets als male lingo bestaat. Want mannen en vrouwen frustreren elkaar vaak, maar door rekening te houden met hoe mannen in elkaar steken en wat ze belangrijk vinden, kun je net als Roberts zijn coach worden en kun je ervoor zorgen dat heel wat wederzijdse frustraties als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hij zal dat niet eens een probleem vinden, want mannen worden graag gecoacht. Niets zo motiverend als een coach die hen aanvaardt, instrueert en stimuleert om het beste van zichzelf te geven.”

Wispelturig

Dus werd Sage een mannenfluisteraar, en dat willen de dames in de cirkel ook. Sommigen zijn single, sommigen getrouwd, een paar zijn therapeute of geven zelf trainingen. Allemaal zijn ze hier omdat ze graag beter willen opschieten met de mannen in hun leven. “Ik ben het moe om altijd te moeten zeuren”, zucht een jonge vrouw. “Dat begrijp ik, zeker als je weet dat zeuren niet eens werkt”, weet Sage. “Vrouwen verwachten dat mannen reageren en denken zoals zij dat doen. Maar dat doen ze niet, want we zitten nu eenmaal anders in elkaar. Wij zijn de hele tijd bezig met onze emoties, mannen doen dat minder en kunnen die bovendien minder goed inschatten. Ze hebben ook meer tijd nodig om dingen te verwerken. Dat is op zich niet slecht. Het betekent dat ze standvastiger zijn dan vrouwen, die wel constant hun emoties monitoren en daardoor flexibeler, maar ook wispelturiger zijn. Mannen creëren een band door samen dingen te doen, vrouwen door te praten. Mannen willen aanvaard worden, vrouwen willen begrepen worden.”Hm. Dit soort statements doet onze tenen altijd een beetje krullen. Toegegeven, er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen, maar we komen toch niet van een andere planeet. Gelukkig ziet ook Sage de wereld niet zwart-wit. “Natuurlijk zijn er mannen die niets liever willen dan romantiek en vrouwen die hun emoties niet kunnen inschatten”, nuanceert ze. “Maar wij gaan uit van een aantal algemeenheden die voor de meerderheid gelden. Ik praat niet alleen over de verschillen, maar ga ermee aan de slag. Bedoeling is niet alleen de relatie met je partner, vader of zoon te verbeteren, maar met alle mannen. Ook met je baas en collega’s, dus.”

Vijf vaardigheden

Wie vlot met mannen wil omgaan, moet een aantal vaardigheden leren, legt Sage uit. En dat is precies wat we vandaag gaan doen. Net als Monty Roberts moeten we leren observeren en lichaamstaal lezen. Net als een paardenfluisteraar moet je het dier accepteren zoals het is. “Veel vrouwen worden verliefd en willen prompt van alles aan hun geliefde veranderen”, zegt Sage. “Foute boel. Net zoals je je kinderen of je hond aanvaardt zoals ze zijn, moet je dat ook met mannen doen.”Nog onmisbare vaardigheden zijn erkenning, aanmoediging en ontvankelijkheid. Sage predikt de theorie over het halfvolle of halflege glas. “Datgene waar je op let, wordt groter. Jammer genoeg is men vaak nogal gefocust op wat misloopt, waardoor dat lijkt te overheersen. Een goede coach let vooral op wat goed gaat en weet dat mannen, net als kinderen en vrouwen trouwens, beter reageren op aanmoediging dan op gezeur. Wijs een man in detail op wat hij goed doet en hij zal het opnieuw doen. Begin je te zeuren, dan denkt hij al snel dat hij niets goed kan doen en zal hij opgeven. “Met oppervlakkige complimenten kom je er niet, je moet specifiek en realistisch zijn. Zo weet hij dat je echt aandacht voor hem hebt. Oefen ook je ontvankelijkheid. Als iemand een voorstel doet, reageer dan niet meteen negatief, maar ga even in de ander zijn schoenen staan om te zien waar het idee vandaan komt.”Ook slotvaardigheid is mooi meegenomen. “Als mijn ex-man met een idee of voorstel kwam, ging ik vaak meteen in de tegenaanval. Maar nadat ik geleerd had om even af te wachten, mee te gaan in zijn ideeën en mijn voorstellen eraan vast te koppelen, kwamen we samen veel verder. Op den duur vroeg hij over alles mijn advies. Om Ava Gardner te citeren: ‘We women follow our men with pleasure to where we lead them’.”Eindconclusie: mijn gezond verstand gromt regelmatig instemmend. Sages verhaal is niet nieuw, maar je kunt er wel concreet mee aan de slag. En het werkt niet alleen voor mannen en paarden, maar vast ook voor vriendinnen en poezen. Maar het is ook confronterend. In de loop van de dag heb ik af en toe een aha-ervaring over misgelopen relaties of strubbelingen met mijn vader of bazen. Ouch!

Manipulatie of niet?

Ik ben aangenaam verrast over wat ik heb bijgeleerd, maar heb toch een aantal vragen. Zoals: waarom moeten de vrouwen weer alle inspanningen leveren? “Mannen willen tegenwoordig ook leren hoe ze beter met vrouwen kunnen omgaan. Vandaar dat ik ook workshops voor mannen geef: ‘What women won’t tell men’. Maar wij spelen de belangrijkste rol, omdat wij nu eenmaal degenen zijn die relaties superbelangrijk vinden en meer over gevoelens nadenken. De vraag die je je als vrouw moet stellen is: ‘Wil je gelijk hebben of wil je gelukkig zijn?’ Hoe fijn het ook zou zijn dat je man spontaan een groot romantisch gebaar maakt, die kans is niet zo groot. Maar als jij hem zo ver krijgt dat hij dat dankzij een beetje coaching toch doet, is iedereen tevreden. Daar draait het om.”Maar wie een slecht karakter heeft, kan in het mannenfluisteren toch een vorm van manipulatie zien? Klopt niet, vindt Sage. “Manipuleert een coach zijn team? Alles draait om oprechte belangstelling voor de ander, om respect en aardig zijn voor elkaar. Je moedigt je man niet aan om iets van hem gedaan te krijgen, maar omdat je echt vindt dat hij het goed doet. Dat hij daarna meer moeite voor je doet is niet meer dan een aangename bijwerking. “Weet je, teams met een goede mix doen het altijd beter dan teams met alleen maar mannen of vrouwen, omdat we elkaar in evenwicht houden en aanvullen. Mannen zijn competitief, goed in managen, beslissingen nemen en abstract denken, en ze houden ervan om dingen uit elkaar te halen en weer ineen te vijzen. Vrouwen zijn uitstekende leiders. Ze inspireren hun omgeving, spotten beter dan mannen de mogelijke opties, lezen tussen de regels, zijn van nature goed in sociale situaties en staan verbaal sterk. Voeg mannen en vrouwen samen en het kan niet meer stuk. In bedrijven, maar ook bij koppels. “Kijk naar de Obama’s. Een powerkoppel. Bij de Obama’s zie je het wederzijdse respect. Ze waarderen en gebruiken elkaars sterke kanten en komen zo samen vooruit. Dat is waar mannenfluisteren om draait. Samen vooruitgaan en allebei gelukkiger worden.” En toen leefden ze - stilletjes - nog lang en gelukkig.Meer weten:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234