Zaterdag 03/06/2023

UpdateHongerstaking

PS zegt ‘binnen het uur’ uit Vivaldi-regering te stappen als een van de Brusselse hongerstakers overlijdt

De toestand in de Begijnhofkerk is bijzonder precair. Beeld Tim Dirven
De toestand in de Begijnhofkerk is bijzonder precair.Beeld Tim Dirven

Als er een Brusselse hongerstaker overlijdt, dan stapt de PS op uit de federale regering. Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft premier Alexander De Croo daarvan op de hoogte gebracht en die boodschap ook overgemaakt aan het partijbureau van de Franstalige socialisten. Indien het zover komt, betekent dat meteen het einde van de Vivaldi-coalitie.

Redactie en Belga

Ongeveer 400 mensen zonder papieren zijn al bijna twee maanden in hongerstaking in de Begijnhofkerk en de lokalen van de VUB en de ULB om een collectieve regularisatie te krijgen. Sinds enkele dagen gingen verschillenden onder hen ook in dorststaking. De toestand is dus bijzonder precair.

Zondag riepen regeringspartijen PS en Ecolo de premier al op het dossier in handen te nemen. Ze zijn niet tevreden met de aanpak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Vandaag voert de PS de druk verder op. Indien er een sans-papiers overlijdt, dan nemen de PS-ministers en -staatssecretarissen ontslag uit de regering. In dit scenario verliest De Croo I zijn meerderheid en valt de regering. Behalve Dermagne gaat het om Karine Lalieux (Pensioenen), Ludivine Dedonder (Defensie) en Thomas Dermine (Relance).

Mahdi maakte na de zet van de PS bekend Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), aan te stellen als ‘speciaal gezant’ in het dossier van de hongerstakende asielzoekers. Als speciaal gezant moet Van den Bulck dienen als een soort brugfiguur die de taak krijgt de hongerstakers toe te leiden naar de bestaande procedures.

Lees ook

Gespannen vrede: hoe de hongerstakers de regering-De Croo onder druk zetten

115 academici en bekende namen nemen het op voor hongerstakers: ‘Zware politieke fout’

‘Hoofd koel houden’

De liberale partijen vragen op Twitter om “het hoofd koel te houden”. “De menselijke situatie is schrijnend, maar een hongerstaking is geen onderhandelingsmethode”, zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Aan politieke dreigementen hebben burgers niets”, treedt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert hem bij. Deze ochtend deelde Lachaert op Radio 1 nog een sneer uit naar PS en de groene partijen, zonder hen bij naam te noemen. “Door bepaalde partijen kan dit blijven doorgaan. Zo blijven die mensen hoop koesteren en kunnen de organisaties errond de hongerstaking blijven stimuleren.”

Volgens Joachim Coens, voorzitter van CD&V, telt er maar één ding: “Doden vermijden door de groepsdruk te doorbreken en door dringende medische interventie met desnoods gedwongen opname van wie in levensgevaar is.”

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vragen intussen dat premier Alexander De Croo in de plenaire van de Kamer tekst en uitleg komt geven over het dossier.

Dat de PS ermee dreigt uit de regering te stappen als er een dode valt, noemt Vlaams Belang-Kamerfractievoorzitter Barbara Pas “ronduit immoreel gedrag”. De partij roept Mahdi op niet toe te geven aan de “chantagepolitiek” van de hongerstakers. Voor fractieleider Barbara Pas moet de politie ingrijpen en moeten de hongerstakers “gecolloqueerd en verzorgd worden”. “Na hun herstel moet er werk gemaakt worden van hun uitzetting”, aldus Pas.

Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover vindt het “in deze omstandigheden noodzakelijk dat de premier in de Kamer uitleg verschaft bij de publieke onenigheid in zijn regering”. Hij heeft Kamervoorzitster Eliane Tillieux gevraagd om hem maandagmiddag naar de Kamer te laten komen, tweet hij.

PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. Beeld BELGA
PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234