Donderdag 19/05/2022

'PS zal haar positie in de regering verharden'

Het stof gaat niet liggen bij de PS. Van Charleroi verlegt de crisis zich naar Namen, en inmiddels gaat voorzitter Di Rupo aan de rem hangen. Hij lijkt te willen beginnen aan een campagne 'de PS is nodig'. Di Rupo waarschuwde zijn achterban immers dat de affaires de positie van de PS in de federale regering aan het wankelen kunnen brengen.

Door Fabian Lefevere

BRUSSEL l De verwachting, ook binnen de regering, is dat de PS zich als een gewond dier gaat gedragen. Dat betekent een harde ideologische en communautaire opstelling. 'De beste manier om de aandacht af te leiden, is het over andere dingen te hebben', zegt politoloog Benoît Rihoux (UCL).

Uit Namen kwam gisteren een nieuwe onheilstijding voor Di Rupo en de zijnen. Burgemeester Anselme, ooit nog Waals minister-president, zou dure aanbestedingen hebben doorgespeeld naar Rita Maillard, ofte zijn partner. Waals minister van Binnenlandse Aangelegenheden Courard, ook een PS'er, nam de berichten daarover in de krant Vers l'Avenir voldoende ernstig om de zaak te onderzoeken.

Het mag duidelijk zijn dat eengeplaagde Di Rupo vreest dat hij de affaires cash gaat betalen bij de dubbele verkiezingen die er aankomen. Hij gaf dat alvast te kennen tijdens zijn tussenkomst op het partijbureau van maandag, die via een wellicht goed uitgekiend lek op de voorpagina van de krant Le Soir belandde. De PS wordt een paria, zei hij, "nous serons infréquentables". En nog: "Als dit zo verder gaat, verjagen ze ons straks uit de federale regering."

Die laatste uitspraak hoeft niet noodzakelijk ernstig genomen te worden, toch niet van een man die niet zo lang geleden zei dat hij met één vingerknip die regering kan laten vallen. "Uitspraken van een uitstekend communicator als Di Rupo moeten altijd zorgvuldig ontcijferd worden", zegt Benoît Rihoux. "Dit is bestemd voor de publieke opinie, die hij wil overtuigen dat de PS nodig is om de belangen van de Franstaligen te behartigen." Niet zo anders als de toenmalige SP dus, die in 1995 na de Agusta-affaire, campagne voerde met de slogan 'De SP is nodig'.

Niet iedereen is overtuigd dat Di Rupo en zijn PS zo hard te lijden zullen hebben onder de schandalen. Daarvoor is de partij te sterk verankerd in het maatschappelijke leven in Wallonië. "De gevolgen zullen kleiner zijn dan verwacht", zegt Rihoux. "Zeker een economisch achtergestelde regio als Wallonië is erg vatbaar voor cliëntelisme. Natuurlijk zal extreem rechts wat stemmen afsnoepen, Ecolo ook wel, maar het zal al bij al nog meevallen voor de PS."

Hoe dan ook wordt de evolutie bij de PS met argusogen gevolgd door de regeringspartners. Die hebben niet de indruk dat de PS in de touwen ligt, maar verwachten wel dat de affaires zich onvermijdelijk zullen doorzetten in het regeringswerk. Wat betekent dat de PS haar ideologische en communautaire lijn zal verharden om de aandacht van haar interne problemen af te leiden. De PS ontkent dat en hamert erop dat ze zich blijven opstellen als loyale partners. Volgens Rihoux is het niet denkbeeldig dat de PS straks gaat dwarsliggen in dossiers als het Brusselse statuut of de nachtvluchten.

Wat zich gisteren in de Europese Raad afspeelde, wordt door velen als een eerste staaltje van die hardere strategie geïnterpreteerd. Op aansturen van de PS onthield de Belgische regering zich bij de stemming over de Bolkesteinrichtlijn (zie elders op deze pagina). Bovendien riep de PS op om het verzet tegen de richtlijn te organiseren. Logisch, heet het bij PS-bronnen, we zijn altijd tegen Bolkestein geweest. Nee, heet het elders, de kern had daar een akkoord over bereikt.

Naar verluidt is dit niet het enige dossier waarin de PS weinig soepelheid aan de dag legt. Volgens goed geplaatste waarnemers is de klassiek linkse opstelling van de Franstalige socialisten ook een tactiek van Di Rupo om zijn baronnen in de federaties, traditioneel klassieke linksen, aan zich te binden. Dat strookt ook met zijn milde opstelling na het partijbureau maandag. Hij weigerde toen de almachtige PS-federaties tegen de haren in te strijken.

En dan is er nog de positie van Di Rupo zelf. Het is een publiek geheim dat Di Rupo niet zo afkerig staat tegenover het premierschap, maar daarvoor moet de socialistische familie in het parlement natuurlijk de grootste zijn. Electoraal verlies zou dat zo goed als onmogelijk maken. Sommigen twijfelen aan Di Rupo's ambities als premier: hij zou zijn vingers niet willen branden aan de nakende staatshervorming. Maar premier of niet, hoe dan ook worden de verkiezingsresultaten allesbepalend voor Elio Di Rupo. Een partijvoorzitter, ook al torent die zo hoog boven zijn partij uit als Di Rupo, wordt nu eenmaal altijd afgerekend op verkiezingsresultaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234