Vrijdag 23/04/2021

Binnenland

PS wil werkweek van vier dagen en 'veralgemeende sociale bonus'

Elio Di Rupo tijdens PS-congres in Brussel. Beeld BELGA
Elio Di Rupo tijdens PS-congres in Brussel.Beeld BELGA

De PS heeft vandaag in Luik een ideologisch congres gehouden dat moet uitmonden in een hernieuwde versie van het ruim 120 jaar oude Charter van Quaeregnon, het basismanifest van de socialistische beweging in België. Er werd gepleit voor een vierdaagse werkweek, een "veralgemeende sociale bonus" en voor "ecosocialisme".

Eerder dit jaar hadden de Franstalige socialisten al een belangrijk statutair congres, waarin nieuwe interne regels rond goed bestuur en het cumuleren van mandaten werden afgesproken. De partij maakte een moeilijke tijd door vanwege schandalen in Luik en Brussel. Bovendien werd de PS is Wallonië naar de oppositiebanken verwezen.

Nu komt er dus ook ideologische vernieuwing. Het congres van vandaag moet het sluitstuk vormen van de "ideeënwerf" die de PS twee jaar geleden inrichtte. De partij verzamelde 127 voorstellen en nog een reeks ideeën die rijpten tijdens de debatten die bij verschillende federaties zijn gehouden.

Partijvoorzitter Elio Di Rupo spreekt van een "nieuwe horizon" voor het socialistisch project dat "resoluut links verankerd" blijft. De partij gaat voor een werkweek van vier dagen, met loonbehoud en bijkomende aanwervingen. Een "veralgemeende sociale bonus" moet ervoor zorgen dat iedereen een inkomen heeft dat boven de armoederisicodrempel ligt. Burgers zouden de kans moeten krijgen zelf wetgevende initiatieven te nemen.

"Nieuw tijdperk"

"We betreden een nieuw tijdperk van het socialisme, dat van een vernieuwend socialisme", verklaarde Di Rupo in zijn slottoespraak. Tijdens zijn speech stond Di Rupo stil bij de balans van de regering met of zonder socialisten en beloofde de militanten dat op zoek zal worden gegaan naar nieuwe veroveringen.

De voorzitter richtte daarbij zijn pijlen op de "neoliberale golf" en de "liberale achteruitgang". Zijn partij zal zich daartegen verzetten door het spoor van de "hervormingen" te bewandelen, eerder dan in "steriel protest" of "extremisme" te vervallen. Want "de socialisten bezweren de angst en brengen hoop".

De meest in het oog springende maatregel die de PS naar voren schuift, die van de collectieve arbeidsduurvermindering in de vorm van een vierdaagse werkweek, werd al afgeschoten door tegenstanders, onder wie premier Charles Michel. "Ik nodig hen uit kalmte voor de dag te leggen. En denk na over de memorabele woorden die Victor Hugo in de mond legde van een van zijn personages in Les Misérables: 'Bourgeois (...) laat de angst voor rood over aan gehoornde dieren'", repliceerde Di Rupo.

Ondanks een terugval in het aantal leden en een imposant Congrespaleis dat niet helemaal volliep, verzekerde de voorzitter dat zijn partij een "formidabele vitaliteit" uitademt en voortaan "in marsorde" is. De komende maanden staan nieuwe afspraken in de rode agenda genoteerd, met ditmaal de lokale verkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 aan de horizon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234