Woensdag 29/03/2023

NieuwsWerk

PS wil vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk maken: dit zijn de socialistische voorstellen

Mminister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Beeld BELGA
Mminister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS).Beeld BELGA

Om werknemers makkelijker van job te laten veranderen legt federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een voorstel op de regeringstafel om vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk te maken. Het idee maakt deel uit van een pakket van 25 voorstellen waarmee Dermagne de krapte op de arbeidsmarkt wil aanpakken, schrijft De Tijd.

IB en Belga

Hoe is de huidige situatie?

Vandaag kan een werknemer alleen een werkloosheidsuitkering krijgen als hij of zij ontslagen wordt door de werkgever. Maar zo'n ontslag kost de werkgever geld en gebeurt dus vaak niet. Volgens Dermagne zitten veel werknemers daardoor gevangen in een job die hen geen voldoening geeft en hen ziek maakt, wat tot uitval leidt.

Hoe wil Dermagne dat aanpassen?

Om de arbeids­mobiliteit te verhogen wil Dermagne het mogelijk maken dat een werknemer zich een beperkt aantal keer in zijn carrière kan heroriënteren met een uitkering. Een voorwaarde is dat werknemers al meerdere jaren in een job zitten, maar de uitkering wordt niet beperkt in de tijd. Enkele jaren geleden lanceerde Groen een gelijkaardig idee.

Is dit voorstel haalbaar?

Dermagne heeft zijn voorstellen al voorgelegd aan de ministers van Werk van de deelstaat­regeringen. Vanuit de Vlaamse meerderheid wijst de N-VA het idee van de vrijwillige werkloosheid met uitkering af. Op federaal niveau zal het op tafel komen in het kader van het herstart- en transitieplan waarmee de regering-De Croo de economie een boost wil geven en de verhitte arbeidsmarkt wil afkoelen.

Het idee is niet gedekt door de voltallige regering, en krijgt al meteen kritiek van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. “Bedoeling is meer mensen aan het werk en minder op een uitkering. Niet omgekeerd. Dus radicaal tegen”, schrijft hij op Twitter. “Dit voorstel werd in de onderhandelingen uit eerdere nota’s gehaald”, verwijst Lachaert naar de formatiegesprekken.

Ook CD&V reageert scherp. Kamerlid en voormalig minister van Werk Nathalie Muylle ziet een rode draad in de voorstellen van de PS om de arbeidsmarkt te hervormen: “minder werken met uitkering om arbeidskrapte op te vangen”, zegt ze op Twitter. “Ik begrijp het niet meer.”

Ook bij de werkgevers valt Dermagnes voorstel op een koude steen. Voor Unizo-topman Danny Van Assche is het “een uitnodiging voor mensen om zich in werkloosheid te zetten en een uitkering te krijgen”. Het is een “voorstel uit de vorige eeuw” en draagt op geen enkele manier bij aan de doelstellingen op de arbeidsmarkt. “Het is een uitnodiging tot desactivering. Ik begrijp niet hoe een minister van Werk hier mee af komt. We hebben net meer mensen nodig op de arbeidsmarkt”, zegt Van Assche.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234