Zaterdag 04/04/2020

PS-vicepremier Laurette Onkelinx: 'Luc Coene herhaalt al jaren hetzelfde refrein'

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) gaat de strijd aan met Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank. Die stelt zich volgens haar té liberaal op en leurt al jaren met dezelfde - inefficiënte - recepten tegen de crisis in dit land. Vandaag presenteert de Nationale Bank haar jaarverslag. Martin Buxant

Het is niet de eerste keer dat Luc Coene onder vuur ligt, maar nog nooit ging een regeringslid zo openlijk in tegen de gouverneur van de Nationale Bank. "Ik kende de man al toen hij nog secretaris was van de regering-Verhofstadt. Als hij weer maar eens een ellenlang betoog afstak, vroegen wij ons vaak af of hij nu een secretaris was of een liberale minister. Laat mij duidelijk zijn: Coene vertelt al jaren dezelfde oude verhalen. Hij heeft nooit kunnen evolueren of zich kunnen aanpassen. Hij herhaalt steeds dezelfde voorbijgestreefde liberale recepten. Zelfs wanneer die recepten niet werken, zelfs wanneer die recepten een aantal landen op de rand van het bankroet hebben gebracht, dan nog blijft hij eraan vasthouden. Dat is toch gek?

"Hij heeft het recht zijn mening te uiten, de Nationale Bank is onafhankelijk, maar als gouverneur moet hij begrijpen dat er in dit land ook andere meningen bestaan. Hij helpt België niet als hij kritiek levert, onder meer tegen de Europese Commissie. Dat vind ik echt spijtig."

Was het dan anders met de voorganger van Luc Coene? Met Guy Quaden?

"Zeker. Ook met de voorganger van Quaden, met Fons Verplaetse, was het totaal anders."

Wat denkt u van het jaarlijkse rapport van de Nationale Bank (NBB)?

"Er is een verschil tussen de persoonlijke mening van Luc Coene en het rapport zelf. Hoe dan ook ga ik niet helemaal akkoord met dit rapport, en dat op enkele fundamentele punten. De Nationale Bank spreekt over een 'loonhandicap' van 13 procent in ons land. Kijk, dat is gewoon de waarheid niet. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) heeft onlangs nog berekend dat de loonhandicap in België 5,1 procent is. En die cijfers houden niet eens rekening met een aantal fiscale voordelen die de bedrijven genieten. Die valse berekeningen, daar moet Coene mee ophouden. Als er vergelijkingen gemaakt moeten worden met de buurlanden, dan moeten de cijfers kloppen. Trouwens, de regering zal die gegevens sowieso met haar experts bekijken."

Coene heeft, net als de Europese Commissie, veel kritiek op het indexsysteem.

"En ik herhaal nog eens dat onze index noodzakelijk is om onze koopkracht te behouden. Onze index en onze sociale zekerheid zijn de twee elementen die België tijdens de economische crisis overeind hebben gehouden. We doen het beter dan de andere Europese landen, daar kan geen twijfel over bestaan. Dus heeft het geen zin om altijd maar hetzelfde refreintje af te dreunen. Dat is vermoeiend. Dat is een provocatie."

Aanpassingen aan de index zijn een taboe voor uw partij. Wordt het niet tijd om dat taboe te laten vallen?

"Maar dat is geen taboe voor ons. De index is gewoon het bewijs dat ons systeem goed functioneert. Wij hebben de index nodig voor alle mensen die hard werken."

Als België zijn budgettaire doelstelling verandert, is dat een bijzonder slecht signaal voor de markten, zeggen uw tegenstanders.

"Maar momenteel is onze spread zeer goed. Er bestaat veel vertrouwen in onze economie en in ons land. We moeten de publieke financiën nog saneren, zeker, maar tegen een duurzaam tempo. Als we onze eigen economie verstikken, dan kan ik u verzekeren dat de markten niet positief zullen reageren."

Gaat de splitsing tussen de spaar- en zakenbanken voor u snel genoeg?

"Daar stelt de Nationale Bank zich erg bedeesd op. Wij vragen een duidelijke splitsing tussen de spaar- en zakenbanken, en tot nog toe valt daar niet veel van te merken. Zelfs de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk pakken dat probleem sneller aan dan wij. Met de zware verantwoordelijkheid van de banken voor de huidige crisis is het moeilijk te begrijpen dat de Nationale Bank zo traag vooruitgang boekt. De minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft beloofd deze hervorming voor het zomerreces op het spoor te zetten. Ik reken daarop."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234