Maandag 02/08/2021

PS stelt geheime archieven open

De Franstalige socialisten bereiden zich voor op een tot nu toe ongeziene oefening in transparantie: de PS is van plan om haar interne documenten open te stellen voor universitair onderzoek.

Onder impuls van de nieuwe voorzitter Paul Magnette, zelf professor, willen de Franstalige socialisten hun archieven binnenkort ter beschikking stellen van docenten en universitaire onderzoekers. Die omvangrijke collectie documenten ligt momenteel op het hoofdkwartier van de PS aan de Brusselse Keizerlaan en wordt beheerd door de studiedienst, het Institut Emile Vandervelde (IEV). Ze omvat zowel oude krantenknipsels van de ter ziele gegane krant Le Peuple, als de notulen van alle partijbureaus.

Elke maandag komen de mandatarissen van de partij samen om standpunt in te nemen in verschillende dossiers. De algemene secretaris noteert alles wat er gezegd wordt en vervolgens verdwijnt dat verslag in de archieven. Veelal om er stof te vergaren, want het gebeurt slechts zelden dat die notulen nog eens geraadpleegd worden.

Daar zou nu dus verandering in komen. Alleen is de PS er nog niet helemaal uit welke archieven precies opengesteld kunnen worden. Hoe lang moet iets geleden zijn, vooraleer het in de openbaarheid mag komen? Die discussie is nog niet helemaal uitgeklaard. Het eerste idee was: pas na dertig jaar. Maar dat vonden velen toch overdreven. Wellicht zal de grens op tien jaar komen te liggen. Dat wil dus zeggen dat weldra wellicht alle documenten van voor 2003 ter inzage zullen komen van onderzoekers. "We willen dat de geschiedschrijving correct gebeurt", klinkt het.

De PS speelde in het verleden immers een belangrijke rol in tal van staatszaken, maar kende ook enkele onverkwikkelijke episodes. Denk maar aan de Agusta-affaire, de moord op André Cools, de hele zaak rond La Carolorégienne en de corruptie van de gewezen burgemeester van Charleroi en ex-Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe.

Al die zaken passeerden uitgebreid de revue op de partijbureaus en werden ook minitieus genoteerd. Enkel wie wat gezegd heeft, werd niet geregistreerd. Hoe dan ook blijft het een opmerkelijke transparantie-oefening voor een partij die gebukt gaat onder het imago om alle potjes gedekt te willen houden. Het leidt geen twijfel dat die openheid kadert in een poging om het imago van de partij op te vijzelen.

Congres

Het is Paul Magnette, sinds enkele maanden voorzitter, die de PS moet vernieuwen. Aan de vernieuwing van de PS werkt hij samen met onder meer Anne Poutrain, hoofd van de studiedienst en de onmiskenbare leading lady van de Keizerlaan, en Gilles Mahieu. Hij is de algemene secretaris, verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur en voor de samenwerking met de machtige federaties van de partij. De tandem Poutrain-Mahieu wordt bijgestaan door de nieuwe communicatieverantwoordelijke Jérémie Demeyer, oud-hoofdredacteur van Le Soir Mag.

Zondag leidt Magnette zijn eerste congres. De burgemeester van Charleroi start dan een participatief proces waarbij militanten hun zeg kunnen doen over het PS-programma. Dat moet de rode draad worden voor de verkiezingen van 2014.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234