Donderdag 02/12/2021

PS: "Pensioenenrapport is onontvankelijk"

Waarnemend PS-voorzitter Paul Magnette. Beeld BELGA
Waarnemend PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld BELGA

De verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar en de verlaging van de ambtenarenpensioenen zijn voorstellen die voor PS-voorzitter Paul Magnette geen redelijke startbasis vormen. Dat melden de Franstalige socialisten in een reactie op het pensioenrapport dat vandaag werd voorgesteld. De verhoging van de leeftijd is weliswaar slechts een piste en geen aanbeveling van de experts.

Na een eerste lezing zegt de partij dat haar bekommernissen aansluiten bij die van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het verslag is voor de PS immers "onontvankelijk" van zodra het erg gedetailleerd uit de doeken doet hoe de werknemers een bijdrage moeten leveren, terwijl de inspanningen van de werkgevers en diegenen die kapitaal bezitten slechts vaag worden aangeraakt.

"Voor PS-voorzitter Paul Magnette zijn voorstellen als de verschuiving van de pensioenleeftijd tot 67 jaar of de daling van de pensioenen van werknemers in de openbare diensten (door middel van een herziening van de berekeningswijze) geen redelijke werkbasis", luidt het in een mededeling. "Voor de PS is het noodzakelijk de sociale partners stroomopwaarts te betrekken bij elke denkoefening over de toekomst van de pensioenen en voorstellen te integreren over jobcreatie en over de bijdrage van inkomsten uit kapitaal, om op die manier een duurzaam, rechtvaardig en door iedereen aanvaard model op poten te zetten."

"Maatschappelijk debat nodig"
Minister van Pensioenen Alexander De Croo en minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle benadrukken in een reactie dan weer de nood aan een draagvlak. "De Commissie stelt terecht dat het pensioensysteem een samenlevingscontract is dat houvast moet bieden voor iedereen, jongeren zowel als ouderen, actieven zowel als gepensioneerden. Daarom is het belangrijk dat een maatschappelijk debat plaatsvindt met alle stakeholders, want een hervorming kan maar succesvol zijn wanneer ze voldoende draagvlak heeft. Daarna is het aan een meerderheid in het nieuw samengesteld parlement om duidelijke beslissingen te nemen om zo de financiële en sociale duurzaamheid van de Belgische pensioenstelsels verder te versterken."

Carrière en loopbaanjaren
Sp.a-voorzitter Bruno Tobback vindt het te vroeg om een "heel harde" of "heel enthousiaste" reactie te geven op het meer dan 700 pagina's tellende rapport van de experten, maar de sp.a-voorzitter toont zich in een eerste reactie wel "teleurgesteld over het feit dat de commissie blijft hangen in het uitgangspunt van leeftijd". "Dat leidt dan tot een aantal moeilijkheden die ze vervolgens proberen te nuanceren met uitzonderingen en punten", klinkt het.

Net als in de verkiezingscampagne bepleit Tobback een hervorming die de duur van een carrière en het aantal loopbaanjaren als uitgangspunt neemt. "Tot je zestigste werken is heel wat anders voor een kassierster die op haar 18de bij Delhaize is begonnen dan voor iemand die op zijn 24ste aan de slag gaat."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234