Zondag 26/01/2020

Vrouwendag

PS-parlementslid hekelt seksistische commentaren die ze dagelijks krijgt op Facebook

Nawal Ben Hamou pikt het niet dat mannen haar proberen te versieren via haar professionele Facebookaccount. Beeld Photo News

Op Internationale Vrouwendag moet het haar van het hart: haar professionele Facebookpagina is géén verlengstuk van Tinder. Nawal Ben Hamou (29), die voor de PS in het federale parlement zetelt, is de seksistische commentaren die ze dagelijks op haar account ontvangt beu. Op Facebook geeft ze daaruit een bloemlezing. Van complimentjes over haar fysieke verschijning tot onverholen invitaties tot intieme afspraken.

"Dit illustreert waarom het nodig is te strijden voor de gelijkheid tussen man en vrouw en het is ook de reden waarom ik vandaag deelneem aan de Internationale Dag voor de Vrouwenrechten", schrijft Ben Hamou. "Hierbij een kort overzicht van de berichten die ik dagelijks in de berichtenbox van mijn professionele Facebookpagina krijg. De meest obscene wens ik hier achterwege te laten. Ik meen dat seksisme niet minder beledigend is wanneer het de vorm aanneemt van een grap, een uitnodiging of complimenten aan de lopende band."

Respectloos

"Als politiek mandataris gebruik ik, zoals veel van mijn collega's, de sociale media om burgers de mogelijkheid te bieden me snel te contacteren. Ik sta tot hun dienst om op hun vragen te antwoorden, hen door te verwijzen, hun klachten te aanhoren en hen te informeren over het werk dat ik verricht."

"Maar al te vaak verandert mijn privéberichtenbox - gelinkt aan mijn professioneel Facebookaccount - in een waar filiaal van Tinder! In ernstige boodschappen vallen soms leuke complimenten, daar heb ik geen problemen mee. De liefdesverklaringen die ik krijg, vind ik wat gênant. Maar het zijn vaak respectloze berichten, met als bedoeling mijn burgerlijke staat te achterhalen en het compliment 'je bent mooi' te laten uitmonden in het hengelen naar een afspraak op restaurant of elders."

Enkel aandacht voor fysiek

"Mijn werk als parlementslid wordt opzijgezet, de aandacht gaat enkel naar fysieke eigenschappen waarover bepaalde mannen menen te mogen oordelen en te becommentariëren, via een bericht waarop ze ook nog een reactie van mijnentwege verwachten. Wanneer die mannen ten slotte mijn kwaliteit als volksvertegenwoordiger beoordelen op grond van mijn antwoorden op die uitnodigingen, besef ik meer dan ooit dat een Internationale Dag voor de Vrouwenrechten en de vrouwenstrijd in het algemeen zinvol zijn", verklaart Nawal Ben Hamou op haar site.

In 2014 verzette Nawal Ben Hamou zich tegen de seksistische commentaar die haar collega-parlementslid Jean-Jacques Flahaux (MR) in het parlementaire halfrond uitsprak. "Ik wil onze nieuwe collega feliciteren", zei Flahaux toen. "Ze praat goed, ze is intelligent. En, ik mag dat zeggen, ze is mooi. Maar ik heb de indruk dat het Alice in Wonderland is."

Ben Hamou is van Turks-Marokkaanse oorsprong. Op 21-jarige leeftijd werd ze lid van de Brusselse afdeling van de Parti Socialiste. Bij de federale verkiezingen van mei 2014 stond ze op de tiende plaats van de Brusselse PS-lijst voor de Kamer en werd ze verkozen met 6.880 voorkeurstemmen. Ze houdt zich vooral bezig met een betere sociale bescherming van werknemers en heeft bijzondere aandacht voor de tewerkstelling van jongeren.

Beeld Facebook / Nawal Ben Hamou
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234