Donderdag 20/01/2022

PS maakt zich zorgen over paarse verdeeldheid

'Verhofstadt durft zich niet uit te spreken over migrantenstemrecht'

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke

De PS-fractie in de Senaat roept premier Guy Verhofstadt (VLD) op de eenheid in de regering te herstellen. "De eerste minister heeft niet de politieke moed om zich uit te spreken over het gemeentelijk migrantenstemrecht. Ik verwacht van hem een duidelijk signaal", zei Anne-Marie Lizin gisteren in de plenaire zitting van de Senaat. De stemming over het gemeentelijk stemrecht voor migranten is verschoven naar volgende week. Tegen dan zal de Raad van State zich uitgesproken hebben over de amendementen die de VLD gisteren indiende.

Meer dan dertig sprekers hadden zich gisteren ingeschreven voor het debat in de plenaire vergadering. De parlementsleden toonden zich daarmee opnieuw bereid om de nacht in te gaan voor wat niet meer is dan een defilé van elkaar negerende fracties, die slechts nu en dan ingaan op een voorzet van de spreker. Alleen de tegenstanders gebruikten de hen toegestane spreektijd om hun standpunt over het stemrecht nog maar eens uiteen te zetten, en uitten daarbij ook hun ongenoegen over het verloop van de commissievergaderingen.

"De voorstanders van het stemrecht zijn blind voor onze argumentatie", stelde Marc Van Peel (CD&V). "Deze wet zal een omgekeerd effect hebben bij de burger. Die ziet het migrantenstemrecht als een bijkomende gunst voor de vreemdelingen en dat zal stigmatiserend werken."

De Antwerpse schepen verwees ook nog naar het amendement van zijn partijgenoot Hugo Vandenberghe. "Voor het gemeentelijk stemrecht eist het wetsvoorstel dat de vreemdeling vijf jaar in België verblijft. Voor de naturalisatie is dat maar drie jaar. CD&V wil dat ook voor dat laatste een termijn van vijf jaar invoeren. Anders is er sprake van discriminatie", argumenteerde Van Peel.

De Franstalige groenen en socialisten gaven aan dat het huidige voorstel voor hen nog maar een begin is. "We vinden het spijtig dat de niet-EU-burgers niet zelf op een lijst kunnen gaan staan. In de toekomst moet daar verandering in komen", betreurde Philippe Mahoux de aanpassing van coalitiepartner MR. Dat stond ook oorspronkelijk zo in het voorstel dat Mahoux indiende, maar de MR wilde de allochtonen enkel passief stemrecht verlenen.

Fractieleidster Christine Defraigne verdedigde gisteren die stelling van de Franstalige liberalen. "Kiezen is zich laten horen, maar zich verkiesbaar stellen betekent dat men actieve verantwoordelijkheid wil dragen de staat. Daarvoor moet je volgens ons nog steeds de Belgische nationaliteit verwerven." Defraigne kwam daarmee tegemoet aan de rechterzijde van haar partij, die grote problemen heeft met het stemrecht, maar intern het onderspit moest delven.

Ook binnen andere partijen is niet iedereen het eens over het eigen standpunt. Sabine de Bethune binnen CD&V en ex-ACW'er Luc Willems (VLD) zijn persoonlijke voorstanders, maar schikken zich naar de partijlijn. Patrik Vankrunkelsven (VLD) zal volgende week voor stemmen en zijn collega Annemie Vandecasteele zal zich wellicht niet aansluiten bij het standpunt van Hugo Coveliers en co.

Stemming migrantenstemrecht verschoven naar volgende week

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234