Woensdag 23/10/2019

Formatie

‘PS hoopt nog steeds op scenario zonder N-VA’

Di Rupo en De Wever keken elkaar gisterenavond voor het eerst sinds de verkiezingen in de ogen. Dat leverde voorlopig weinig op. Beeld Maarten Arys

Hoe wordt het aftastende federale formatiegesprek van gisterenavond ontvangen onder de taalgrens? Politicoloog en Wallonië-kenner Dave Sinardet (VUB) ziet een PS die gewrongen zit tussen twee strekkingen.

‘Eindelijk, daar is de openingszet’, kopte De Morgen vandaag. Wordt die eerste tafelronde ook aan Franstalige kant met de nodige opluchting bekeken?

“Het hangt er een beetje van af met wie je praat natuurlijk, maar ik denk dat ze ook daar beseffen dat dit eigenlijk al lang gebeurd moest zijn. Het is lang wachten geweest op de PS, die volgens de politieke logica der dingen twee gespreksrondes moest gaan voeren na de verkiezingen: aan Waalse zijde zijn MR en PS tot elkaar veroordeeld doordat cdH meteen voor de oppositie koos, op federaal niveau móét ze aan tafel zitten met N-VA. Voor de PS zelf waren dat natuurlijk niet zulke evidente stappen met de slechtste verkiezingen ooit, de grote winst op links en de interne machtsstrijd tussen Di Rupo en Magnette in het achterhoofd. Die toenaderingen met MR en N-VA moeten ook allemaal aan de achterban worden verkocht.”

Inhoudelijk is er gisterenavond wel amper iets besproken. Wil de PS dat eigenlijk? Of is dit allemaal deel van een toneelstukje: volgens waarnemers moet er eerst een ‘game over’ tussen N-VA en PS worden vastgesteld vooraleer andere pistes mogelijk zijn.

“Dat lijkt inderdaad de voorwaarde. Een paars-groene regering, met dus een Vlaamse minderheid, kan wellicht enkel wanneer andere formaties definitief zijn afgesprongen en er dus genoeg druk op de ketel komt. Over het algemeen lijkt de partij nog steeds te hopen op een ander scenario dan besturen met N-VA. Toch is ook hier geen sprake van een homogeen blok. Di Rupo is pragmatischer, mede omdat hij en De Wever in het verleden al contact hadden en een degelijke persoonlijke relatie hebben opgebouwd – voor zover dat mogelijk is. Bij Magnette, die zich als nieuwe partijvoorzitter opwerpt, is dat veel minder het geval. Hij wil de PS linkser profileren.

Lees nu

En daar is de federale openingszet

“Ik vind wel dat de focus te eenzijdig op PS en N-VA ligt. Ze zijn dan wel de grootste, ze hebben elk toch ook maar een kwart van de kiezers. Bij de andere partijen klinkt het dat ze ‘maar garnituur’ waren bij die eerste tafelronde. Daarmee wekken ze bijna de indruk: ‘Als die twee overeenkomen, stappen we mee in dat verhaal.’”

Ecolo koos duidelijk niet voor de rol van garnituur. Begrijpt u dat de partij afhaakte?

“Je zou kunnen zeggen dat ze consistent zijn, omdat ze voor de verkiezingen een coalitie met N-VA onmogelijk achtten, maar moet je daarom afzeggen voor een verkennende vergadering? Dat vind ik een beetje bizar. Niet alleen brengt ze de gezamenlijke fractie met Groen daarmee in een lastig parket, ze ondergraaft ook de eigen geloofwaardigheid. Als je je zo radicaal opstelt dat je niet eens met N-VA aan één tafel wil zitten, kan je dan compromissen vinden binnen een paars-groene coalitie? Die partners gingen gisteren wél mee aan tafel zitten.”

“Bovendien maakt dit de situatie moeilijk voor PS. Die heeft ervoor gekozen om de sterke as Ecolo-PS als basis aan te grijpen voor de Waalse formatiegesprekken, uit angst om enkel met MR tegen een zwaar links oppositiefront van Ecolo en PTB uit te komen. Binnen die federale formatie is PS nu toch een beetje geïsoleerd op de linkerzijde.”

Rond MR blijft het intussen opvallend stil.

“Daar rommelt het intern rond het voorzitterschap, maar zowel in Wallonië als op federaal niveau zijn ze er in alle scenario’s bij. Je zou dus kunnen zeggen dat ze er vrij relaxed bijzitten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234